Με ενισχυμένα μεγέθη έκλεισε ο Ιούνιος για την αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα, ενώ τα μηνύματα για τον Αύγουστο, τον πιο «καυτό» μήνα της σεζόν, παραπέμπουν σε περαιτέρω άνοδο της ζήτησης σε ποσοστό 12%.
Η εγχώρια αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων διατήρησε τους ρυθμούς ανάπτυξής της, καθώς η πληρότητα, η ζήτηση και τα διαθέσιμα ακίνητα αυξήθηκαν σε σχέση με τον Ιούνιο του 2024. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της εξειδικευμένης εταιρείας AirDNA, η Ελλάδα κατέγραψε άνοδο σε ποσοστό 6% περίπου σε ό,τι αφορά τις καταχωρίσεις καταλυμάτων, με τη ζήτηση να σημειώνει υψηλότερη αύξηση, πέριξ του 8% και την πληρότητα να κινείται οριακά ανοδικά.
Η εικόνα τον Ιούνιο πανευρωπαϊκά
Σε γενικές γραμμές ο Ιούνιος σηματοδότησε μια «δυνατή» εκκίνηση για την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ευρώπη τη φετινή σεζόν, δεδομένου ότι η ζήτηση και η πληρότητα έφτασαν σε νέα υψηλά επίπεδα παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική αβεβαιότητα.
Οι διανυκτερεύσεις σε επίπεδο ζήτησης ανήλθαν στα επίπεδα-ρεκόρ των 48,5 εκατ., με άνοδο 11,7% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι διαθέσιμες καταχωρίσεις ακινήτων αυξήθηκαν επίσης στο ιστορικό υψηλό των 4,05 εκατ. Η ζήτηση ενισχύθηκε τον Ιούνιο ταχύτερα από την προσφορά, με την πληρότητα να αυξάνεται κατά 3,6% σε ετήσια βάση και τη μέση τιμή ανά διανυκτέρευση να ενισχύεται σε ποσοστό 6%, στα 163 ευρώ.
Αυτές οι τάσεις, όπως αναφέρει στο τελευταίο report της η εξειδικευμένη εταιρεία AirDNA, υποδηλώνουν ισχυρή δυναμική ενόψει του peak της σεζόν, εν μέρει λόγω του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για λιγότερο γνωστούς προορισμούς, με αιχμή την Ανατολική και Βόρεια Ευρώπη.
Ποιοι προορισμοί ανεβάζουν ταχύτητα
Οι κρατήσεις στα καταλύματα τύπου Airbnb σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εμφανίζονται ενισχυμένες σε ποσοστό 9,5% από τον Αύγουστο μέχρι το τέλος του έτους σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Όπως προαναφέρθηκε, οι λιγότερο γνωστοί προορισμοί της Ανατολικής Ευρώπης καταγράφουν την υψηλότερη αύξηση ζήτησης. Το Κοσσυφοπέδιο και η Μολδαβία, που είχαν λιγότερες από 5.000 διανυκτερεύσεις για τον Αύγουστο πέρυσι τέτοια εποχή, τώρα καταγράφουν σχεδόν διπλάσια ζήτηση. Άλλες αγορές της Ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Βόρειας Μακεδονίας, διαπιστώνουν αύξηση των κρατήσεων άνω του 30% σε ετήσια βάση.
Πέρα από την Ανατολική Ευρώπη, και οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης προσελκύουν περισσότερους επισκέπτες χάρη στο πιο ήπιο κλίμα και τις πιο προσιτές τιμές σε σχέση με τους δημοφιλείς προορισμούς της Νότιας Ευρώπης. Η Εσθονία, η Λιθουανία και η Νορβηγία έχουν καταγράψει αύξηση των κρατήσεων Αυγούστου κατά 20-30%. Αντίθετα, οι αγορές της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, σημειώνουν πιο μέτρια ετήσια αύξηση στο 10% ή και χαμηλότερα. Από τις χώρες του Νότου ξεχωρίζει η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στο συν 12% σε ετήσια βάση.
Μειώνεται ο ρυθμός των νέων καταχωρίσεων
Κι ενώ οι καταχωρίσεις βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων έφτασαν στο ιστορικό υψηλό των 4,05 εκατ. τον Ιούνιο, η ετήσια αύξηση των καταχωρίσεων επιβραδύνθηκε σε μόλις 5,3%. Μετά από τρία χρόνια συνεχούς διψήφιας ανάπτυξης, η αύξηση των καταχωρίσεων στην Ευρώπη έχει μειωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Το α’ εξάμηνο του 2025 σημειώθηκε μέση αύξηση καταχωρίσεων 6,7%, ποσοστό που παραπέμπει σε μείωση σε σχέση με το 12,5% που κατέγραψε το β’ εξάμηνο του 2024.
Αυτή η επιβράδυνση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις μεγαλύτερες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, οι οποίες μαζί αντιπροσωπεύουν το 60% του αποθέματος βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων στην Ευρώπη. Η ετήσια αύξηση των καταχωρίσεων σε αυτές τις χώρες έχει μείνει πίσω από την υπόλοιπη Ευρώπη, με τη Βρετανία να σημειώνει ανάπτυξη 4,1%, τη Γαλλία 6,1%, την Ιταλία μόλις 0,7% και την Ισπανία 3,9%, σε σύγκριση με την αύξηση του 11% που καταγράφεται σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το μερίδιό της σε επίπεδο καταχωρίσεων πανευρωπαϊκά διαμορφώνεται στο 3%.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΣε κάθε περίπτωση, πάντως, σε όλη την Ευρώπη η αγορά των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων έχει τεθεί υπό έλεγχο εν μέσω της εντεινόμενης ανησυχίας για φαινόμενα υπερτουρισμού και προβλήματα στέγασης. Μάλιστα, η Oxford Economics αναφέρει ότι οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης για τον υπερτουρισμό έχουν υπερτριπλασιαστεί σε ετήσια βάση.
Στην κατεύθυνση αυτή, πολλές χώρες έχουν αυστηροποιήσει τους κανονισμούς για τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις, και οι μειώσεις των καταχωρίσεων σε μεγάλες αγορές αποδίδονται εν μέρει σ’ αυτό το πιο «σφιχτό» πλαίσιο. Για παράδειγμα, σε πόλεις όπως το Τορίνο, η Λιόν, η Αβινιόν και η Μασσαλία, τα όρια στις ημέρες ενοικίασης έχουν μειώσει τις διαθέσιμες καταχωρίσεις.
Πάντως, ο βραδύτερος ρυθμός αύξησης των καταχωρίσεων σήμανε αύξηση της πληρότητας. Οι χώρες με τις ισχυρότερες επιδόσεις ως προς την πληρότητα τον περασμένο μήνα ήταν η Κροατία, η Πολωνία και η Τσεχία, καθεμία από τις οποίες κατέγραψε αύξηση πληρότητας άνω του 6% σε ετήσια βάση. Στην Κροατία, οι καταχωρίσεις μειώθηκαν κατά 0,8% σε ετήσια βάση, ενώ η ζήτηση αυξήθηκε κατά 11,7%, οδηγώντας σε αύξηση πληρότητας κατά 10,6%. Η Πολωνία και η Τσεχία είχαν ακόμη ισχυρότερη αύξηση της ζήτησης (και οι δύο πάνω από 15% σε ετήσια βάση), η οποία ξεπέρασε σημαντικά την προσφορά και οδήγησε σε αύξηση της πληρότητας.
Άλλες αγορές με αξιοσημείωτη αύξηση της ζήτησης τον Ιούνιο ήταν η Νορβηγία, το Βέλγιο και η Ολλανδία. Η Νορβηγία διατηρεί τα πρωτεία στην αύξηση της ζήτησης με άνοδο 27% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, που μεταφράζεται σε αύξηση πληρότητας κατά 3%. Το Βέλγιο και η Ολλανδία είδαν τη ζήτηση να αυξάνεται κατά 20,7% και 18,5% αντίστοιχα, καταγράφοντας αύξηση πληρότητας 4% σε κάθε μία από τις δύο χώρες για τον μήνα.
Πηγή: euro2day.gr