To Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ άλλαξε τις τρέχουσες οδηγίες προς τους πολίτες της χώρας για τα ταξίδια στην Ελλάδα μετά το προχθεσινό επεισόδιο στη Σύρο.
Μετά το συμβάν με τους περίπου 300 φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές, που εμπόδισαν την αποβίβαση Ισραηλινών τουριστών από το κρουαζιερόπλοιο Crown Iris στο λιμάνι της Ερμούπολης το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ ανέβασε από το ένα στο δύο της τετράβαθμης κλίμακας το επίπεδο απειλής της χώρας καλώντας τους Ισραηλινούς πολίτες και τους Εβραίους να λάβουν «αυξημένα προληπτικά μέτρα ταξιδεύοντας στην Ελλάδα» (potential threat), όπως μεταδίδουν ισραηλινά ΜΜΕ.
Στο περιστατικό, που καταδίκασαν η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και η δημοτική Αρχή της Σύρου και τοπικοί φορείς, περίπου 1.600 Ισραηλινοί επιβάτες στο Crown Iris εμποδίστηκαν να αποβιβαστούν εν μέσω ανησυχιών για την ασφάλεια, όταν η ομάδα των διαδηλωτών στο κυκλαδικό νησί κατέστησε σαφές ότι δεν ήταν ευπρόσδεκτοι λόγω του τρόπου με τον οποίο το Ισραήλ διεξάγει τον πόλεμο και μεταχειρίζεται τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι διαδηλωτές κράδαιναν παλαιστινιακές σημαίες και ύψωσαν μεγάλο πανό με το σύνθημα «Σταματήστε τη Γενοκτονία» ενώ κατήγγειλαν σε δήλωσή τους την ολοένα και στενότερη «οικονομική, τεχνολογική και στρατιωτική» σχέση της Ελλάδας με το Ισραήλ, όπως υποστήριξαν.
«Ως κάτοικοι της Σύρου, αλλά περισσότερο ως άνθρωποι, αναλαμβάνουμε δράση που ελπίζουμε ότι θα συμβάλει στον τερματισμό αυτής της καταστροφής από τον γενοκτονικό πόλεμο που λαμβάνει χώρα στη γειτονιά μας», ανέφεραν.
Κάποιοι από τους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου αντέδρασαν ανεμίζοντας σημαίες του Ισραήλ και τραγουδώντας πατριωτικά συνθήματα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Παρέμβαση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Μano Maritime, της ισραηλινής ναυτιλιακής εταιρείας που διαχειρίζεται το Iris Crown, «κατά την άφιξη του στη Σύρο το κρουαζιερόπλοιο ήρθε αντιμέτωπο με φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές και οι επιβάτες εγκλωβίστηκαν στο πλοίο χωρίς άδεια αποβίβασης».
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας Times of Israel, δεν έλαβαν οι ελληνικές Αρχές την απόφαση να μην αποβιβαστούν οι επιβάτες, αλλά το ισραηλινό πλήρωμα του κρουαζιερόπλοιου. Το πλοίο απέπλευσε τελικά μετά από ώρες με προορισμό τη Λεμεσό.
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ εποικοινώνησε με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Γεραπετρίτη για το συμβάν, σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, που δεν έδωσε πάντως στη δημοσιότητα λεπτομέρειες της συζήτησής τους.
Διαβεβαιώσεις από την Αθήνα στο Ισραήλ
Σύμφωνα με το ισραηλινό μέσο ynetnews οι ελληνικές Αρχές επιχείρησαν να καθησυχάσουν το Ισραήλ με αξιωματούχους να υπόσχονται ότι θα εργαστούν για να κρατούν μακριά τις διαδηλώσεις από ισραηλινούς τουρίστες «για να μην βλάψουν την εμπειρία τους». Στο Ισραήλ, ωστόσο, αξιωματούχοι περιμένουν έργα. «Στους Έλληνες εναπόκειται πλέον το βάρος της απόδειξης», ανέφεραν διπλωματικές πηγές, σύμφωνα με το ίδιο μέσο.
Αντιδήμαρχος Σύρου για το επεισόδιο στη Σύρο με τους Ισραηλινούς: Θλιβερά γεγονότα, δεν συνάδουν με όσα πρεσβεύουμε
Αλλά και η ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα έθεσε το θέμα σε Έλληνες ανώτερους αξιωματούχους υπογραμμίζοντας ότι τέτοια περιστατικά βλάπτουν τον τουρισμό από το Ισραήλ.
Αξιωματούχοι στην Ιερουσαλήμ εξέφρασαν ανησυχία ότι το γεγονός ότι το συμβάν έλαβε χώρα σε ένα κράτος που δεν θεωρείται πιο «εχθρικό», μπορεί να ενισχύσει το αίσθημα ανασφάλειας των Ισραηλινών στο εξωτερικό. «Αυτά τα περιστατικά συσσωρεύονται», δήλωσε ένας αξιωματούχος. «Και μόνη η κάλυψή τους από τα ΜΜΕ ενισχύει αυτό το αίσθημα ανησυχίας. Σε απόλυτους όρους, υπάρχουν πολύ λιγότερα [φιλοπαλαιστινιακά] περιστατικά εδώ από ό,τι σε σχεδόν κάθε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, από το Άμστερνταμ μέχρι το Παρίσι, από το Λονδίνο μέχρι τη Μαδρίτη», ανέφεραν σύμφωνα με το ynetnews.
Πηγή: iefimerida,,gr