Συνεντεύξεις

N. Σβύνου: «Πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα όσοι είναι στην πρώτη γραμμή του τουρισμού»

«H τουριστική περίοδος θα ανοίξει χωρίς πτήσεις τσάρτερ (τουλάχιστον τις πρώτες μέρες) και με μηδενικές κρατήσεις, ενώ οποιαδήποτε εκτίμηση για την πορεία της σεζόν, θα ήταν επισφαλής καθώς εξαρτόμαστε από την πορεία και τις αποφάσεις και άλλων χωρών και όχι μόνο της δικής μας. Έχουμε όμως κάθε λόγο να πιστεύουμε πως τα νησιά μας θα πάνε καλά όταν ξεκινήσει η ατμομηχανή του τουρισμού», δηλώνει σε συνέντευξή της προς την στη «δ», η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω και του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων και αντιπρόεδρος της ΠΟΞ, Ντίνα Σβύνου.
«Και μπορεί η αγωνία όλων να είναι στο…κόκκινο, χρειάζεται όμως να πάρουμε μια βαθιά ανάσα, να πιστέψουμε ότι θα τα καταφέρουμε, να βρούμε τις δυνάμεις μας, αυτές που πάντα μας χαρακτήριζαν ως Έλληνες και να ενώσουμε τα χέρια και τις προσπάθειές μας σε μια κοινή συνιστώσα που θα μας οδηγήσει στη σταδιακή έξοδο από την κρίση, όρθιους και ακόμα πιο ανθεκτικούς», τονίζει η κυρία Σβύνου.
• H 14η Μαΐου είναι η ημερομηνία ορόσημο για την επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού… Είναι όμως εφικτό το πιλοτικό άνοιγμα της σεζόν πριν από αυτή την ημερομηνία; Τι μπορούμε να περιμένουμε;
Πολύ σωστά και με γρήγορα αντανακλαστικά ο υπουργός τουρισμού έθεσε την ημερομηνία του επίσημου ανοίγματος, σε μια περίοδο μάλιστα που τα πάντα είναι επισφαλή. Βλέπουμε από όλες τις αποφάσεις πως η τουριστική περίοδος θα ανοίξει -χωρίς πτήσεις τσάρτερ τουλάχιστον τις πρώτες μέρες και με μηδενικές κρατήσεις. Το πιλοτικό άνοιγμα είναι και αυτό στη σωστή κατεύθυνση, χωρίς όμως να συνεπάγεται τουρισμό. Τροχοπέδη αποτελούν η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό αλλά και η κλειστή εστίαση έως τις 3 Μαΐου, γεγονότα που περιορίζουν το εγχείρημα σε μια τυπική διαδικασία που μας θέτει σιγά σιγά στην ψυχολογία του ανοίγματος
• Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για τη φετινή τουριστική σεζόν σε επίπεδο εισπράξεων και αφίξεων; Η Ρόδος και η Κως συγκαταλέγονται στους δημοφιλείς προορισμούς για το 2021 σύμφωνα με δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ. Αποτυπώνεται αυτό στην πράξη από τις μέχρι τώρα κρατήσεις;
Οποιαδήποτε εκτίμηση είναι επισφαλής καθώς εξαρτόμαστε από την πορεία και τις αποφάσεις και άλλων χωρών και όχι μόνο της δικής μας. Έχουμε κάθε λόγο όμως να πιστεύουμε πως τα νησιά μας θα πάνε καλά όταν ξεκινήσει η ατμομηχανή του τουρισμού, γεγονός που δεν αποτυπώνεται στα νούμερα κρατήσεων καθώς αυτά παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Σε όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου θα είναι χαρακτηριστικό οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής, οι οποίες μάλιστα είναι αυτές που θα κρίνουν αμιγώς τους πρώτους μήνες. Αν έχουμε θέσει σε Πανελλαδικό επίπεδο το στόχο του 50% σε αφίξεις και 40% σε εισπράξεις σε σχέση με το 2019, ο στόχος αυτός απομακρύνεται με τα τωρινά δεδομένα. Σε επίπεδο όμως των δικών μας προορισμών, όσο νωρίτερα αποφασιστούν οι πτήσεις από τους tour operators, τόσο μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα τον πετύχουμε. Και μάλιστα ανάλογα με την έκβαση της τουριστικής περιόδου και με μια ενδεχόμενη μικρή επιμήκυνση ίσως και να το ξεπεράσουμε ελαφρώς. Η υπεύθυνη και σοβαρή στάση της χώρας μας και των επιχειρήσεων μέχρι τώρα συνηγορεί στο να βρίσκεται η Ελλάδα στις πρώτες θέσεις ζήτησης.
• Επηρεάζει τους Ευρωπαίους η επιδημιολογική κατάσταση της Ελλάδας και της περιοχής μας ειδικότερα;
Είναι ένας από τους μεγάλους μας προβληματισμούς καθώς ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων λειτουργεί αποτρεπτικά στην επιλογή του προορισμού. Αυτό λειτουργεί ακόμα χειρότερα όταν όλος ο προορισμός κρίνεται ακατάλληλος από της χώρες προέλευσης. Μας ικανοποιεί η προοπτική της Μεγάλης Βρετανίας του να “χρωματίζει” ανά περιοχή και όχι ανα χώρα, γεγονός που σημαίνει πως ακόμα και αν η Αθήνα ή άλλες περιοχές είναι στο κόκκινο αυτό δεν συνεπάγεται πως όλη η Ελλάδα θα τεθεί εκτός. Αυτή τη στιγμή που γράφω, τα δεδομένα θέτουν Κω και Ρόδο στο πράσινο χρώμα. Η προτροπή πάντως σε αυτό το επίπεδο είναι μονοδιάστατη: Χρειάζεται ΠΡΟΣΟΧΗ, υψηλή ατομική ευθύνη, πιστή τήρηση των κανονισμών και των πρωτοκόλλων, όχι μόνο για τώρα αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος της ερχόμενης περιόδου.
• Το ΙΤΕΠ έχει καταγράψει τις επιπτώσεις της πανδημίας στον τουρισμό και ειδικότερα στον ξενοδοχειακό κλάδο. Ποιες είναι αυτές και με βάση την τεκμηριωμένη αυτή γνώση και πληροφόρηση, τι απαιτεί η επόμενη μέρα και η ομαλή επανεκκίνηση του τουρισμού; Ποια μέτρα στήριξης θα απαιτηθούν, στο πλαίσιο και του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης;
Από την πρώτη στιγμή της κρίσης ο πρόεδρος και το ΔΣ του ΞΕΕ ανέθεσαν στο ΙΤΕΠ συνεχείς μελέτες για την καταγραφή των επιπτώσεων της πανδημίας στους ποιοτικούς δείκτες της ξενοδοχίας. Πέραν των ερευνών συγκυρίας, δημιουργήθηκε ένα πάνελ για την εβδομαδιαία καταγραφή των σημαντικότερων δεικτών και το έτος 2020 και όλα αυτά ολοκληρώθηκαν με την ετήσια έρευνα για τις επιδόσεις των ελληνικών ξενοδοχείων. Τα σημαντικότερα στοιχεία ήταν ότι μόλις το 60% του ξενοδοχειακού δυναμικού λειτούργησε κατά μέσο όρο 3,2 μήνες (τα εποχιακά) με πτώση τζίρου 78,1%, μέση πληρότητα (με αναγωγή στο σύνολο) 23,1%. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες των επιχειρήσεων καλύφθηκαν κατά 33%, επιπλέον 900 εκατομμύρια θα λείψουν από την αγορά με την παύση των προκαταβολών και με τις καθυστερήσεις αποπληρωμών, ενώ μόνο 1 στα 5 συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία κατάφεραν να παραμείνουν ανοιχτά.
Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν το επικίνδυνο για τη βιωσιμότητά τους τράνταγμα που υπέστησαν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Παράλληλα ολόκληρη η τουριστική αλυσίδα κλυδωνίστηκε συμπαρασύροντας όλους τους κλάδους με άμεση και έμμεση εξάρτηση, σε κατακόρυφη πτώση. Έγινε πλέον συνείδηση πως ο χώρος της φιλοξενίας αποτελεί τη βάση της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης. Είναι λοιπόν ο χώρος αυτός που θα σημάνει και την εκκίνηση στην υγιή λειτουργία και στην ανάπτυξη. Στα πλαίσια αυτά κινήθηκε και η καμπάνια του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος που λειτούργησε ενωτικά εξαίροντας τη μέγιστη σημασία του τουρισμού, και συμβάλλοντας στο να δοθεί σημαίνουσα θέση στο χώρο της φιλοξενίας στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης.
Η επόμενη μέρα δεν ξεκινά στις 14 Μαΐου. Η επόμενη μέρα θα αρχίσει με την έναρξη της τουριστικής περιόδου του 2022. Μέχρι τότε θα δουλέψουμε με ειδικές καταστάσεις ευχόμενοι τη γρήγορη επαναφορά μας στην κανονικότητα, χωρίς τα ειδικά πρωτόκολλα να καθορίζουν τις υπηρεσίες μας.
Έως λοιπόν την πραγματική επόμενη μέρα οι επιχειρήσεις πρέπει να στηριχθούν τόσο ως προς τη ρευστότητά τους όσο και με εμπροσθοβαρή μέτρα που θα συντελέσουν ουσιαστικά στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος. Παράλληλα πρέπει να γίνει πολλή δουλειά από πάνω μέχρι κάτω (υπουργείο εως τοπική αυτοδιοίκηση) στο επίπεδο της αξιοποίησης και ανάδειξης των ανταγωνιστικών μας πλεονεκτημάτων, προκειμένου να ξεφύγουμε από τον τουρισμό συγκυρίας και να μεταβούμε στην νέα εποχή, αυτή της χώρας συνειδητής επιλογής.
Και στο σημείο αυτό οφείλω να πω πως επιτέλους βλέπουμε τέτοια στόχευση μέσα από τις ενέργειες του Γ.Γ ΕΟΤ κ. Φραγκάκη. Πρέπει όμως να ακολουθήσουν και άλλοι. Στον αγώνα που δίνουμε έως τώρα έχουμε άξιους συνομιλητές στα υπουργεία. Έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, χρειάζεται όμως επιπλέον στήριξη και μέτρα.
Ως ΙΤΕΠ συνεχίζουμε στο 2021 και για όλη την τουριστική περίοδο τις έρευνες καταγράφοντας τους σημαντικότερους δείκτες στην ξενοδοχία, καθώς η πανδημία θα χαρακτηρίσει και το 2021.
Ανακοινώθηκε από τον υπουργό, κ. Θεοχάρη ότι θα δοθεί προτεραιότητα στους εμβολιασμούς κατά της Covid-19 των εργαζόμενων στον τουρισμό. Ποια είναι η άποψή σας για το ζήτημα των εμβολιασμών, πιστεύετε ότι θα ανταποκριθούν οι εργαζόμενοι;
Ο εμβολιασμός αποτελεί μονόδρομο και αυτό δεν επιδέχεται αμφισβητήσεως. Αν βεβαίως επιθυμούμε την επαναφορά μας στην κανονικότητα. Είμαι ευτυχής που δόθηκε το πράσινο φως για τους εμβολιασμούς στο χώρο του τουρισμού, θα προτιμούσα να είχε γίνει και νωρίτερα. Η ασφάλεια των εργαζομένων στο χώρο του τουρισμού προέχει ενώ παράλληλα αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση προς τα έξω.
Προσωπικά θα εμβολιαστώ με την πρώτη ευκαιρία και προτρέπω έντονα όλους όσους είναι στην πρώτη γραμμή, αυτή του τουρισμού, να το κάνουν άμεσα. Είναι στα πλαίσια της ατομικής ευθύνης τόσο για εμάς τους ίδιους όσο και για τους ανθρώπους στους οποίους θα προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας.
Κλείνοντας, τι μήνυμα έχετε να δώσετε για την ερχόμενη τουριστική περίοδο;
Η αγωνία, η ανησυχία και η ανασφάλεια όλων των επιχειρηματιών και των εργαζομένων είναι στα κόκκινα! Και δικαιολογημένα αφού δεν έχουμε σταθερά δεδομένα, οι κρατήσεις είναι σε χαμηλά επίπεδα και σε κατάσταση επισφάλειας, η ρευστότητα ανύπαρκτη. Σε αυτό το σημείο όμως είναι που πρέπει να πάρουμε μια βαθιά ανάσα, να πιστέψουμε ότι θα τα καταφέρουμε, να βρούμε τις δυνάμεις μας, αυτές που πάντα μας χαρακτήριζαν ως Έλληνες και να ενώσουμε τα χέρια και τις προσπάθειές μας σε μια κοινή συνιστώσα που θα μας οδηγήσει στη σταδιακή έξοδο από την κρίση, όρθιους και ακόμα πιο ανθεκτικούς!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου