Ειδήσεις

Νέα χαλάρωση των capital controls

Σε νέα χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με απόφαση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Μεταξύ άλλων, ο κάθε καταθέτης επιτρέπεται ανά μήνα να μεταφέρει έως και 500 ευρώ στο εξωτερικό, μέσω τραπεζικών ιδρυμάτων.

Παράλληλα, κάθε φυσικό πρόσωπο θα έχει τη δυνατότητα να εμβάσει ανά μήνα ως και 500 ευρώ στο εξωτερικό μέσω των Ελληνικών Ταχυδρομείων, ιδρυμάτων πληρωμών και υπηρεσιών μεταφοράς χρημάτων.

Επιπλέον, χαλαρώνουν οι περιορισμοί για τη διευκόλυνση καινούργιων φοιτητών και οπλιτών που σπουδάζουν ή υπηρετούν μακριά από την οικογένειά τους.

Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η δημιουργία λογαριασμού ταμιευτηρίου ή όψεως για νέους που θα σπουδάσουν για πρώτη φορά το ακαδημαϊκό έτος 2015-16 και θα πρέπει να μετακομίσουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Επιτρέπεται ακόμα οι καινούργιοι φοιτητές να ενταχθούν ως συνδικαιούχοι σε προϋπάρχοντες λογαριασμούς.

Παράλληλα, επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού ταμιευτηρίου ή όψεως για νέους που καλούνται να υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία από σήμερα 25 Σεπτεμβρίου.

Και στις δυο περιπτώσεις, οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές και οπλίτες θα πρέπει να μην έχουν ήδη τραπεζικούς λογαριασμούς στο όνομά τους.

Επίσης, για άτομα που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή όταν συντρέχουν σοβαροί κοινωνικοί λόγοι (πχ πληρωμές στο εξωτερικό) θα επιτρέπονται συναλλαγές έως και 2.000 ευρώ ανά μήνα, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Ακόμα, το ΥΠΟΙΚ επιτρέπει την πρόωρη μερική λήξη προθεσμιακής κατάθεσης για κάλυψη εξόδων διαβίωσης, έως το ποσό των 1.800 ευρώ ανά μήνα, εφόσον δεν υπάρχουν επαρκή διαθέσιμα σε λογαριασμό ταμιευτηρίου ή όψεως του δικαιούχου σε οποιοδήποτε πιστωτικό ίδρυμα.

skai.gr/capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου