Ειδήσεις

Κατασχέσεις μισθών δημοτικών υπαλλήλων

Αναβρασμό στις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου προκάλεσε η απόφαση της ΔΟΥ Ρόδου να κινήσει τις διαδικασίες για την κατάσχεση των μισθών 7 δημοτικών υπαλλήλων λόγω οφειλών τους σε φόρο εισοδήματος και τέλη αυτοκινήτων!

Στη ΔΟΥ Ρόδου εκκρεμούν, όπως έγινε γνωστό, εκατοντάδες κατασχετήρια, τα οποία θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που δεν εξοφλούνται τα χρέη ή δεν εξυπηρετούνται οι δόσεις των ρυθμίσεων.

Οι οφειλέτες απειλούνται με κατασχέσεις σε μισθούς, συντάξεις και άλλα εισοδήματα, ακόμη κι αν προχωρήσουν στην τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων χρεών τους, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, που έθεσε σε εφαρμογή το υπουργείο Οικονομικών.

Οι διατάξεις του ν. 4152/2013 με τις οποίες θεσπίστηκαν οι νέες ρυθμίσεις κρύβουν μια απίστευτη παγίδα, την οποία θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα οι οφειλέτες.
Προβλέπουν, συγκεκριμένα, ότι η υπαγωγή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στις νέες ρυθμίσεις δεν αναστέλλει το μέτρο της κατάσχεσης απαιτήσεων του οφειλέτη εις χείρας τρίτων. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν ένας οφειλέτης ενταχθεί στις νέες ρυθμίσεις, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν το δικαίωμα να προχωρούν σε κατασχέσεις ποσών, που αυτός δικαιούται να εισπράξει από τρίτους.

Μπορούν, δηλαδή, να κατάσχουν:
– το 25% των μισθών ή των συντάξεων που δικαιούται να εισπράττει κάθε μήνα ο οφειλέτης. Οι κατασχέσεις δεν μπορούν να επιβληθούν σε ποσά μισθών ή συντάξεων που δεν υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ το μήνα. Επιπλέον, εφόσον επιβληθεί κατάσχεση σε μισθό ή σύνταξη, το ποσό που απομένει δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ το μήνα.

– το 50% του εφάπαξ που τυχόν δικαιούται να λάβει ο οφειλέτης από το ασφαλιστικό του ταμείο
– άλλα εισοδήματα και έσοδα του οφειλέτη, συμπεριλαμβανομένων τυχόν ενοικίων, αποζημιώσεων και επιδοτήσεων που έχει λαμβάνειν.
– χρηματικά ποσά τα οποία βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς του οφειλέτη.

Σε κάθε περίπτωση, τα ποσά που θα κατάσχουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τα όσα προαναφέραμε, θα λαμβάνονται υπόψη για την αποπληρωμή μιας ή περισσότερων δόσεων της ρύθμισης στην οποία θα έχει υπαχθεί κάθε οφειλέτης.
Με λίγα λόγια, εάν ο φορολογούμενος δεν πληρώνει τη δόση του, η εφορία θα παίρνει μόνη της τα χρήματα, από όπου μπορεί.

Η δημοτική αρχή και οι αρμόδιοι των οικονομικών υπηρεσιών δεν έχουν δικαίωμα να αρνηθούν τις κατασχέσεις και ως εκ τούτου οι μηνιαίοι μισθοί των δημοτικών υπαλλήλων θα μειωθούν αναλόγως.
Πάντως αυτή τη στιγμή η κατάσχεση απαιτήσεων στα χέρια τρίτων θεωρείται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών το πιο πρόσφορο μέτρο αναγκαστικής είσπραξης, καθώς μπορεί να επιβληθεί με πιο γρήγορη διαδικασία σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο μέτρο, όπως η κατάσχεση κινητών ή ακινήτων περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη.

Είναι δε πιο αποδοτικό καθώς μπορεί να εφαρμοστεί με διαδικασία η οποία δεν γνωστοποιείται άμεσα στον οφειλέτη, με συνέπεια να μην υπάρχει σ’ αυτόν η δυνατότητα να αντιδράσει για να την αποτρέψει!
Από την ημέρα που κοινοποιείται το κατασχετήριο στον τρίτο, αυτός δεν μπορεί να αποδώσει τα κατασχεθέντα χρήματα στον οφειλέτη του Δημοσίου.

Εάν ο τρίτος δεν χρωστά τίποτα στον οφειλέτη του Δημοσίου ή δεν χρωστά σ’ αυτόν όλα τα ποσά που αναφέρονται στο κατασχετήριο οφείλει να δηλώσει το γεγονός αυτό εντός 8 ημερών από τη στιγμή της επιδόσεως του κατασχετηρίου.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να δηλώσει ποια ποσά χρωστά πραγματικά στον οφειλέτη του Δημοσίου.

Η δήλωση πρέπει να γίνει είτε εγγράφως, με αναφορά που πρέπει να επιδοθεί μέσω δικαστικού κλητήρα στον προϊστάμενο της αρμόδιας υπηρεσίας (της Δ.Ο.Υ. ή του Τελωνείου), είτε προφορικά ενώπιον του Ειρηνοδίκη του τόπου διαμονής. Στην περίπτωση της προφορικής δήλωσης ο Ειρηνοδίκης οφείλει να συντάξει σχετική έκθεση την οποία πρέπει να αποστείλει στον προϊστάμενο της αρμόδιας υπηρεσίας εντός 24 ωρών.

Με νεότερη διάταξη που τέθηκε σε ισχύ από τον Απρίλιο προβλέπεται εξάλλου ότι για να κατασχεθούν απαιτήσεις οφειλετών του Δημοσίου στα χέρια τρίτων, οι κοινοποιήσεις των κατασχετηρίων μπορούν να γίνονται και με ηλεκτρονικά μέσα, δηλαδή μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), εφόσον:
α) τα προς επίδοση κατασχετήρια έγγραφα φέρουν προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή,

β) το πρόσωπο στο οποίο απευθύνεται το κατασχετήριο έχει γνωστοποιήσει συγκεκριμένο ηλεκτρονικό μέσο επικοινωνίας ως προτιμώμενο, ανεξάρτητα αν έχει συγκατατεθεί ρητά στη χρήση του. Η επίδοση του κατασχετηρίου θεωρείται ότι συντελέστηκε κατά την ημερομηνία και ώρα παράδοσης του εγγράφου στο ηλεκτρονικό μέσο που δηλώθηκε ως προτιμώμενο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου