Εχουμε όλοι μεγάλη ευθύνη όταν κάθε μέρα πρόσφυγες πεθαίνουν στο Αιγαίο», τόνισε ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη μίνι Σύνοδο Κορυφής. Πρέπει να βρούμε ευρωπαϊκή λύση είπε, καυτηριάζοντας τη στάση «κάποιων χωρών». Ετοιμα μέχρι το τέλος του έτους τα πέντε hot spots στα νησιά.
Τσίπρας: Στη Σύνοδο έπρεπε να ήταν και η Τουρκία

Είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε κοινό έδαφος, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη μίνι Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό πρόβλμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι είμαστε αντιμέτωποι με μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, και πρέπει να βρούμε μια ευρωπαϊκή λύση. Εχουμε μεγάλη ευθύνη όταν κάθε μέρα πρόσφυγες πεθαίνουν στο Αιγαίο.»

Μέχρι σήμερα δεν μπορέσαμε, γιατί κάποιες χώρες υιοθέτησαν μια στάση «όχι στην αυλή μου», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε ότι είναι θετική η πρωτοβουλία της Κομισιόν, όμως η Τουρκία δεν είναι μεταξύ μας. Οπότε θα είμαστε στη Σύνοδο οι χώρες που βρίσκονται στο δρόμο των προσφυγικών ροών. «Ομως αν δεν μπορέσουμε να βρούμε λύση με τις χώρες που έναρξης των προσφυγικών ροών, δεν θα βρούμε λύση», σημείωσε.

Εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ο,τιδήποτε απαιτείται για να έχουμε μια εποικοδομητική συζήτηση απόψε προς την κατεύθυνση της μείωσης των ροών και στην αντιμετώπιση αυτού του ανθρωπιστικού προβλήματος, υπογράμμισε.

Ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις της. «Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε τα πέντε hot spots στα νησιά, αναρωτιέμαι για τις ευθύνες των άλλων χωρών στο συγκεκριμένο ζήτημα.», τόνισε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ