Ειδήσεις

Γεραπετρίτης: Περιμένουμε βήματα… αποσυμπίεσης από την Τουρκία

Η ένταση στο Αιγαίο βαίνει μειούμενη, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τη σημασία του γεγονότος ότι η χώρα έχει αποκτήσει θέση ευθύνης, σταθερότητας και αξιοπιστίας στο διεθνές περιβάλλον.

Μιλώντας στα «Παραπολιτικά FM», σημείωσε πως στο Αιγαίο «αυτή τη στιγμή διαφαίνεται ότι η Τουρκία σχετικώς αποσύρει τον στόλο στις βάσεις του, ενώ υπάρχει μια αναλογική αντίδραση εκ μέρους και της ελληνικής πλευράς. Αντιλαμβανόμαστε ότι πλέον πηγαίνουμε σε μια καταλλαγή» είπε, τονίζοντας την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης «με εξαιρετικό σθένος, με την πολύ ισχυρή, πολυμερή διπλωματία που έχει αναπτύξει». «Ευελπιστώ ότι τέτοιου τύπου εντάσεις θα περιοριστούν στο μέλλον» είπε, ενώ, ερωτηθείς αν η Άγκελα Μέρκελ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην καταλλαγή των δύο πλευρών, απάντησε ότι «την πρώτη και σοβαρή παρέμβαση την κάνει πάντα η ελληνική κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού. Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε να έχουμε θέση ευθύνης, σταθερότητας και αξιοπιστίας στο διεθνές περιβάλλον είναι κάτι που πιστώνεται πρωτίστως σε εμάς. Κανείς δεν θα σήκωνε το τηλέφωνο να πάρει έναν ηγέτη όπως είναι ο πρόεδρος Ερντογάν με τις γνωστές ιδιαιτερότητες μιας ισχυρής χώρας, αν δεν αντιλαμβανόταν ότι απέναντι βρίσκεται μια πολύ σταθερή χώρα».

Ο κ. Γεραπετρίτης υπενθύμισε τη «μεγάλη επιχειρησιακή νίκη της χώρας μας στον Έβρο», που «έδειξε ότι έχουμε το σθένος να προστατεύσουμε από μόνοι μας τη χώρα μας και τα ευρωπαϊκά σύνορα, κάτι που έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα αξιοπιστίας. Η διάχυτη εικόνα στην Ευρώπη είναι ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και αξιοπιστίας στην περιοχή, ενώ η Τουρκία έχει μια διάθεση να προκαλεί ασύμμετρες ταραχές, όπως συνέβη με τη βέβηλη πράξη με την Αγία Σοφία».

Επί του θέματος μιας μελλοντικής προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ο υπουργός Επικρατείας παρατήρησε πως «έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, έχουμε τη διεθνή στήριξη να υλοποιήσουμε τα δίκαιά μας. Δύο χώρες που γειτονεύουν και διαφωνούν, θα πρέπει να συζητούν. Από την άλλη, εμείς συζητούμε μόνο για τα θέματα που έχουν να κάνουν με την αμφισβήτηση στη χάραξη και όχι για άλλα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας. Επιπλέον δεν μπορείς να συζητάς ενόσω υπάρχει ένταση και πίεση από τον έναν από τους δύο. Η Τουρκία θα πρέπει να κάνει σοβαρά βήματα για να αποσυμπιέσει την κατάσταση» διεμήνυσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Πηγή: Reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου