Ειδήσεις

Έρευνα: Καμία εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα δεν δείχνουν οι Έλληνες

Καθίζηση σημειώνεται στην εμπιστοσύνη για τους κρατικούς θεσμούς, η οποία διακατέχει τους πολίτες των χωρών που επλήγησαν από την οικονομική κρίση, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (IW).
Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την πίστη στο πολιτικό σύστημα (3,1%), αλλά και στο οικονομικό (21,9%). Στον αντίποδα στις πρώτες θέσεις εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα βρίσκονται η Δανία (92,2%), η Φινλανδία (90,8%) και η Σουηδία (90,7%) και στο οικονομικό η Σουηδία (91,6%), η Βρετανία (83,8%) και η Δανία (81,7%).
«Υπάρχει ένας φαύλος κύκλος οικονομικής κρίσης και έλλειψης εμπιστοσύνης στην πολιτική», σχολιάζει εύστοχα ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας, Μίχαελ Χίτερ. Η Ευρώπη πλέον βυθίζεται σε μια κρίση εμπιστοσύνης στη δημοκρατία, η οποία έχει αρχίσει να πλήττει και χώρες όπως η Γαλλία και η Βρετανία.
Για τη συγκεκριμένη έρευνα δημιουργήθηκε ένας πίνακας εμπιστοσύνης για 20 ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τον οποίο ελέγχεται πόσο ισχυρή είναι η πίστη των πολιτών στο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό σύστημα της χώρας τους.
Τις τρεις τελευταίες θέσεις κατακτούν χώρες του ευρωπαϊκού νότου όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πορτογαλία. Αν και στις αρχές της δεκαετίας του 2000 η Ισπανία και η Πορτογαλία εμπιστεύονταν το οικονομικό σύστημα τόσο όσο η Γερμανία, πλέον η Ισπανία βρίσκεται στην 15η θέση και η Πορτογαλία στην 16η.
«Με το ευρώ μπόρεσε να κρυφτεί για ένα διάστημα το έλλειμμα εμπιστοσύνης σε κάποιες χώρες της ΕΕ» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χίτερ, ωστόσο αυτό που προκαλεί μεγάλη ανησυχία είναι το γεγονός ότι από το 2000 και μετά μειώνεται σταθερά στη νότια Ευρώπη η πίστη στο πολιτικό σύστημα.
Σημαντικό ρόλο στην πίστη που επιδεικνύει στην εμπιστοσύνη έχει σε μεγάλο βαθμό να κάνει με την οικονομική ευημερία. Έτσι στις χώρες της βόρειας Ευρώπης η εμπιστοσύνη παραμένει σταθερά σε υψηλό επίπεδο.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ντόμινικ Ένστε, έναν από τους συντάκτες της έρευνας, η χαμένη πίστη στη νότια Ευρώπη μπορεί να αντιστραφεί μόνο με το χρόνο. Συγκεκριμένα τονίζει ότι «γενικά μπορεί να αποκατασταθεί μόνο πολύ μακροπρόθεσμα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου