Ειδήσεις

Ελκυστικός προορισμός για τουριστικές επενδύσεις παραμένει η Ελλάδα

Ζωντανό παραμένει το ενδιαφέρον των επενδυτών για την τουριστική βιομηχανία της χώρας, παρά τα ρευστά δεδομένα της φετινής χρονιάς τα οποία κάνουν λόγω για υψηλότερη τουριστική κίνηση σε σχέση με πέρυσι, χωρίς εμφανείς μέχρι στιγμής ενδείξεις.

Το πιλοτικό άνοιγμα του τουρισμού το οποίο ξεκίνησε από την εβδομάδα που μας πέρασε για συγκεκριμένους προορισμούς και από συγκεκριμένες χώρες δεν αναμένεται να έχει ιδιαίτερα αποτελέσματα μέχρι και τον Ιούνιο, αφού οι εσωτερικοί περιορισμοί στις μετακινήσεις, η κλειστή εστίαση και η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα δεν χαρακτηρίζονται ελκυστικοί παράγοντες για τους τουρίστες. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς οι ελπίδες εναπόκεινται στις last minute κρατήσεις – με τις προκρατήσεις να παραμένουν στο σύνολό τους ευέλικτες και να αφορούν τους καλοκαιρινούς μήνες αποκλειστικά. Φορείς του κλάδου μάλιστα έχουν ουκ ολίγες φορές αναφερθεί στην ανάγκη ρεαλιστικών προσδοκιών για την φετινή χρονιά, τονίζοντας ότι η θετική εικόνα που έχει η χώρα ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας θα φέρει περισσότερους τουρίστες από πέρυσι, ίσως όμως όχι το 50% όσων επισκέφτηκαν την Ελλάδα το 2019.

Την ίδια στιγμή βέβαια, τα μηνύματα των επιχειρηματιών του κλάδου παραμένουν αισιόδοξα τόσο για το επενδυτικό τοπίο στον κλάδο της φιλοξενίας όσο και για την επιστροφή στα ρεκόρ του παρελθόντος τις επόμενες χρονιές, επιβεβαιώνοντας το γεγονός πως η καθίζηση της τουριστικής δραστηριότητας εδράζεται αποκλειστικά στην παρούσα υγειονομική κρίση.

Το προαναφερθέν επιβεβαίωσε άλλωστε και η η πρόσφατη έκθεση «Hospitality Returns» που εκπόνησε η DHR Services, σχετικά με το επενδυτικό τοπίο στον κλάδο της φιλοξενίας το 2021. Σύμφωνα με αυτή το κομμάτι του leisure και των resorts στη χώρα μας έχει σταθερό επενδυτικό προβάδισμα, ενώ μεγάλη είναι και η δυναμική της ένταξης ξενοδοχειακών μονάδων σε μεγάλες διεθνείς αλυσίδες για ένα πιο ασφαλές μέλλον.

Σημειωτέον ότι μετά και στάση αναμονής που κράτησαν οι επενδυτές με το ξέσπασμα της πανδημίας, και παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες παραμένουν ευμετάβλητες μέχρι και σήμερα, σημαντικές επενδύσεις προχώρησαν και προχωρούν σε διάφορες περιοχές της χώρας όπως Κρήτη, Μύκονο, Ιο, Κυλλήνη, Ρόδο και Κέρκυρα.

Να θυμίσουμε ότι μόνο τα νέα επενδυτικά σχέδια που εγκρίθηκαν έως και τον Οκτώβριο του 2020 από την Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων ήταν πάνω από δέκα.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν :

Έργο της Νοβάλ Πρόπερτυ Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία του Ομίλου Βιοχάλκο, «Ανάπτυξη σύνθετου τουριστικού, πολιτιστικού, συνεδριακού, ιατρικού, εμπορικού & επιχειρηματικού πόλου στον Ελαιώνα», με κόστος επένδυσης 117 εκατ. ευρώ.
Έργο «Costa Nopia της εταιρείας Cretan Sun and Sea Developments ΑΕ, μέλος του Ομίλου Εταιρειών Λεπτός, Κίσσαμος, Νομός Χανίων. “Ανάπτυξη Τουριστικού και Παραθεριστικού Θερέτρου», με κόστος επένδυσης 303 εκατ. ευρώ.
Έργο «Ανάπτυξη Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος – Cape Tholos» της εταιρείας Ανώνυμος Εταιρεία Τουριστικών Επιχειρήσεων ΤΕΑΒ ΑΕ, Maris Hotels, Δήμος Ιεράπετρας, Ν. Λασιθίου, με κόστος επένδυσης 150 εκατ. ευρώ.
Έργο «Ίδρυση Σύνθετου Τουριστικού Καταλυματος στην Περιοχή Κουμπάρα – Διακοφτό & Ίδρυση Ξενοδοχείου 5* και Τουριστικών Κατοικιών στις περιοχές Τζαμαρία – Φάρος, της Νήσου Ίου, Νομού Κυκλάδων» της εταιρείας 105 ΑΕ, με κόστος επένδυσης 43 εκατ. ευρώ.
Έργο «Ανέγερση Boutique Hotel 5* και Παραθεριστικών Κατοικιών στην περιοχή Πικρή Νερό, της Νήσου Ίου, Νομού Κυκλάδων», της εταιρείας Νερό ΑΕ, με κόστος επένδυσης 45 εκατ. ευρώ.
Έργο «Ίδρυση 2 Σύνθετων Τουριστικών Καταλυμάτων & Τουριστικών Κατοικιών στην Ευρύτερη Περιοχή Παπάς – Λουκάς – Μανούσου – Πετή – Χαμουχάδες, της Νήσου Ίου, Νομού Κυκλάδων», της εταιρείας Lucas ΑΕ, με κόστος επένδυσης 77 εκατ. ευρώ.
Έργο «Varko», της εταιρείας RND Investments Greece Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, με κόστος επένδυσης  107,5 εκατ. ευρώ.
•    Έργο “Arcadia”, της εταιρείας Tουριστικές και Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Κυλλήνη ΑΕ, με κόστος επένδυσης 240 εκατ. ευρώ.
Σε τρία χρόνια η ανάκαμψη

Τα πρότζεκτ που ξεκίνησαν εν μέσω κρίσης αναμένεται να είναι έτοιμα σε δύο με τρία χρόνια από σήμερα, την χρονιά δηλαδή που εκτιμάται ότι η χώρα μας θα επιστρέψει στα μεγέθη ρεκόρ του 2019, σύμφωνα τουλάχιστον με έρευνα της Metron Analysis για την καταγραφή των επιπτώσεων της πανδημίας, τις αντιδράσεις των ταξιδιωτών καθώς και τις προθέσεις τους για το μέλλον, την οποία περιλάμβανε η έκθεση της DHR Services.

Κι αυτό παρότι 3 στους 10 κορυφαίους Tour Operators και Travel Agents από Ελλάδα και εξωτερικό που συμμετείχαν στην έρευνα  πιστεύουν ότι η διαδικασία ανάκαμψης για εταιρικά ταξίδια, ταξίδια μεγάλων αποστάσεων και MICE θα χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο.

Οι παράγοντες που θα συμβάλουν αισθητά στη διαδικασία ανάκαμψης είναι οι ευέλικτες πολιτικές ακύρωσης, η εφαρμογή κοινών και long term policies σε διεθνές επίπεδο, οι ελκυστικοί όροι πληρωμής σε B2B και B2C σχέσεις, και βέβαια η ενίσχυση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των ξενοδοχείων.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια η επόμενη ημέρα δεν αναμένεται ίδια γι αυτό και οι αλλαγές που παρατηρούνται στη συμπεριφορά των καταναλωτών θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους επαγγελματίες του κλάδου. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε οι περισσότεροι έχουν ήδη προχωρήσει σε αλλαγές με 8 στους 10 επαγγελματίες του κλάδου να δρομολογούν αλλαγές σε θέματα τεχνολογίας, 7 στους 10 να υιοθετούν νέα πολιτική πληρωμών και  9 στους 10 να έχουν προχωρήσει σε αλλαγές στην πολιτική ακύρωσης.

Πηγή: insider.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου