Η καθυστέρηση στην έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας δεν οφείλεται μόνο στην Ελλάδα, λέει ξένος αξιωματούχος. Κίνδυνος να μην υπάρξει συμφωνία για τις λεπτομέρειες του νέου μνημονίου τις επόμενες δυο εβδομάδες.
: Γιατί καθυστερεί η έναρξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα

Μέχρι την Τρίτη αναμένεται να έχουν ξεκινήσει η διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας για την μακρά λίστα των πολιτικών που θα πρέπει να εφαρμόσει η χώρα τα επόμενα τρία χρόνια, προκειμένου να λάβει νέο δάνειο ύψους έως 86 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση γνωστοποίησε χθες πως οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων μπορεί να φθάσουν στη χώρα λίγες ημέρες αργότερα (αναμένονταν την Παρασκευή), επικαλούμενη απροσδιόριστους τεχνικούς λόγους, γράφει το Bloomberg.

Όμως, σύμφωνα με ξένο αξιωματούχο που συμμετέχει άμεσα στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, η καθυστέρηση οφείλεται σε δύο λόγους: ο πρώτος είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει τις κινήσεις των κλιμακίων της τρόικας στην Αθήνα και ο δεύτερος ότι οι πιστωτές δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε κοινή θέση με την Αθήνα ως προς το αν θα απαιτηθούν επιπλέον prior actions προτού μπορέσει η χώρα να ενταχθεί σε νέο πρόγραμμα διάσωσης.

Η καθυστέρηση αυτή σημαίνει πως είναι απίθανο να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών τις επόμενες δυο εβδομάδες για ένα πλήρες μνημόνιο κατανόησης που θα περιλαμβάνει με λεπτομέρεια δεκάδες μέτρα εξοικονόμησης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σχολιάζει ο αξιωματούχος, προσθέτοντας πως ενδέχεται να χρειαστεί ένα νέο βραχυπρόθεσμο δάνειο-γέφυρα τον επόμενο μήνα προκειμένου να αποφευχθεί η αθέτηση πληρωμής προς την ΕΚΤ.

euro2day.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ