Η εικόνα ενός αστέγου να κοιμάται μέρα μεσημέρι σε παγκάκι στο παρκάκι δίπλα στο ταχυδρομείο ξενίζει. Πρόκειται για σπάνιο φαινόμενο για τα δεδομένα της Ρόδου. Φανερώνει όμως για μία ακόμη φορά το σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια και στο νησί μας λόγω της κρίσης.
Η περίπτωση του συγκεκριμένου άστεγου δεν είναι η μοναδική. Στον ξενώνα αστέγων που λειτουργεί επί της οδού Καποδιστρίου φιλοξενούνται αυτή την περίοδο δύο άνδρες. Πρόκειται για δύο νέους Ροδίτες οι οποίοι μετά από μία σειρά προβλημάτων και ατυχιών έμειναν χωρίς στέγη και βρήκαν καταφύγιο στο συγκεκριμένο χώρο.

Υπολογίζεται ωστόσο ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο. Υπάρχουν περιπτώσεις οι οποίες δεν έρχονται ποτέ στο προσκήνιο. Υπάρχουν άτομα σήμερα στη Ρόδο που μένουν στο αυτοκίνητο ή σε κάποιο εγκαταλελειμμένο οίκημα και αποφεύγουν να ζητήσουν βοήθεια. Είναι γνωστή η περίπτωση αλλοδαπού ο οποίος εδώ και χρόνια έχει μετατρέψει σε σπίτι του το φορτηγάκι του. Βέβαια, κάποιοι συνδέουν την εμφάνιση αστέγων με την εμφάνιση προσφύγων και παράνομων μεταναστών στα νησιά μας.
Οι ακριβείς διαστάσεις του προβλήματος παραμένουν άγνωστες. Δεν κατέστη εφικτό να καταγραφεί ο πληθυσμός των αστέγων στη Ρόδο, παρά τις προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν. Πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι διστάζουν να αποκαλύψουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και δεν καταφεύγουν για βοήθεια στις αρμόδιες δομές. Από την άλλη, οι αρμόδιες δομές φαίνεται να μην είναι έτοιμες να διαχειριστούν ένα φαινόμενο το οποίο είναι σχετικά καινούριο στη Ρόδο.
Ο ξενώνας αστέγων στην οδό Καποδιστρίου έχει περιορισμένες δυνατότητες. Διαμορφώθηκε κατάλληλα από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και παραχωρήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Ρόδου που έχει αναλάβει τη διαχείρισή του. Παρόλα αυτά, πρόκειται για μία δομή η οποία προσφέρει βραχυπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα. Δεν είναι ξενώνας μόνιμης, αλλά προσωρινής φιλοξενίας, μέχρις ότου οι άνθρωποι που θα ζητήσουν εκεί καταφύγιο, εξασφαλίσουν τις συνθήκες που θα τους επιτρέψουν να αποκτήσουν ένα δικό τους αξιοπρεπές κατάλυμα.

ΦΩΤΟ: Ν. NANEV

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ