Ειδήσεις

Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν άφησαν τίποτα: Ξεπούλησαν και τις παραλίες!!

Με σημείο αιχμής τις δυσάρεστες εξελίξεις στο θέμα της παραχώρησης των παραλιών στους Δήμους και μέσα σε κλίμα έντονου προβληματισμού για την «επόμενη μέρα» επί του ζητήματος, συνεδρίασε την Πέμπτη βράδυ το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου.
Ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ξεκίνησε την ενημέρωσή του με μία αναφορά στο πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερ εκφράζοντας την θλίψη του και ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή από το Σώμα στη μνήμη των αδικοχαμένων θυμάτων.
 Η συζήτηση
για τις παραλίες
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σάββας Διακοσταματίου, ενημερώνοντας το Σώμα σχετικά με την έκδοση της ΚΥΑ για την ΕΤΑΔ, είπε ότι οι παραλίες δεν παραχωρούνται πλέον στον Δήμο Ρόδου επειδή η δημόσια περιουσία έχει περιέλθει στο Υπερταμείο για 100 χρόνια και συνεπώς, δεν μπορεί να παραχωρηθεί κανένα περιουσιακό στοιχείο σε άλλους.
«Γι αυτό τον λόγο, ο Δήμος Ρόδου δεν μπορεί εφεξής να αναλάβει τις παραλίες, καθώς υπάρχει περιορισμός και δεν δύναται να δικαιολογηθεί η όποια δαπάνη. Προσωπικά, πήγα στο ΤΑΙΠΕΔ και με ενημέρωσαν γι αυτό. Για τις υπόλοιπες παραλίες, κάποιες που ανήκουν στο ΥΠΟΙΚ και οι άλλες στην ΚΥΔ, (Φαληράκι, Κολύμπια, Λίνδος, Λάρδος, Καλλιθέα και μία στην Κρεμαστή) η διαδικασία θα γίνει ηλεκτρονικά από τις υπηρεσίες του κράτους. Συνεπώς, θα δημοπρατήσει το κράτος αλλά ο Δήμος Ρόδου θα πάρει ένα ποσοστό όσον αφορά την συμμετοχή του. Οι προθεσμίες είναι πολύ ασφυκτικές –έως 23 Ιουνίου θα πρέπει να έχουμε υπογράψει συμβάσεις. Για τις υπόλοιπες που ανήκουν στην ΕΤΑΔ δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε. Ο Δήμος Ρόδου θα χάσει από αυτή την διαδικασία 350.000 ευρώ περίπου τον χρόνο…» όπως τόνισε, παραπέμποντας στο Νόμο, που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο.
Το ζητούμενο είναι πλέον τι θα γίνει με τους επιτηδευματίες που δραστηριοποιούνται στις παραλίες. Οι δημοπρασίες θα γίνουν μόνο για εκείνες που ανήκουν στο ΥΠΟΙΚ και στην ΚΥΔ.
Ο αντιδήμαρχος, διαβεβαίωσε πάντως ότι ο Δήμος Ρόδου θα προχωρήσει κανονικά τις διαδικασίες. «Από την ώρα που δεν μας ανήκει τίποτα, δεν μπορεί να εγκριθεί καμία δαπάνη και προσωπικά, προτείνω να μαζέψουμε από εκεί και τα πράγματα που μας ανήκουν…»
Οι παραλίες αφορούν 130 θέσεις που βρίσκονται σε όλη την παραλιακή ζώνη της Ιαλυσού, από την περιοχή του Έλλη έως Μπελβεντέρε, Τσαμπίκα, Γκόλφ Αφάντου και Τραγανού για το σύνολο των δραστηριοτήτων που σημαίνει: καντίνες, θαλάσσια σπορ, ομπρέλες και προτιμησιακό δικαίωμα.
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Καρίκης είπε: «Δυστυχώς πάμε πολύ πίσω με αυτή την απόφαση. Πολλές οικογένειες Ροδίων ζούσαν από αυτές τις δραστηριότητες εδώ και χρόνια» εκφράζοντας έντονο προβληματισμό.
Ο κ. Υψηλάντης ανέφερε: «Κουβέντα να γίνεται! Η ουσία είναι ότι αποδεχτήκαμε την παραχώρηση όπως την προβλέπει η ΚΥΑ. Υπάρχουν και κάποια θετικά σημεία, αλλά δεν είμαι τόσο αισιόδοξος».
Ο κ. Γιάννης Γιαννακάκης ζήτησε να ενημερωθεί «για το εάν υπάρχουν κάποια περιθώρια αντίδρασης τα οποία θα πρέπει να εξαντλήσουμε».
Φανερά ενοχλημένος και έντονα δυσαρεστημένος, ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος είπε: ««Εκεί που μας χρωστούσανε μας πήραν και το βόδι! Η…. ‘Πρώτη Φορά Αριστερά’ κράτησε για λίγο το θέμα. Εγώ είχα ζητήσει σε προηγούμενη επαφή μου, την παραχώρηση για πάνω από τριετία. Αν έχουν πάρει γραμμή από το Μαξίμου…. να τους χαιρόμαστε όλους! Δεν τολμά κανένας όμως από τους μάγκες τους βουλευτές που έβγαιναν στα κάγκελα και πανηγυρίζανε για κάθε ψύλλου πήδημα, οι αντιδραστικοί, όλοι αυτοί οι ‘δεν πληρώνω’ που είχαν κανει επάγγελμα τα συλλαλητήρια και τώρα έχουν καταπιεί την γλώσσα τους! Τουλάχιστον να έχουν λίγη ‘τσίπα’ να έρθουν εδώ και να μας πουν ότι ξεπουλήσανε τις παραλίες της Ρόδου! Εκανα το κορόιδο επειδή μου τάξανε την Ροδιακή Έπαυλη, αλλά φαίνεται ούτε λόγο έχουν, ούτε τίποτα! Εδώ δεν βλέπουν πλέον πρόσωπα, βλέπουν μόνον όφελος….» τόνισε σε αρκετά υψηλούς τόνους, εκφράζοντας και την επιφύλαξη ότι αν προχωρήσει η διαδικασία ίσως ο Δήμος δεν πάρει αυτά που δικαιούται.
Τελικά αποφασίστηκε να εκδοθεί ψήφισμα διαμαρτυρίας που θα διαβιβαστεί προς όλους τους αρμοδίους, ενώ δεν αποκλείεται να γίνει έκτακτη συνεδρίαση του δ.σ. γι αυτό το θέμα.
 Δυσαρέσκεια με τις θέσεις του Δημήτρη Τσίκκη
Εντωμεταξύ, έντονη δυσαρέσκεια εκφράστηκε για τις θέσεις που εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας (και νυν πρόεδρος του ΠΡΟΤΟΥΡ) κ. Δημήτρης Τσίκκης, στις προτάσεις για προσλήψεις στην ΔΕΥΑΡ και στο θέμα της προγραμματικής σύμβασης για την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ. Όταν ο αντιδήμαρχος κ. Αγαπητός Πάλλας εισηγήθηκε το θέμα, ο κ. Καρίκης εξέφρασε μια επιφύλαξη, αλλά τελικώς το ψήφισε, ενώ ο κ. Τσίκκης αρνήθηκε να το ψηφίσει εκφράζοντας τις επιφυλάξεις του για ‘διαφάνεια’ στις προσλήψεις φοβούμενος ότι ίσως του καταλογιστεί κάτι αργότερα. Το σήριαλ όμως συνεχίστηκε εκτός αιθούσης, καθώς σημειώθηκε φραστικό επεισόδιο ανάμεσά τους με τον αντιδήμαρχο να λέει στον κ. Τσίκκη ότι εφόσον θα περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο, δεν πρέπει να ανησυχεί. Μάλιστα, οι φήμες λένε ότι ο κ. Πάλλας, συνέστησε στον κ. Τσίκκη ηρεμία, επειδή προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο με τον ΠΡΟΤΟΥΡ, όπου κάποιοι τουριστικοί παράγοντες δεν είδαν καθόλου θετικά την τοποθέτησή του στην προεδρία του οργανισμού με αποτέλεσμα να μην εμανιστούν στην προχθεσινή πρώτη συνεδρίαση. «Νομίζω ότι θα ήταν άδικο να κάνουμε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για προσλήψεις, αφού οι εργαζόμενοι πολέμησαν για την εταιρεία αυτή. Και από την άλλη, υπάρχει το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ την χρηματοδότηση την παρέχει η Περιφέρεια. Τι δεν καταλαβαίνει ο κ. Τσίκκης;», αναρωτήθηκε χτες ο κ. Πάλλας.
Από την άλλη, δυσαρεστημένος εμφανίσθηκε και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Μανωλάκης, ο οποίος, ενώ ζήτησε έγκριση από το Σώμα για πρόσληψη 100 εργαζομένων αορίστου χρόνου, συνάντησε και πάλι την αντίθεση του προκατόχου του: «Εμείς ζητήσαμε την έγκριση για την πρόσληψη 100 εργαζομένων αορίστου χρόνου, διαφόρων ειδικοτήτων. Ο κ. Τσίκκης, έθεσε ως προϋπόθεση ότι εκκρεμεί η πρόσληψη των απολυμένων Τριαντενών που έφυγαν πρόσφατα, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις του –και δεν το ψήφισε. Δηλαδή, αισθάνεται ότι υπάρχει κίνδυνος ότι αν πάρουμε αυτούς που ζητάμε σήμερα, δεν θα υπάρχει θέση για τους απολυμένους αύριο. Αυτό όμως δεν στέκει διότι εμείς, ήδη έχουμε προβλέψει και έχουμε αφήσει 59 κενές θέσεις γι αυτούς τους ανθρώπους, που ενδεχομένως σύντομα να επανέλθουν στις εργασίες τους. Συνεπώς, οι προσλήψεις που ζητήσαμε δεν επηρεάζουν τις εξελίξεις. Η εφαρμογή του νόμου είναι ξεκάθαρη αφού επιβάλλει την επαναπρόσληψή τους».

Απάντηση της Μαρίζας
Χατζηλαζάρου για
τις δηλώσεις Καρίκη
Λαμβάνοντας τον λόγο η αντιδήμαρχος κα Μαρίζα Χατζηλαζάρου, επικαλούμενη σχετικό δημοσίευμα της «δημοκρατικής» στις 20.5.2017 όπου φιλοξενούνται δηλώσεις του κ. Καρίκη, που της ασκεί κριτική, είπε: «Πέραν του απολογισμού που έχουμε κάνει για τα δύο πρώτα χρόνια, έχω αναλυτικά όλες τις δράσεις που έχουν γίνει σε Ελλάδα και εξωτερικό για το 2016 και το 2017. Πέρα από τις 25 εκθέσεις που πήγαμε πολλά στελέχη της διεύθυνσης και εγώ προσωπικά, μέσω της διεύθυνσης Τουρισμού, του ΠΡΟΤΟΥΡ και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, χωρίς πόρους αλλά και πολλές άλλες δράσεις, θέλω να αναφερθώ στις δράσεις που κάνουμε και στον μαθητικό τουρισμό που επαναφέραμε στην Ρόδο. Κάναμε press trips, φέραμε τηλεοπτικά συνεργεία που ήρθαν από όλο τον κόσμο, οργανώσαμε υποδοχές, και είχαμε συμμετοχές σε διεθνείς εκθέσεις. Η Ρόδος δεν πάει μόνο για να δώσει έντυπο υλικό και να μοιράσει φυλλάδια αλλά γίνονται και επαφές με επαγγελματίες του Τουρισμού. Πρόσφατα στην Αμερική καταφέραμε να έχουμε νέα δυναμική και παρουσία σε μια συνεργασία και με την Ομογένεια ενώ κάναμε πολλές επαφές με τουριστικούς πράκτορες. Είναι η πρώτη φορά που η Ρόδος δίνει το “παρών” εκεί. Η αγορά υπάρχει. Το θέμα είναι να γνωρίσουν οι αγορές το νησί μας πέραν των άλλων νησιών όπως η Μύκονος. Το 2016 κλείσαμε με +10% και τώρα τον Απρίλιο έχουμε αύξηση +35% και θα σπάσουμε ρεκόρ. Και έχοντας έναν ΠΡΟΤΟΥΡ που έχει πρόβλημα, προσπαθούμε… Έχουμε καταθέσει σχέδιο με δράσεις που τελεί υπό την έγκριση του ΕΟΤ. Θα καταθέσω τον απολογισμό δράσεων τόσο για το 2016 όσο και για το 2017 για να ενημερωθεί όποιος θέλει».

Ο Στράτος Καρίκης
Μιλώντας ο επικεφαλής της παράταξης Ροδίων Όραμα κ. Στράτος Καρίκης, εξέφρασε την θλίψη του για το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερ, ενώ απάντησε στην κα Χατζηλαζάρου για τις δηλώσεις του στη «δημοκρατική»:
«Εγώ αυτά που λέω, είναι αυτά που λένε και οι ξενοδόχοι και οι τουριστικοί πράκτορες κι αν θέλετε είναι και η άποψη της παράταξής μας. Ότι δηλαδή, αυτή την στιγμή δεν υπάρχει τουριστική πολιτική για την Ρόδο. Δεν μηδενίζουμε κάτι, αλλά σε καμία περίπτωση τα αυξητικά ποσοστά δεν μπορούν να αποδοθούν σε αυτή την πολιτική. Και μόνο να σκεφτούμε τον ΠΡΟΤΟΥΡ που δεν λειτουργεί, καταλαβαίνουμε. Προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν συμφωνώ με τον τρόπο με τον οποίο ασκείτε τουριστική πολιτική, που πηγαίνετε στις εκθέσεις, που παρουσιάζετε στην Ρόδο. Συμφωνούμε με την προσπάθεια επαφής με την Ομογένεια, αλλά εμείς τονίζουμε ποια είναι η διαδικασία και ποια είναι η πολιτική συνολικά. Να μας πείτε ποια θα είναι για φέτος η πολιτική και δεν είμαστε ευχαριστημένοι. Και όσον αφορά τον μαθητικό τουρισμό, δεν είδαμε ότι γέμισε η Ρόδος…

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου