Συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι ακυρώσεις των τουριστικών κρατήσεων. Οι ακυρώσεις αφορούν και την υψηλή σεζόν και δεν περιορίζονται μόνο στην περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου κατά την οποία οι τουρ οπερέιτορς έχουν αναστείλει τις δραστηριότητες τους λόγω του κορωναϊού.
Συγκεκριμένα, μέχρι τις 30 Απριλίου έχουν ακυρώσει τα ταξίδια και τα πακέτα διακοπών οι Alltours, Anex Tour / Öger Tours / Bucher Reisen. Ο DER Touristik ακυρώνει όλα τα ταξίδια που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν έως και τις 30 Απριλίου, με ισχύ για όλα τα brand (Dertour, ITS, Jahn Reisen, Meiers Weltreisen και ADAC Reisen). Ο FTI Group ανέστειλε το μεγαλύτερο μέρος της λειτουργίας του και ακύρωσε όλα τα ταξίδια έως τις 19 Απριλίου. Η TUI ανέστειλε το παγκόσμιο πρόγραμμά της έως και τις 23 Απριλίου. Οι πελάτες που αποφασίζουν να κάνουν νέα κράτηση αργότερα για τη θερινή σεζόν έως τις 31 Μαρτίου θα λάβουν μπόνους πιστότητας που φτάνει τα 100 ευρώ το άτομο. Η Finnair με επίσημη επιστολή στα συνεργαζόμενα πρακτορεία και ξενοδοχεία ενημέρωσε ότι δεν θα πραγματοποιήσει καμία πτήση μέχρι και το τέλος Ιουνίου.
Από χθες, η Easy Jet ανέστειλε τις πτήσεις της μέχρι…νεωτέρας. Επιπλέον, διακόπηκαν από χθες όλες οι πτήσεις από και προς την Αγγλία, Τουρκία, Ισπανία, Ιταλία, έπειτα από σχετική οδηγία (NOTAM) της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας (ΥΠΑ). Η απαγόρευση έχει ισχύ μέχρι τις 15 Απριλίου.
Τέλος, από την Πέμπτη 26 Μαρτίου και μέχρι 30 Απριλίου, αναστέλλονται όλες οι πτήσεις του δικτύου εξωτερικού της Aegean από όλες τις βάσεις της εταιρείας. Θα εκτελείται μόνο μικρός αριθμός εβδομαδιαίων πτήσεων από Αθήνα προς Βρυξέλλες, για λόγους διατήρησης της συνδεσιμότητας της χώρας με το διοικητικό κέντρο της ΕΕ.
«Κανείς δεν σκέφτεται τις διακοπές στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή», δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, Γιώργος Ματσίγκος, σημειώνοντας ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα “ανοίξει” η σεζόν.
«Προφανώς και συνεχίζονται σε καθημερινή βάση οι ακυρώσεις των κρατήσεων. Κανείς δε σκέφτεται πλέον τις διακοπές στην Ευρώπη. Αυτό προκύπτει ξεκάθαρα από την αλληλογραφία που έχουμε με τους τουρ οπερέιτορς και τους πελάτες μας. Πολλοί τουριστικοί οργανισμοί και αεροπορικές εταιρείες έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές τους μέχρι τις 30 Απριλίου, άλλοι μέχρι το τέλος Μαΐου ή και αργότερα. Η σεζόν είναι δύσκολη και απρόβλεπτη. Δεν είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε πότε θα ανοίξει. Όποιες εκτιμήσεις θα ήταν παρακινδυνευμένες. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πότε θα σταματήσει η εξάπλωση του κορωναϊού και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις σε οικονομικό επίπεδο στις χώρες που μας τροφοδοτούν με τουρισμό. Η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Ματσίγκος.

Ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων, κ. Κώστας Κατσίβας επισημαίνει ότι όσο εξαπλώνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ευρώπη, θα μετατίθεται χρονικά η έναρξη της σεζόν, η οποία αναπόφευκτα θα συρρικνωθεί.
«Είναι εντελώς ρευστή η κατάσταση. Δεν μπορούμε να προβούμε σε καμία πρόβλεψη. Ακόμη και εάν ξεπεράσει το πρόβλημα η Ελλάδα, τι θα γίνει με τις αγορές; Όσο συνεχίζεται η εξάπλωση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ευρώπη, τόσο θα μετατίθεται χρονικά η έναρξη της τουριστικής σεζόν. Πρέπει να συνυπολογιστούν όλοι οι παράγοντες που επηρεάζουν τον τουρισμό και κυρίως οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στην ψυχολογία αλλά και στην τσέπη των Ευρωπαίων, για τους οποίους τα ταξίδια δεν αποτελούν βασική προτεραιότητα τη δεδομένη στιγμή», είπε ο κ. Κατσίβας.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ