Ειδήσεις

Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι Έλληνες ομογενείς

Μια αυτοκρατορία χρώματος ελληνικού ανθεί εκτός συνόρων. Ο λόγος για τους αυτοδημιούργητους Έλληνες επιχειρηματίες που εγκατέλειψαν τη χώρα τους αναζητώντας -με μόλις ελάχιστα χρήματα στην τσέπη σε πολλές περιπτώσεις- το «Greek dream», το οποίο, τελικά, παρά τις αρχικές δυσκολίες, κατάφεραν να κάνουν πραγματικότητα. Το «Κ» παρουσιάζει τους δέκα πλουσιότερους και λιγότερο γνωστούς Έλληνες επιχειρηματίες, που διαπρέπουν σε κλάδους όπως η φαρμακοβιομηχανία, τα ακίνητα, τα καλλυντικά και η ναυτιλία στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Πρόκειται για δισεκατομμυριούχους που, παρότι παρακολουθούν από απόσταση το εγχώριο γίγνεσθαι, διακρίνονται για τη φιλανθρωπική δράση τους και τη συμβολή τους στη στήριξη της ελληνικής ανάκαμψης.

Τζον Κατσιματίδης
Ο ελληνοαμερικανος κροίσος βρίσκεται στην 551 η θέση της λίστας «Forbes», με προσωπική περιουσία που αγγίζει τα 2,17 δισ. ευρώ, ενώ στις πρόσφατες τοπικές εκλογές της Νέας Υόρκης διεκδικού-σε τη δημαρχία της κοσμοπολίτικης αμερικανικής πρωτεύουσας. Ο γεννηθείς το 1948 στη Νίσυρο διευθύνει την Gristede’s Foods, που αποτελεί τη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ-μάρκετ στο Μανχάταν, και τη Red Apple Group, που δραστηριοποιείται στον κλάδο του αργού πετρελαίου, της διανομής φυσικού αερίου και των ακινήτων. Επίσης, ο ομογενής διαθέτει περισσότερα από 300 ακίνητα σε Νέα Υόρκη και Φιλαδέλφεια και ελέγχει, μέσω της Red Apple Group, μια εταιρεία μίσθωσης αεροπλάνων αλλά και την ομογενειακή εφημερίδα «The Hellenic Times».

Σε ηλικία έξι μηνών, ο Κατσιματίδης μετανάστευσε με τους γονείς του από τα Δωδεκάνησα στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης, ενώ το 1 969 ίδρυσε το πρώτο ιδιόκτητο κατάστημα λιανικής με την επωνυμία Red Apple στην οδό Μπρόντγουεϊ στο Μανχάταν.

Μάικλ Ζαχάρης
Πρόκειται για ακόμα μία σπουδαία φυσιογνωμία του παγκόσμιου επιχειρείν, με περιουσία ύψους 1,52 δισ. ευρώ, που προήλθε από τη δραστηριότητα που έχει αναπτύξει στις ΗΠΑ. Η αρχή της ανόδου του 85χρονου ομογενή τοποθετείται στο 1972, οπότε μαζί με τον δερματολόγο Dr Philip απέκτησε την Key Pharmaceuticals, γεγονός που σήμανε την είσοδο του 40άρη τότε επιχειρηματία στη φαρμακευτική βιομηχανία. Ο Έλληνας κροίσος απογείωσε την Key Pharmaceutical, στην οποία διατηρούσε τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου μέχρι το 1 986, οπότε η εταιρεία συγχωνεύθηκε με τη Schering-Plough σε ένα deal αξίας 604 εκατ. ευρώ. Το 1988 ο Ζαχάρης ίδρυσε την Kos Pharmaceuticals, την οποία πούλησε ύστερα από 18 χρόνια στην Abbott Labs αντί του αστρονομικού ποσού των 3 δισ. ευρώ. Επίσης, τον Ιούνιο του 201 3, η Pearl Therapeutics, στην οποία ο μεγαλύτερος επενδυτής ήταν το venture capital Vatera Healthcare Partners -που ήλεγχε ο κ. Ζαχάρης-, εξαγοράστηκε από την AstraZeneca προς περίπου 405 εκατ. ευρώ. Παρότι δεν έχει επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, ο κ. Ζαχάρης δώρισε 1,45 εκατ. ευρώ το 2013 για την καταπολέμηση της φτώχειας στη χώρα μας.

Τζιμ Ντέιβις
Ενδεχομένως σε λιγοστούς το όνομα Τζιμ Ντέιβις λέει κάτι. Σε αντίθεση, δηλαδή, με τη New Balance, τον πολυεθνικό κολοσσό που δραστηριοποιείται στον τομέα ειδών αθλητικής ένδυσης και υπόδησης και στον οποίο ο 70χρονος Ελληνοαμερικανός οφείλει την περιουσία του ύψους 2,4 δισ. ευρώ. Μέρος του πλούτου του βρίσκεται σε ακίνητα σε πολυάριθμες αμερικανικές πολιτείες, μεταξύ των οποίων η έκταση όπου θα υλοποιηθεί η νέα έδρα της New Balance, που θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο, αθλητικό κέντρο και σιδηροδρομική γραμμή!

Ο Ντέιβις αγόρασε τη New Balance το 1 972, την ημέρα του Μαραθωνίου της Βοστώνης. Η εταιρεία έχει ενισχύσει τα τελευταία 40 χρόνια το εύρος των προϊόντων της σε εξοπλισμό για αμερικανικό ποδόσφαιρο, χόκεϊ και λακρός. Η διαφορά της αυτοκρατορίας της New Balance συγκριτικά με άλλες ομοειδούς αντικειμένου είναι ότι αποτελεί τη μοναδική μεγάλη εταιρεία του κλάδου που διατηρεί μονάδα μεταποίησης στις ΗΠΑ, μια τακτική που φαίνεται να δικαιώνει τον Ντέιβις, καθώς το 25% των υποδημάτων που πουλά στην Αμερική προέρχεται από αυτό το εργοστάσιο.

Γιώργος Λογοθέτης
μέλος οικογένειας με μεγάλη παράδοση στις ναυτιλιακές μπίζνες, ο κ. Λογοθέτης, που ζει και δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ, το 1994, σε ηλικία μόλις 19 ετών, απέκτησε τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης, καταλαμβάνοντας τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Στα χρόνια που ακολούθησαν πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη της εταιρείας με την αύξηση του στόλου της από τρία φορτηγά πλοία σε πάνω από εξήντα. Σε μια πρώτη μεγάλη κίνηση διαφοροποίησης του ομίλου από τη ναυτιλία, το 2003, «γεννήθηκε» ο όμιλος Libra (Ζυγός), για να συγκεντρώσει τα διαφόρων μορφών επιχειρηματικά συμφέροντα της οικογένειας Λογοθέτη, τα οποία κατά το διάστημα των προηγούμενων 28 ετών επικεντρώνονταν αποκλειστικά στον τομέα της διεθνούς ναυτιλίας. Σήμερα ο όμιλος διαθέτει 30 θυγατρικές σε πέντε ηπείρους και εστιάζει κατά κύριο λόγο σε πέντε βασικούς τομείς: τη ναυτιλία, το real estate, τον ξενοδοχειακό τομέα (hospitality), την ενέργεια και τις αερομεταφορές. Από το σύνολο των εταιρειών του ξεχωρίζουν η Lease Corporation International, που διαθέτει 33 αεροσκάφη, ενώ έχει παραγγείλει 21 νέα ελικόπτερα αξίας 645 εκατ. δολαρίων. Επίσης, η Euroenergy, με παρουσία και στην Ελλάδα, και η Greenwood Energy, μέσω των οποίων δραστηριοποιείται στην ηλιακή ενέργεια, στα αιολικά πάρκα και στην παραγωγή βιοκαυσίμων.

Τζον Πολ Νιειζόρια
Το συγκεκριμένο όνομα κρύβει… επιμελώς την ελληνική καταγωγή του Ελληνοϊταλού που διαθέτει περιουσία η οποία ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, με την επιχειρηματική πορεία του να παραπέμπει σε κινηματογραφική ταινία. Το 1980, όταν ο Ντετζόρια ίδρυσε (μαζί με τον Paul Mitchell) τον όμιλο προϊόντων κομμωτικής John Paul Mitchell Systems, ήταν άστεγος, ενώ ως προσωρινό κατάλυμα χρησιμοποιούσε μια παλαιά Rolls-Royce. Σήμερα η John Paul Mitchell Systems εμφανίζει ετήσιο κύκλο εργασιών της τάξης των 800 εκατ. ευρώ, αποτελώντας έναν από τους πλέον προβεβλημένους επιχειρηματίες από τα αμερικανικά media. Και αυτό, διότι ο ομογενής, με μητέρα Ελληνίδα, έχει εδραιώσει μια αυτοκρατορία πολυτελών προϊόντων που εκτείνεται από τα προϊόντα κομμωτικής, την πώληση διαμαντιών, την παραγωγή τεκίλας πολυτελείας, μέχρι την παροχή υπηρεσιών κόμμωσης σε… κατοικίδια. Εκτός από τις μπίζνες, ο Ντετζόρια εμφανίζει και φιλανθρωπικό έργο και, στο πλαίσιο αυτό, από κοινού με τον Μπραντ Πιτ, τον Ρίτσαρντ Μπράνσον και τον Νέλσον Μαντέλα, ίδρυσε τον νοτιοαφρικανικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Mineseeker» για τον εντοπισμό και την αφαίρεση ναρκών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου