Ειδήσεις

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το να στοχοποιείς ανθρώπους με βάση την εθνικότητά τους δεν είναι «πολιτική άποψη», είναι καθαρός ρατσισμός.

Η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη μιλά στον «Ε.Τ.» της Κυριακής για την εξέλιξη της θερινής σεζόν, τονίζει την ανάγκη δημιουργίας ευρωπαϊκής βίζας και στηλιτεύει το περιστατικό παρεμπόδισης αποβίβασης Ισραηλινών τουριστών.

Θηρεύει διαρκώς νέες επιτυχίες για τον ελληνικό τουρισμό. Διακονεί στην ηγεσία του τουρισμού της χώρας όχι μόνο κυνηγώντας αριθμούς, αλλά βάζοντας λεπταίσθητες πινελιές στον καμβά που συνθέτει το τουριστικό προϊόν της χώρας.

Στη συνέντευξή της στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, η υπουργός Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη, ανατέμνει ουσιαστικό μέρος των πολιτικών της στον κλάδο κατηγορώντας ανοιχτά ως ρατσιστές αυτούς που στοχοποιούν ανθρώπους με βάση την εθνικότητά τους.

Τα μέτρα που λάβατε για τον περιορισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε ορισμένες περιοχές του Δήμου Αθηναίων έχουν ήδη αποτελέσματα. Σε κάποιες γειτονιές παρατηρείται ισχυρή πτώση έως και 8,76% στα ενοίκια. Προτίθεστε ως κυβέρνηση στην επέκταση του μέτρου;

Όλγα Κεφαλογιάννη: Η Ιταλία διατηρεί σταθερά τη θέση μίας από τις βασικές αγορές για την Ελλάδα

Για πρώτη φορά, μια κυβέρνηση έβαλε σαφείς κανόνες στο πεδίο των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά: Σε περιοχές της Αθήνας, τα ενοίκια σταθεροποιούνται ή μειώνονται, δίνοντας ανάσα στους μόνιμους κατοίκους. Η βούλησή μας είναι ξεκάθαρη: Να προστατεύσουμε τον κοινωνικό ιστό της πόλης χωρίς να πλήττουμε την τουριστική δραστηριότητα. Θέλουμε μια Αθήνα ζωντανή, λειτουργική, βιώσιμη που θα επωφελείται από τον τουρισμό. Στόχος μας, προφανώς, δεν είναι να καταργήσουμε τις πλατφόρμες, αλλά να λειτουργούν με όρους ισονομίας, ασφάλειας και ποιότητας. Κανόνες, λοιπόν, που προστατεύουν και την πόλη και το τουριστικό μας προϊόν, αλλά και τον ίδιο τον επισκέπτη τελικά. Ηδη εφαρμόζονται λειτουργικές και φορολογικές ρυθμίσεις αντίστοιχες με αυτές που ισχύουν για τα ξενοδοχεία. Ταυτόχρονα, έχουν τεθεί σε ισχύ προδιαγραφές και έλεγχοι ασφαλείας στα ακίνητα, ενώ σε τρία διαμερίσματα της Αθήνας έχει ανασταλεί προσωρινά η δυνατότητα νέων εγγραφών. Η επέκταση του μέτρου εξετάζεται αν χρειαστεί και προβλέπεται ήδη από τον νόμο. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη που βλέπω τις πολιτικές μας πρωτοβουλίες να αποδίδουν. Να είστε σίγουρος ότι θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να υπηρετήσουμε τη στρατηγική των κανόνων, του μέτρου και της ισορροπίας.

Η φετινή τουριστική σεζόν παρουσιάζει αμφίσημα μηνύματα όσον αφορά την πορεία της χρονιάς. Ποια η εκτίμησή σας για τη συνέχεια;

Διανύουμε μία περίοδο σοβαρών κρίσεων, με ένα εξαιρετικά ασταθές γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον και αυτό δεν θα πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και, βεβαίως, πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί σε προβλέψεις. Αυτή ήταν και είναι μια πάγια θέση μου, να μην προεξοφλώ την πορεία μιας χρονιάς, πόσο μάλλον τώρα, στην περίοδο των πολυκρίσεων που ζούμε. Παρ’ όλα αυτά, αν δούμε τα στοιχεία για το πρώτο πεντάμηνο, καταγράφηκε αύξηση πάνω από 2% συνολικά στην εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024, και 12,7% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες ήταν σημαντικά ενισχυμένες, σε σχέση με το ρεκόρ της προηγούμενης χρονιάς. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι η δυναμική τάση διάχυσης της ταξιδιωτικής κίνησης στη χώρα μας στους μήνες εκτός της τουριστικής περιόδου αιχμής ενισχύεται. Οπως έχουμε, όμως, τονίσει επανειλημμένα, στο υπουργείο Τουρισμού κοιτάζουμε πέρα από τη λογική των ρεκόρ. Μας ενδιαφέρει να διασφαλίσουμε την ποιοτική, βιώσιμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα, με επέκταση της τουριστικής δραστηριότητας σε όλες τις περιφέρειες και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, και κατανομή του οικονομικού οφέλους στις τοπικές κοινωνίες σε όλη τη χώρα. Το μέρισμα του ελληνικού τουρισμού θα πρέπει να επιστρέφει στους εργαζομένους και τις τοπικές κοινωνίες. Θέλουμε έναν τουρισμό δίκαιο και ανταποδοτικό.

Πριν από λίγες ημέρες προτείνατε στο διεθνές forum της Ρώμης τη δημιουργία ευρωπαϊκής βίζας, μια εισήγηση που χειροκροτήθηκε. Πώς δύναται να γίνει αυτό και ποια τα οφέλη;

Η πρότασή μας για μια κοινή ευρωπαϊκή βίζα δεν είναι θεωρητική. Είναι μια πρακτική λύση σε ένα υπαρκτό πρόβλημα. Σήμερα χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία ή η Κροατία έχουν τεράστιο τουριστικό ενδιαφέρον από τρίτες χώρες, αλλά περιορισμένες προξενικές δυνατότητες να εξυπηρετήσουν αυτήν τη ζήτηση. Γι’ αυτό και προτείναμε, στο πλαίσιο του forum της Ρώμης, έναν επιτόπιο συντονισμό των χωρών του Σένγκεν που συμμετείχαμε -Ελλάδας, Ιταλίας, Κροατίας και Βουλγαρίας-, ώστε να εκδίδονται ταχύτερα και πιο συντονισμένα οι θεωρήσεις Σένγκεν για τουριστικούς σκοπούς. Μια τέτοια συνεργασία θα διευκόλυνε εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες από μεγάλες αγορές, όπως η Ινδία ή η Κίνα, και θα επέτρεπε την προώθηση κοινών τουριστικών πακέτων που ενισχύουν όλες τις χώρες. Η πρόταση έγινε θετικά δεκτή. Το επόμενο βήμα είναι να οργανώσουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη. Γιατί η Ευρώπη πρέπει να λειτουργεί ως ενιαίος τουριστικός προορισμός, με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας, αλλά και με κοινή στρατηγική. Παίρνουμε πρωτοβουλία να ενώσουμε δυνάμεις, να σχεδιάσουμε το μέλλον με όραμα και ρεαλισμό.

 Ποιες οι σκέψεις σας για τα γραφεία εξωτερικού του ΕΟΤ, που αποτελούν ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για την Ελλάδα; Ετοιμάζετε να ανοίξετε νέα ή να κλείσετε κάποια άλλα;

Τα γραφεία εξωτερικού του ΕΟΤ είναι για εμάς πολύ περισσότερα από διοικητικές δομές. Αποτελούν ένα βασικό μας εργαλείο για την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού που έχουμε χαράξει για την προώθηση και την προβολή της τουριστικής προσφοράς της χώρας μας. Αυτός είναι και ο λόγος που προχωράμε σε στοχευμένη και καλά μελετημένη αναδιάρθρωση του δικτύου, δίνοντας έμφαση σε νέες αγορές με ισχυρή δυναμική, όπως η Λατινική Αμερική, η Ανατολική Ασία και η Μέση Ανατολή. Δεν πρόκειται για μια απλή γεωγραφική μετακίνηση, αλλά για στρατηγική επένδυση στην εξωστρέφεια του ελληνικού τουρισμού. Θέλουμε τα γραφεία αυτά να λειτουργούν με ευελιξία, τεχνογνωσία και μετρήσιμα αποτελέσματα. Να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις μιας παγκόσμιας αγοράς που αλλάζει διαρκώς. Αυτός είναι ο στόχος μας.

«Το να στοχοποιείς ανθρώπους με βάση την εθνικότητά τους δεν είναι πολιτική άποψη, αλλά καθαρός ρατσισμός»

Πώς σχολιάζετε τα επεισόδια με την παρεμπόδιση αποβίβασης Ισραηλινών τουριστών στη Σύρο; Υπάρχει θέμα για την εικόνα της χώρας;

Ας είμαστε ξεκάθαροι: Το να στοχοποιείς ανθρώπους με βάση την εθνικότητά τους δεν είναι «πολιτική άποψη». Είναι καθαρός ρατσισμός. Τέτοιες συμπεριφορές δεν έχουν θέση σε μια δημοκρατική χώρα που στηρίζεται στη νομιμότητα και τη διεθνή αξιοπιστία της. Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιτρέπει σε οποιαδήποτε ομάδα να λειτουργεί ως αυτόκλητη πολιτοφυλακή που αποφασίζει ποιος θα αποβιβαστεί και ποιος όχι. Η εργαλειοποίηση διεθνών κρίσεων για να στραφεί κάποιος εναντίον αθώων επισκεπτών είναι επικίνδυνη και επιπόλαιη πράξη που πλήττει την εικόνα της χώρας. Το μήνυμά μου θέλω να είναι σαφές. Η Ελλάδα είναι μια ασφαλής, φιλόξενη και ανοιχτή χώρα για όλους τους επισκέπτες, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας ή πεποιθήσεων.

«Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, η κοινωνία ζητάει αποτελέσματα»
Θεωρείτε ότι θα πάμε νωρίτερα σε εκλογές, λόγω του τοξικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί με επίκεντρο τον ΟΠΕΚΕΠΕ;

Οι υποθέσεις που δημιουργούν τοξικότητα πρέπει να διερευνώνται σε βάθος από τη Δικαιοσύνη – και αυτό ήδη γίνεται. Η κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για να φωτίσει κάθε σκοτεινή πτυχή αυτής της ιδιαίτερα δυσάρεστης ιστορίας. Ομως, δεν είναι κάθε πολιτική πίεση λόγος για εκλογές. Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, η κοινωνία ζητάει αποτελέσματα για να δει τη ζωή της να βελτιώνεται και η κυβέρνηση εργάζεται με σχέδιο για να φέρει εις πέρας την εντολή που της έδωσαν οι πολίτες στις τελευταίες εκλογές.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου