Τοπικές Ειδήσεις

Πολύ δύσκολες μέρες περνούν οι συνταξιούχοι

Την πικρία τους εκφράζουν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ Ρόδου, αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία, για την άνοδο των τιμών στην ενέργεια αλλά και για τις μειωμένες συντάξεις που δεν αποκαθίστανται.
Όπως δήλωσε στην «δ» η πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρόδου κα Γεωργία Φαρμακίδου:
«Η κατάσταση με την ακρίβεια είναι πάρα πολύ κακή για τους συνταξιούχους. Δεν μιλάμε για όσους ανήκουν στην ομάδα των μεγαλοσυνταξιούχων – προνομιούχων που λαμβάνουν αρκετά υψηλά ποσά. Μιλάμε για κείνους που η σύνταξή τους είναι κάτω των 1.000 ευρώ το μήνα ενώ εκείνοι που πρέπει να ζήσουν με 400 ή 500 ευρώ, περνούν ακόμη πιο δύσκολα με το κύμα ακρίβειας.
Όσον αφορά στην κατάσταση με την ακρίβεια, το πρόβλημα δεν επικεντρώνεται μόνον στους συνταξιούχους αλλά αφορά ένα γενικότερο κοινωνικό ζήτημα.
Οι συνταξιούχοι, είναι αναγκασμένοι να στηρίζουν την οικογένεια ή τα παιδιά τους (σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά ή τα εγγόνια είναι άνεργοι κ.λπ.) ενώ πρέπει να κοιτάξουν και τη φαρμακευτική τους περίθαλψη.
Επίσης, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις συνταξιούχων που είχαν δουλέψει πολλά χρόνια, είχαν συμπληρώσει ένσημα αλλά ανήκουν σε κατηγορίες που δεν μπορούν να λάβουν αυτά που τους αναλογούν.
Ένα παράδειγμα είναι οι εποχικά εργαζόμενοι οι οποίοι δεν μπορούν να συμπληρώσουν όλα τα απαραίτητα ένσημα.
Δυστυχώς, οι γιορτές δεν είναι για όλους.
Οι συνταξιούχοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι πήραν ήδη τις συντάξεις τους, αλλά… έχουν ήδη εξαντληθεί. Τα επιδόματα που μας είπε η κυβέρνηση θα πρέπει να τα περιμένουμε την επόμενη εβδομάδα».
Όπως ανέφερε, η εξάλειψη του 13ου μισθού, του δώρου και η συνεχής μείωση των συντάξεων έχουν δημιουργήσει πολύ μεγάλα προβλήματα επιβίωσης.
«Τουλάχιστον κάποτε μπορούσαμε να βοηθήσουμε και τα παιδιά μας ή τα εγγόνια μας. Τώρα πια, δεν έχουμε κανένα περιθώριο…» τόνισε η κα Φαρμακίδου.
Πάντως, οι συνταξιούχοι στη Ρόδο (όχι μόνον του ΙΚΑ αλλά και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων) αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα με τις συνεχείς αυξήσεις στο κόστος ζωής, με συνέπεια να μην έχουν περιθώρια για πολλές δραστηριότητες.
«Αυτοί που θα περάσουν καλές γιορτές, είναι οι προνομιούχοι. Σίγουρα, όχι οι πολλοί συνταξιούχοι. Θα πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες ώστε να μπορέσουμε τουλάχιστον να επιβιώσουμε με τόση ακρίβεια».
Θυμίζουμε πως η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα καταβληθούν μια σειρά από επιδόματα, συντάξεις, έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις, αλλά και αναδρομικά –ανάλογα με τις συντάξεις.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου