Ειδήσεις

Αλλαγές σε ταξιδιωτικές συνήθειες και πρακτικές αεροπορικών μετά την Covid-19

Η πανδημία σηματοδοτεί αναμφίβολα τη δυσκολότερη συγκυρία στην ιστορία της παγκόσμιας αερομεταφοράς και οι επιπτώσεις της φαίνεται να αλλάζουν σημαντικά κάθε πτυχή του αεροπορικού ταξιδιού. Μέσα σε λίγους μήνες σχεδόν όλα από όσα θεωρούσαμε δεδομένα άλλαξαν δραματικά ενώ εξακολουθεί να υπάρχει χαμηλή προβλεψιμότητα για το πως θα εξελιχθούν στο προσεχές μέλλον. Τα περιοριστικά μέτρα για τις αερομεταφορές που συνεχίζουν να επιβάλλονται, φαίνεται να έχουν επιδράσει καταλυτικά, αλλάζοντας και τις ταξιδιωτικές συνήθειες των επιβατών, όπως καταγράφονται στις τελευταίες έρευνες.

Η προοπτική των εμβολιασμών δημιουργεί μεν ευνοϊκότερες συνθήκες για ένα περιβάλλον σταδιακής επαναφοράς τους επόμενους μήνες, ωστόσο θα περάσει ακόμη αρκετός καιρός πριν μας επιτραπεί να ταξιδεύουμε χωρίς περιορισμούς ή και έως ότου ανακάμψει πλήρως η εμπιστοσύνη στο αεροπορικό ταξίδι. Η «νέα κανονικότητα» στο αεροπορικό ταξίδι, όταν θα έρθει, θα χαρακτηρίζεται από αρκετά διαφορετικές συμπεριφορές, νέες ταξιδιωτικές συνήθειες και κυρίως νέες, αρκετά διαφοροποιημένες προσδοκίες από τον επιβάτη.

Τα πρώτα ευρήματα από το καλοκαίρι που μας πέρασε σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες διεθνών ταξιδιωτικών φορέων εμφανίζουν μεγάλες διαφοροποιήσεις στις ταξιδιωτικές συνήθειες και παρόλο που δεν ξέρουμε εάν θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα έχουν ήδη ενεργοποιήσει αλλαγές στην ταξιδιωτική εμπειρία από όλες τις αεροπορικές.

Πως όμως φαίνεται να συμπεριφέρεται στο εξής ο επιβάτης του αύριο;

Σύμφωνα με σχετική έρευνα της McKinsey και της Skift Research, στο περιβάλλον της μετα-covid εποχής η επιλογή της αεροπορικής εταιρείας δεν θα βασίζεται αποκλειστικά ή σε μεγάλο βαθμό στην τιμή του εισιτηρίου, όπως ενδεχομένως συνέβαινε μέχρι τώρα για συγκεκριμένες κατηγορίες επιβατών, αλλά από ότι φαίνεται θα επηρεάζεται πολύ περισσότερο από τις διαδικασίες και τα μέτρα υγιεινής που εφαρμόζονται.

Επηρεασμένοι από την πανδημία, οι επιβάτες, θέτουν σε απόλυτη προτεραιότητα τα υγειονομικά μέτρα και τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται σε όλη τη διάρκεια του αεροπορικού ταξιδιού και αναμένουν τόσο από τις αεροπορικές όσο και από τους συνεπιβάτες τους να τα εφαρμόζουν.

Παράλληλα αποφεύγουν τις σύντομες αποδράσεις, επιθυμούν εφόσον ταξιδεύουν να παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στον τελικό προορισμό τους (σε αρκετές περιπτώσεις και σχεδόν αποκλειστικά στο κατάλυμά τους) ενώ προτιμούν σύντομες πτήσεις χωρίς μετεπιβιβάσεις.

Ταυτόχρονα, ιδίως την τελευταία περίοδο ταξιδεύουν μόνο εάν είναι απολύτως απαραίτητο να ταξιδέψουν και παρόλο που εξακολουθούν να επιθυμούν ένα ταξίδι είναι εξαιρετικά διστακτικοί να το πραγματοποιήσουν ή ακόμη και να το προγραμματίσουν. Και αυτό γιατί τα lockdownds και η καραντίνα που επιβάλλονται από τις διάφορες τοπικές αρχές στην πράξη ακυρώνουν κάθε θέλγητρο για τον προορισμό.

Τέλος, προχωρούν στην τελική κράτηση και έκδοση του εισιτηρίου τους λίγες μέρες πριν την πραγματική ημερομηνία ταξιδιού (έως 15 μέρες, έναντι 2 ή και 3 μηνών νωρίτερα που συνέβαινε κατά το παρελθόν) επιλέγοντας κατηγορίες ναύλων που διασφαλίζουν όχι κατ’ ανάγκη τη χαμηλότερη τιμή, όσο τη μέγιστη δυνατότητα αλλαγών και ακυρώσεων, λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας σχετικά με την επιβολή ξαφνικών ταξιδιωτικών περιορισμών.

Πως προσαρμόστηκαν οι αεροπορικές;

Στην Ελλάδα οι τάσεις αυτές έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται ορατές στον τρόπο με τον οποίο έχει προσαρμόσει τις υπηρεσίες της συνολικά η τουριστική βιομηχανία και φυσικά η μεγαλύτερη αεροπορική της χώρας η οποία λόγω του εκτεταμένου δικτύου της στο εξωτερικό έχει μεγάλη έκθεση στο διεθνή ανταγωνισμό.

Τα ενισχυμένα μέτρα προστασίας φαίνεται να αποτέλεσαν από την έναρξη της πανδημίας, απόλυτη προτεραιότητα και για την AEGEAN, με έμφαση στην ενίσχυση των τακτικών καθαρισμών των αεροσκαφών μεταξύ όλων των πτήσεων, στην εντατικοποίηση των διαδικασιών απολύμανσης και στα μέτρα προστασίας επιβατών και πληρωμάτων.

Στη συνέχεια, και κατά τη διάρκεια της επανεκκίνησης των αεροπορικών ταξιδιών, ανταποκρίθηκε στα νέα ταξιδιωτικά δεδομένα, εφαρμόζοντας σε όλες τις πτήσεις και σε κάθε στάδιο του ταξιδιού, νέες διαδικασίες και ενισχυμένα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, πάντοτε σε στενή συνεργασία με τις αρχές. Το “Together with Care” αποτελεί την επικοινωνιακή ομπρέλα της εταιρείας που ωστόσο περιγράφει και τη νέα ταξιδιωτική εμπειρία θέτοντας υπό μια ενιαία πλατφόρμα τα αυστηρότερα δυνατά μέτρα ασφαλείας και τις βέλτιστες πρακτικές.

Μάλιστα εδώ και μερικούς μήνες η AEGEAN προχώρησε και στην ενεργοποίηση των Hygiene Attendants, δηλαδή των μελών του πληρώματος που φροντίζουν για την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας κατά την πτήση, βοηθώντας αλλά και ζητώντας από τους τους επιβάτες καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού να ακολουθήσουν, τα αναγκαία μέτρα. Παράλληλα, εφαρμόζει πρόγραμμα τακτικών 15ήμερων προληπτικών μοριακών ελέγχων COVID-19 στο πτητικό και στο μη πτητικό δυναμικό της εταιρείας, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό την προστασία επιβατών και πληρωμάτων καμπίνας.

Για τους λόγους, αυτούς, η AEGEAN αποτελεί μία από τις λίγες εταιρείες που αναγνωρίστηκαν διεθνώς για τις διαδικασίες υγιεινής, ασφάλειας και τα μέτρα προστασίας που εφαρμόζει για τον COVID-19, σε όλα τα στάδια και τη διάρκεια του ταξιδιού, λαμβάνοντας πρόσφατα σχετική διάκριση 4 αστέρων από τη Skytrax (4-Star COVID-19 Aniline Safety rating).

Ταυτόχρονα αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο που θα διαδραματίσει η ευελιξία και οι επιλογές φαίνεται να πραγματοποιεί προσαρμογές και σε πτυχές της εμπορικής πολιτικής της. Πρόσφατα ανακοίνωσε το πρόγραμμά της για τη νέα τουριστική περίοδο του 2021, ενισχύοντας και αναπτύσσοντας το δίκτυό της με πολλές περισσότερες απευθείας πτήσεις στην περιφέρεια και τα νησιά.

Ανταποκρινόμενη όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση στην τάση των επισκεπτών του 2020, να παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στον τουριστικό προορισμό που επιλέγουν στη χώρα μας για τις διακοπές τους, χωρίς τους συχνούς συνδυασμούς 2-3 προορισμών, τάση που αναμένεται να διατηρηθεί όσο διαρκεί η πανδημία. Η εταιρεία «ανοίγει» τρεις νέες βάσεις σε Κέρκυρα, Μύκονο και Σαντορίνη και «βάζει» 17 έως 20 αεροσκάφη που θα επιχειρούν απευθείας και αποκλειστικά από τις 7 περιφερειακές της βάσεις, σε συνολικά 65 δημοφιλή δρομολόγια του εξωτερικού με τακτικές πτήσεις. Παράλληλα, με ενίσχυση του αριθμού αεροσκαφών για ναυλωμένες πτήσεις, αναμένεται να προσθέσει 50 επιπλέον δρομολόγια, αυξάνοντας τον αριθμό αυτών που θα εξυπηρετούνται απευθείας από την περιφέρεια, σε περισσότερα από 100.

Με τον ίδιο αποτελεσματικό τρόπο ανταποκρίνεται η εταιρεία και στην ανάγκη για ευελιξία αλλά και χαμηλές τιμές. Με τους κανόνες και τους περιορισμούς για τα ταξίδια να αλλάζουν σε καθημερινή βάση, ο επιβάτης έχει ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη για ευελιξία , δηλαδή να μπορεί να αλλάζει την κράτηση του ξενοδοχείου ή της πτήσης του χωρίς επιπλέον κόστος. Πριν από την πανδημία, θα έπρεπε κανείς πράγματι να αγοράσει ένα πλήρως ευέλικτο αεροπορικό εισιτήριο για να έχει τη δυνατότητα να τροποποιήσει τις ημερομηνίες, κάτι που ήταν σχετικά ακριβότερο από ένα απλό εισιτήριο. Πλέον οι περισσότερες εταιρείες και φυσικά η AEGEAN έχουν ενισχύει τις δυνατότητες ευελιξίας στους ναύλους, ώστε ο επιβάτης να μπορεί να διαχειριστεί με ηρεμία και περισσότερη ευελιξία το ταξίδι του.

Προσδοκία και επιθυμία για ταξίδι

Καθώς το νέο έτος πλησιάζει πολλοί αναρωτιούνται πώς θα είναι τα ταξίδια από τώρα και στο εξής. Ακόμη και όταν η πανδημία τεθεί υπό έλεγχο οι αερομεταφορές και ο τουρισμός συνολικά θα είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν για πολύ καιρό ακόμη υψηλά υγειονομικά μέτρα και περιορισμούς.

Η προβλεψιμότητα σχετικά με το αεροπορικό ταξίδι και τον τουρισμό είναι ακόμη περιορισμένη, ωστόσο είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι ούτε και το 2021 θα μπορέσουμε να ταξιδέψουμε τόσο ελεύθερα όσο κάποτε και μάλλον το ίδιο θα ισχύει και για το κοντινό μέλλον.

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, η υποχρέωση παραμονής σε καραντίνα που ακόμη δεν φαίνεται να εγκαταλείπεται ως πρακτική από κάποιες χώρες ακόμη και αν υπάρχει αρνητικό τεστ, αλλά και ο ίδιος ο προβληματισμός και η ανησυχία των επιβατών για την πανδημία θα συνεχίζουν να αλλάζουν την ταξιδιωτική εμπειρία .

H τελευταία έκθεση της European Travel Commission κατέδειξε ότι οι Ευρωπαίοι διατηρούν έντονη επιθυμία να ταξιδέψουν με το 54% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι θα ταξιδέψουν τους επόμενους έξι μήνες. Ωστόσο, οι ανησυχίες σχετικά με τους περιορισμούς καραντίνας εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα για ταξίδια στην Ευρώπη και θα συνεχίζουν να αποτελούν το βασικό παράγοντα ματαίωσης των ταξιδιών και για το 2021 όσο εξακολουθούν να παραμένουν.

Πηγή: euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου