Τοπικές Ειδήσεις

Eνωση Ξενοδόχων Pόδου: «Τα κυβερνητικά μέτρα δεν εξασφαλίζουν την προσδοκώμενη ευελιξία στις επιχειρήσεις»

Οι ξενοδόχοι θα εξαντλήσουν κάθε περιθώριο για την επανεκκίνηση του τουρισμού, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, κ. Μανώλης Μαρκόπουλος, μαζί με τον έφορο δημοσίων σχέσεων, κ. Νίκο Γερονικόλα. Ο κ. Μαρκόπουλος είπε ότι η ζήτηση θα καθορίσει τελικά την έκβαση της σεζόν και σημείωσε ότι τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τη στήριξη του τουρισμού, δεν εξασφαλίζουν την προσδοκώμενη ευελιξία στις επιχειρήσεις.
Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΞΡ ανέφερε τα εξής: «Ο κάθε ξενοδόχος θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο προκειμένου να ανοίξει τις επιχειρήσεις του. Σε ό,τι αφορά στα εποχικά resort, δεν υπάρχει κανένα νόημα να ανοίξουν πριν την 1η Ιουλίου, όταν ξεκινήσουν δηλαδή οι πτήσεις τσάρτερ, που αποτελούν τη βάση του τουριστικού μας προϊόντος. Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε πιο γενναία μέτρα για τα ξενοδοχεία. Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που υπάρχουν. Σύμφωνα όμως με τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, τα κόστη λειτουργίας δεν μειώνονται, τουλάχιστον όχι σε σημείο τέτοιο ώστε να μπορεί κανείς να παραβλέψει την οικονομική ζημιά που θα υποστεί, εάν λειτουργήσει.
Παρ’ όλα αυτά, η ζήτηση θα καθορίσει στο τέλος τις αποφάσεις. Τα κρούσματα μειώνονται, οι θάνατοι στις χώρες οι οποίες μας τροφοδοτούν με επισκέπτες έχουν μειωθεί σημαντικά. Όλα αυτά θα παίξουν το ρόλο τους. Γενικότερα, η καλή εικόνα της χώρας σε συνδυασμό με τις επενδύσεις που έχουμε κάνει σε υποδομές και υπηρεσίες, θα καθορίσουν την ζήτηση. Πιστεύω ότι η μεγαλύτερη προίκα του προορισμού είναι οι επαναλαμβανόμενοι τουρίστες. Αυτοί θα πιέσουν για το άνοιγμα της Ρόδου. Καλύτερη εικόνα θα έχουμε όμως στα μέσα Ιουνίου. Θα πρέπει να πατάμε με τα πόδια μας γερά στη γη. Σίγουρα δεν θα μπορέσουμε να φθάσουμε πάνω από το 35% των περσινών αφίξεων… Ο καθένας θα προσπαθήσει να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για την επιχείρησή του, για το προσωπικό και για τους συνεργάτες του».
Ο κ. Μαρκόπουλος σχολίασε θετικά την επανεκκίνηση του ΠΡΟΤΟΥΡ αλλά και τα προγράμματα επιμόρφωσης του προσωπικού πάνω στα υγειονομικά πρωτόκολλα που “τρέχει” η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σημειώνοντας ότι ο προορισμός αποδεικνύει ότι διαθέτει γρήγορα αντανακλαστικά. «Σε τοπικό επίπεδο γίνονται αξιόλογες προσπάθειες. Ο κλάδος μας είναι ενωμένος και ακολουθεί κοινή γραμμή, πάντα με γνώμονα το συμφέρον και του τόπου. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε την ευχάριστη εξέλιξη της επανεκκίνησης του ΠΡΟΤΟΥΡ, γεγονός σημαντικό τη δεδομένη στιγμή. Απ’ όσο γνωρίζω, συμμετέχοντας στη Γενική Συνέλευση, αυτή η επανεκκίνηση θα σηματοδοτηθεί από μία πιο ευέλικτη λειτουργία. Ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας αυτός. Επίσης η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εφαρμόζει ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης του προσωπικού πάνω στα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα. Αποδεικνύεται εν ολίγοις ότι υπάρχουν γρήγορα αντανακλαστικά και αυτό είναι καθοριστικής σημασίας για την επανεκκίνηση του τουρισμού.
Εμείς όμως δεν είμαστε εδώ μόνο για τη λειτουργία, αλλά και για τη βιωσιμότητα. Δυστυχώς τα μέτρα δεν έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη βιωσιμότητα», είπε ο πρόεδρος της ΕΞΡ, σημειώνοντας παράλληλα ότι από τα 600 ξενοδοχεία που διαθέτει η Ρόδος, μόνο ένα έχει ανακοινώσει επίσημα ότι δεν θα λειτουργήσει τη φετινή σεζόν. Ενδεχομένως, να μη λειτουργήσουν όλα τα ξενοδοχεία των μεγάλων αλυσίδων, αλλά κάποια από αυτά, πράγμα που θα εξαρτηθεί και πάλι από τη ζήτηση. Όπως εξήγησε ο κ. Μαρκόπουλος, επιχειρήσεις που συνεργάζονται με συγκεκριμένες αγορές από τις οποίες δεν θα υπάρξουν τουριστικές ροές, δεν έχουν την απαιτούμενη ευελιξία ώστε να στραφούν σε νέες αγορές.
Ο κ. Ν. Γερονικόλας, δήλωσε ότι η Ρόδος δεν πρόκειται να καταθέσει τα όπλα, παρά τις όποιες αντιξοότητες. Η στήριξη των εργαζόμενων, είναι ένας από τους βασικούς λόγους που λαμβάνουν υπόψη οι ξενοδόχοι της Ρόδου για την επανεκκίνηση του κλάδου.
«Φανταστείτε ότι η μείωση του ΦΠΑ διαμονής στο 6% θα έδινε στις επιχειρήσεις την ευχέρεια να λειτουργήσουν με χαμηλότερες πληρότητες ή χαμηλότερες τιμές. Επίσης, η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών το 2020 και η μείωση τους, αν όχι φέτος τουλάχιστον από το 2021, θα εξασφάλιζε σημαντική άνεση στις επιχειρήσεις. Οι εργοδοτικές εισφορές ξεπερνούν πολλές φορές ακόμη και το 40% του κόστους μισθοδοσίας ενός ξενοδοχείου!
Σύμφωνα λοιπόν με τα εξαγγελθέντα μέτρα, η μείωση του ΦΠΑ είναι μικρότερη του 1%, ενώ η μείωση του ποσοστού των εργοδοτικών εισφορών είναι σχεδόν μηδαμινή. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι λιγότερα ξενοδοχεία θα μπορέσουν να ανοίξουν με χαμηλές πληρότητες. Συνεπώς θα μεταθέσουν το άνοιγμα για κάποιες εβδομάδες ώστε να εξασφαλίσουν μεγαλύτερες πληρότητες.
Η Ρόδος δεν καταθέτει τα όπλα. Ο κύριος λόγος που θα προσπαθήσουν να ανοίξουν οι επιχειρήσεις, παρά τα όποια δεδομένα έχουν διαμορφωθεί, είναι το προσωπικό. Κατά βάση τα ξενοδοχεία της Ρόδου είναι οικογενειακές επιχειρήσεις και όχι απρόσωπες αλυσίδες. Θεωρούμε ότι έχουμε την υποχρέωση να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο επαναλειτουργίας. Ας είμαστε όμως ρεαλιστές, δεν είχαμε την προσδοκώμενη διευκόλυνση για την επανεκκίνηση.

Υπάρχουν πολλά άλυτα θέματα ακόμη. Περιμένουμε ακόμη διευκρινίσεις για τα εργασιακά θέματα. Πρέπει να λυθεί άμεσα το θέμα των επιταγών… Πριν τις 15 Ιουνίου, όπως πληροφορούμαστε από τις τράπεζες, δεν θα έχουμε χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις, πράγμα που συνδέεται άμεσα με το ζήτημα των επιταγών…», δήλωσε ο κ. Γερονικόλας.
Το τοπίο παραμένει ακόμη θολό σχετικά με τη ζήτηση, αφού οι πτήσεις τσάρτερ θα καθορίσουν τι μέλλει γενέσθαι. Ξενοδόχοι και τουρ οπερέιτορς τηρούν στάση αναμονής και όπως τονίζει ο κ. Μαρκόπουλος καθένας θα πρέπει να δώσει τον καλύτερό του εαυτό στοχεύοντας στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε μία χρονιά η οποία εκ προοιμίου θα είναι δύσκολη.
«Κατά βάση, ο τουρισμός της Ρόδου διακινείται με πτήσεις τσάρτερ και σε μικρότερο βαθμό μέσω των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους. Οι πτήσεις τσάρτερ θα διαμορφωθούν από τη ζήτηση. Τα πρακτορεία που παραγγέλνουν τις θέσεις στις πτήσεις τσάρτερ, τη στιγμή που μιλάμε υπολογίζουν σε ένα 35% των θέσεων που είχαν προγραμματίσει για το 2020. Εάν τα πράγματα πάνε πολύ καλά, ενδεχομένως να αυξηθεί αυτό το ποσοστό. Τα ίδια ισχύουν περίπου και για τις πτήσεις των low cost εταιρειών. Όλοι τηρούν στάση αναμονής. Πάντως, ακόμη και εταιρείες που τις είχαμε ξεχασμένες, όπως της Ιταλίας και της Γαλλίας, δεν έχουν ξεγράψει την προοπτική των διακοπών στο εξωτερικό.
Οι βασικές μας αγορές είναι όμως αυτές της Αγγλίας και της Γερμανίας. Άλλες 20 αγορές μας τροφοδοτούν με τουρίστες, όμως δεν μπορούν να σώσουν την παρτίδα ούτε και η απουσία τους θα σήμαινε ότι θα έμενε κλειστός ο προορισμός. Οι αγορές της Γερμανίας και της Αγγλίας έχουν μεγάλη βαρύτητα….
Θα είναι μία δύσκολη χρονιά. Ο καθένας θα δώσει το δικό του αγώνα. Θα πρέπει να επικρατεί σύμπνοια και όλοι μας θα πρέπει να δουλέψουμε υπεύθυνα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», είπε ο πρόεδρος της ΕΞΡ, σημειώνοντας ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι εφαρμόσιμα. Ήδη τα περισσότερα ξενοδοχεία που λειτουργούν με υψηλά στάνταρτς στη Ρόδο εφάρμοζαν πολλές από τις διαδικασίες που περιγράφονται. Ο κ. Μαρκόπουλος σχολίασε και το γεγονός ότι η Ρόδος (όπως επίσης η Κως) συμπεριλαμβάνεται στη δεύτερη χαμηλότερη βαθμίδα ασφαλείας, καθώς δεν διαθέτει νοσοκομείο αναφοράς για περιστατικά Covid-19 (ζήτημα που ανέδειξε η «δ»). Είπε πώς πρόκειται για εσφαλμένη εκτίμηση και θα πρέπει να γίνουν οι απαιτούμενες διορθωτικές κινήσεις. Ήδη η ΕΞΡ έχει αναλάβει σχετική πρωτοβουλία. «Για το καλό της Ρόδου κάνουμε πολλά, δεν είναι σκοπός μας να τα επικοινωνούμε», είπε ο κ. Μαρκόπουλος.
Τέλος, σχετικά με τη ζήτηση και τη διαμόρφωση των τουριστικών ροών, ο κ. Γερονικόλας ανέφερε τα εξής: «Εν τέλει η ζήτηση θα καθορίσει πόσα ξενοδοχεία θα ανοίξουν. Πρόκειται για μία δυναμική διαδικασία από την οποία θα αποκτούμε πληροφορίες κάθε εβδομάδα. Η δυναμική είναι ανύπαρκτη αυτή τη στιγμή. Περιμέναμε ότι οι last minute κρατήσεις θα κρίνουν το αποτέλεσμα. Είναι λογικό επειδή ο κόσμος περιμένει να δει τις εξελίξεις… Εκτιμώ πώς εάν τα πρώτα ξενοδοχεία ανοίξουν και δεν υπάρξουν κρούσματα, θα ενισχυθεί η δυναμική της τελευταίας στιγμής έτσι ώστε περισσότερα ξενοδοχεία να ανοίξουν τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβρη…».
Τόσο ο κ. Μαρκόπουλος όσο ο κ. Γερονικόλας στάθηκαν στο ζήτημα της αστικής ευθύνης για την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων και το μεγάλο ρίσκο που βαραίνει κάθε ξενοδοχειακή επιχείρηση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου