Ειδήσεις

Τα “no name” προϊόντα αντίδοτο στην ακρίβεια των σούπερ μάρκετ

Εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα παρουσιάζουν οι πωλήσεις ταχυκίνητων καταναλωτικών αγαθών στα σούπερ μάρκετ (FMCG) σε σύγκριση με τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας (PL). Αυτό προκύπτει από στοιχεία της εταιρείας μετρήσεων αγορών στον τομέα των σούπερ μάρκετ, IRI, η οποία συγκρίνει τις πρώτες εννέα εβδομάδες του 2022 και συγκεκριμένα το διάστημα από 1 Ιανουαρίου έως και τις 6 Μαρτίου, με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2021. Τα συγκεκριμένα στοιχεία παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ECR, του φορέα διασύνδεσης των σούπερ μάρκετ με τις προμηθευτικές – βιομηχανικές επιχειρήσεις της Ελλάδας.

Η προτίμηση των καταναλωτών σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας
Η τάση ανάπτυξης των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, των μη επώνυμων δηλαδή προϊόντων, – τα οποία παρασκευάζει η βιομηχανία με το εμπορικό σήμα της εκάστοτε αλυσίδας σούπερ μάρκετ – οφείλεται ουσιαστικά στην αύξηση των τιμών στα καταστήματα λόγω του ευρύτερου κύματος ακρίβειας που απορρέει τόσο από τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις πληθωριστικές τάσεις, όσο και από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Για παράδειγμα ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ιδιωτικής ετικέτας του 1 λίτρου έχει τιμή περί τα 6,2 ευρώ στο ράφι, ενώ ένα αντίστοιχο επώνυμο προϊόν αγγίζει τα 7,2 ευρώ ανά λίτρο. Επομένως η τάση αύξησης πωλήσεων στην ιδιωτική ετικέτα είναι δεικτική του γεγονότος ότι το καταναλωτικό κοινό αναζητά αυτή την περίοδο φθηνότερες λύσεις για να γεμίσει το καλάθι του.

Στο +9,7% η αύξηση στα αγαθά ιδιωτικής ετικέτας

Πιο συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της IRI η αύξηση πωλήσεων στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας καταγράφεται ζωηρότερη από την 3η εβδομάδα του Ιανουαρίου και έως και την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου, που ήταν και η εβδομάδα του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας. Η συνολική αύξηση πωλήσεων στο διάστημα των εννέα πρώτων εβδομάδων του έτους για τα αγαθά ιδιωτικής ετικέτας στα σούπερ μάρκετ, ήταν της τάξεως του 9,7%, ενώ η ευρύτερη κατηγορία των ταχυκίνητων καταναλωτικών αγαθών που περιλαμβάνει τρόφιμα, αγαθά προσωπικής υγιεινής και προϊόντα περιποίησης σπιτιού, κινήθηκε οριακά πτωτικά με -0,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2021. Eνδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το γεγονός ότι τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας αύξησαν το μερίδιό τους στην αγορά στο διάστημα από 1η Ιανουαρίου έως και 6 Μαρτίου στο 15,9%, όταν το αντίστοιχο περσινό διάστημα το μερίδιό τους επί των συνολικών πωλήσεων των σούπερ μάρκετ ήταν 14,9%.

Πηγή capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου