Ειδήσεις

Dark Web: Επιχείρηση σκούπα από την Europol – 150 συλλήψεις σε όλη την Ευρώπη

Μια παγκόσμια επιχείρηση σκούπα κατά του παράνομου εμπορίου στο dark web έλαβε χώρα από την ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία Europol, η οποία ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη (26.10.2021) ότι συνελήφθησαν περίπου 150 άνθρωποι, σε μια από τις μεγαλύτερες έρευνες που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής στο Σκοτεινό Διαδίκτυο.

Κατά την επιχείρηση της Europol, που έφερε την ονομασία “DarkHunTOR”, κατασχέθηκαν πολλά εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά και bitcoins αλλά και ναρκωτικά και όπλα. Η “DarkHunTOR” αποτελεί συνέχεια της εξάρθρωσης του Ιανουαρίου υπό την διεύθυνση της γερμανικής αστυνομίας της DarkMarket, μιας από τις βασικές αγορές στην ηλεκτρονική αγορά του dark web.

Η Europol διευκρίνισε ότι η επιχείρηση αυτή «αφορούσε μια σειρά ξεχωριστών, αλλά συμπληρωματικών δράσεων στην Αυστραλία, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ελβετία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ».

Στις ΗΠΑ, περίπου 65 άνθρωποι συνελήφθησαν κατά την επιχείρηση αυτή, η οποία επέτρεψε, μεταξύ άλλων, 47 συλλήψεις στη Γερμανία, 24 στη Βρετανία, 4 στην Ιταλία και 4 στην Ολλανδία. Αρκετοί από τους συλληφθέντες «συνιστούσαν σημαντικούς στόχους» για τη Europol.

Από τις δυνάμεις της τάξης κατασχέθηκαν, επίσης, 26,7 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά και ψηφιακά νομίσματα όπως και ναρκωτικά, κυρίως 25.000 δισκία έκστασι και 45 πυροβόλα όπλα.

Στην Ιταλία, η αστυνομία εντόπισε και έκλεισε παράνομα σημεία αγοράς, με τις ονομασίες “DeepSea” και “Berlusconi”, τα οποία παρουσίαζαν και τα δύο μαζί «περισσότερες από 100.000 ανακοινώσεις παράνομων προϊόντων», σύμφωνα με την Europol, η επιχείρηση της οποίας έγινε σε συντονισμό με την Eurojust, την ευρωπαϊκή υπηρεσία δικαστικής συνεργασίας.

«Το αντικείμενο επιχειρήσεων, όπως αυτή, είναι να δώσει το μήνυμα στους εγκληματίες που επιχειρούν στο Σκοτεινό Διαδίκτυο (ότι) η κοινότητα που είναι επιφορτισμένη με την επιβολή του σεβασμού στο νόμο διαθέτει τα μέσα και τις διεθνείς συμπράξεις για να τους αποκαλύψει και να τους αναγκάσει να λογοδοτήσουν για τις παράνομες δραστηριότητές τους, ακόμη και στις ζώνες του dark web», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής επιχειρήσεων της Europol Ζαν-Φιλίπ Λεκούφ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου