Ειδήσεις

Δαπάνες με …φειδώ στις διακοπές για τους Έλληνες – Bάζουν «μαχαίρι» σε διαμονή και εστίαση

Παρότι βρισκόμαστε στην «καρδιά» του καλοκαιριού, σε ένα σημαντικό ποσοστό οι Έλληνες δεν έχουν πάει, ούτε σχεδιάζουν διακοπές ενώ ακόμη κι όσοι τελικά ταξιδέψουν προς κάποιον προορισμό, «κόβουν» δαπάνες από παντού.

Ένας στους δύο Έλληνες, όπως δείχνει η έρευνα του ΙΕΛΚΑ και ένας στους τέσσερις, σύμφωνα με την αντίστοιχη της Focus Bari, δεν θα κάνει φέτος διακοπές. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και εκείνοι που τελικά θα ταξιδέψουν το φετινό καλοκαίρι προς κάποιον προορισμό, σχεδιάζουν να περιορίσουν το κόστος των μετακινήσεων, της διαμονής αλλά και των εξόδων για φαγητό.

Πόσο θα μείνουν, τι θα ξοδέψουν

Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της Focus Bari, σχεδόν ένας στους δύο ερωτηθέντες – από όσους θα κάνουν τελικά διακοπές – θα φύγουν από 4 έως 7 μέρες και μόλις δύο στους δέκα, έως 2 εβδομάδες. Ο μέσος όρος διάρκειας των διακοπών όσων συμμετείχαν στην έρευνα είναι πάντως οι 9 ημέρες.

Βάσει του προϋπολογισμού που έχουν σχεδιάσει, το μέσο κόστος διακοπών διαμορφώνεται στα 446 ευρώ ανά άτομο, δηλαδή σχεδόν 50 ευρώ την ημέρα. Ακόμη λιγότερα, 200 ευρώ ανά άτομο έχει υπολογίσει 1 στους 4 ενώ μόλις για 15% των ερωτηθέντων, ο προϋπολογισμός φτάνει έως τα 800 ευρώ.

Για κρατήσουν χαμηλά το μπάτζετ – όσοι φυσικά έχουν τη δυνατότητα- επιλέγουν διακοπές χωρίς έξοδα διαμονής. Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΕΛΚΑ, το 31% θα μείνει σε δικό του εξοχικό και το 23% θα φιλοξενηθεί σε εξοχικό τρίτου. Το 21% επιλέγει διαμονή σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, μόλις το 7% διαμονή σε ξενοδοχεία ενώ το 5% επιλέγει camping. Σε ποσοστό 5%, επιλέγει ταξίδι στο εξωτερικό.

Αντίστοιχα, προκειμένου να συγκρατήσουν τα έξοδα της μετακίνησης με πλοίο, στρέφονται προς τους ηπειρωτικούς προορισμούς της χώρας. Το 60% απαντά πως φέτος θα προτιμήσει παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και το 12%, αντίστοιχα, ορεινές. Τα νησιά, επιλέγει το 28% των ερωτηθέντων.

Μαγείρεμα αντί ταβέρνας

«Μαχαίρι» όμως μπαίνει και στις δαπάνες για φαγητό, με το μαγείρεμα στο κατάλυμα και το φαγητό στο χέρι να αποτελεί πρώτη επιλογή έναντι της εξόδου σε ταβέρνα. Ένας στους 2 καταναλωτές δηλώνει πως μαγειρεύει συστηματικά στις διακοπές τους και πάνω από 6 στους 10 ότι επισκέπτεται συχνά σούπερ μάρκετ προκειμένου να προμηθευτεί τρόφιμα. Η έρευνα του ΙΕΛΚΑ δείχνει επίσης πώς το 71% προμηθεύεται συχνά τρόφιμα από φούρνους και αρτοπωλεία.

Η περικοπή των δαπανών για φαγητό εκτός σπιτιού αποτυπώνεται και στη έρευνα της Plum, σύμφωνα με την οποία, οι δαπάνες των Ελλήνων για υπηρεσίες εστίαση τον Ιούνιο εμφανίστηκαν μειωμένες κατά 50% σε σύγκριση με εκείνες του Μαΐου.

Πηγή: cnn.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου