Τοπικές Ειδήσεις

Διάλογος σε τοίχο; Η Περιφέρεια επιμένει, ο Δήμος απαντά με ανακοπές και μηνύσεις

• Καθώς η Ρόδος αντιμετωπίζει την απειλή διοικητικού αδιεξόδου στη διαχείριση του νερού, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διατηρεί το θεσμικό πλαίσιο ανοιχτό • Ο Δήμος και η ΔΕΥΑΡ
επιλέγουν τη σύγκρουση και τις προσφυγές • Η «δημοκρατική» αποκαλύπτει την αλληλογραφία

Το 2025, η Ρόδος δεν έχει πρόβλημα επάρκειας νερού, έχει πρόβλημα συνεργασίας. Το Φράγμα Γαδουρά, ένα έργο υψηλής στρατηγικής σημασίας για το νησί, εξελίσσεται σε πεδίο διοικητικών παλινωδιών, θεσμικής αδράνειας και αντιφατικών θέσεων.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που έχει επωμιστεί το κόστος της απρόσκοπτης υδροδότησης, καταβάλλει εκατομμύρια ευρώ από ίδιους πόρους, τη στιγμή που η ΔΕΥΑΡ δεν ανταποκρίνεται στις οικονομικές της υποχρεώσεις.
Κι ενώ η Περιφέρεια αναζητά συνεννόηση μέσω θεσμικών καναλιών, ο Δήμος επιλέγει την οδό των ανακοπών, των μηνύσεων και των διπλών μηνυμάτων.
Η συνεδρίαση που ματαιώθηκε πριν  ξεκινήσει
Στις 21 Ιουλίου, όπως και χθες έγραψε η «δημοκρατική» επρόκειτο να γίνει άτυπη συνάντηση της Επιτροπής Παρακολούθησης του έργου, με σκοπό την προσέγγιση των εμπλεκομένων και την αναζήτηση κοινής γραμμής.
Η συνάντηση αυτή δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Τα μέλη της Επιτροπής που εκπροσωπούν τη ΔΕΥΑΡ και τον Δήμο, ενημέρωσαν ότι δεν είχαν λάβει επίσημη πρόσκληση και επικαλέστηκαν απουσία του προέδρου της ΔΕΥΑΡ.
Παρακάτω παρατίθεται η επιστολή τους (21/07/2025):
«ΘΕΜΑ: Ενημέρωση για τον ορισμό συνάντησης της Επιτροπής Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης
Κατόπιν σχετικού δημοσιεύματος στην εφημερίδα Δημοκρατική διαβάσαμε ότι επίκειται συνάντηση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης, παρουσία του Περιφερειάρχη και του Δημάρχου στα πλαίσια προφανώς του προηγούμενου εγγράφου μας (ΔΕΥΑΡ :7467/24-06-2025), για επίσημη ενημέρωση και πρόσκληση προς τον φορέα μας.
Καθότι δεν έχουμε λάβει καμία πρόσκληση για την συνεδρίαση της επιτροπής και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ρόδου και μέλος της επιτροπής παρακολούθησης θα απουσιάζει από το μεσημέρι της Δευτέρας μέχρι κα την Τετάρτη 23-07-2025, παρακαλούμε όπως μας αποστείλετε επίσημη πρόσκληση για την εν λόγω συνάντηση, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο πλαίσιο και στους όρους της Προγραμματικής Σύμβασης που έχει συναφθεί μεταξύ μας, προκειμένου να διασφαλιστεί η θεσμική και ουσιαστική συμμετοχή μας στην συνεδρίαση.
Τακτικό μέλος δήμου ρόδου Γιώργος Βαρέλης
Τακτικό μέλος ΔΕΥΑΡ Σωτήριος Βαγιανός
Τακτικό μέλος ΔΕΥΑΡ Ιωάννης Μητσου».
Το πρωί της ίδιας ημέρας, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ προχώρησε σε μήνυση κατά στελεχών της Περιφέρειας για παράβαση καθήκοντος. Η κίνηση έγινε γνωστή στο διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης, με τον πρόεδρο να την παρουσιάζει ως εκτέλεση απόφασης του σώματος.
Η χρονική σύμπτωση των γεγονότων καταγράφει ένα προφανές συμπέρασμα: η προτεραιότητα δεν ήταν η συνεννόηση, αλλά η όξυνση.


Η Περιφέρεια απαντά με ψυχραιμία και στοιχεία
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, απαντώντας επίσημα στην επιστολή, διευκρίνισε πως καμία συνεδρίαση της Επιτροπής δεν είχε προγραμματιστεί.
Η προφορική συμφωνία για επόμενη συνάντηση προέκυψε από απευθείας επαφές Χατζημάρκου – Κολιάδη.
Επιστολή Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Χρήστου Ευστρατίου (22/07/2025)
«Θέμα: Απάντηση στην από 21.07.2025 και με Αρ. Πρωτ. 8818 επιστολή των μελών της Επιτροπής Παρακολούθησης κ.κ. Γεωργίου Βαρέλη, Σωτηρίου Βαγιανού και Ιωάννη Μητσού.
Με έκπληξη λάβαμε την από 21 Ιουλίου 2025 και με Αρ. Πρωτ. 8818 επιστολή σας σχετικά με επικείμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης στην οποία είστε μέλη και την οποία, σύμφωνα πάντα με την επιστολή σας, πληροφορηθήκατε από δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας. Επίσημη πρόσκληση και αντίστοιχα συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης δεν υπάρχει προγραμματισμένη για το άμεσο διάστημα.
Υποθέτω ότι αναφέρεστε σε συζήτηση που έλαβε χώρα μεταξύ του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Γεωργίου Χατζή μάρκου και του Δημάρχου Ρόδου κ. Αλέξανδρου Κολιάδη, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του κ. Περιφερειάρχη, με πρωτοβουλία του κ. Περιφερειάρχη, την 16η Ιουλίου 2015, παρουσία και των κ.κ. Κωνσταντίνου Χαλκιά και Γεωργίου Μαυρομμάτη. Της συναντήσεως αυτής ακολούθησε νέα συνάντηση την επόμενη ημέρα μεταξύ των κ.κ. Κωνσταντίνου Χαλκιά και Γεωργίου Μαυρομμάτη στο γραφείο του κ. Αντιδημάρχου Οικονομικών στον Δήμο Ρόδου. Αντικείμενο και των δυο ανωτέρω συναντήσεων ήταν η διερεύνηση της δυνατότητας εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΥΑ Ρόδου προς την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου. Οι παραπάνω συζητήσεις οδήγησαν στην συμφωνία να υπάρξει νέα συνάντηση μεταξύ των ανωτέρω και με την συμμετοχή των μελών της σχετικής Επιτροπής Παρακολούθησης.
Επισημαίνεται, πως παρά το γεγονός ότι αυτό που τονίστηκε στις ανωτέρω συναντήσεις ήταν ότι είναι κρίσιμο στοιχείο για την συνέχιση των επαφών η αναγκαία αποκατάσταση, από πλευράς ΔΕΥΑ Ρόδου και Δήμου Ρόδου στον δημόσιο διάλογο, του συκοφαντικού ισχυρισμού περί δήθεν εξασφαλισμένης χρηματοδότησης για την λειτουργία του Φράγματος Γαδουρά, ο ισχυρισμός αυτός επαναλήφθηκε από πλευράς ΔΕΥΑ Ρόδου και Δήμου Ρόδου με την ίδια ένταση.
Παρά ταύτα, η από πλευράς μας βούληση για συζήτηση ήταν και παραμένει ισχυρή και αυτό εκφράστηκε μέσα και από τις δύο γραπτές επιστολές-προσκλήσεις, την με Αρ. Πρωτ. 1415/25.06.2025 και την με Αρ. Πρωτ. 1425/26.06.2025, που απέστειλε για τον σκοπό αυτό ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου στον Δήμαρχο Ρόδου.
Δια της παρούσης, σας καλούμε την Παρασκευή 25 Ιουλίου και ώρα 18:00 στα γραφεία της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, σε συνάντηση εργασίας και όχι σε οριζόμενη κατά τις προβλέψεις της σχετικής Προγραμματικής Σύμβασης συνεδρίαση, παρουσία του συνόλου των μελών της Επιτροπής και του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου και του Δημάρχου Ρόδου, συμφωνία των οποίων προκάλεσε την παρούσα πρόσκληση και γι’ αυτό άλλωστε συνιστά έκπληξη η επιστολή σας.
Με εκτίμηση,
Χρήστος Ευστρατίου
Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Δήμου Ρόδου, ΔΕΥΑ Ρόδου και Περιφέρειας ν. Αιγαίου»
Παρά τις διαψεύσεις που έχει ήδη καταθέσει η Περιφέρεια για τις δήθεν «εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις», ο Δήμος και η ΔΕΥΑΡ επιμένουν στους ίδιους ισχυρισμούς, υπονομεύοντας την προσπάθεια συνεννόησης.
Νομικές κινήσεις με εσωτερικές αντιφάσεις
Ο Δήμος Ρόδου κατέθεσε ανακοπή κατά των κατασχέσεων που προέκυψαν από την εγγυητική του ευθύνη στη δεύτερη προγραμματική σύμβαση την 21η Ιουλίου 2024. Το περιεχόμενο της ανακοπής, όμως, εγείρει σοβαρά ερωτήματα. Μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι οι απαιτήσεις του αναδόχου του έργου δεν πληρώθηκαν από ίδιους πόρους της Περιφέρειας αλλά από το Προγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κάτι που το Υπουργείο Οικονομικών έχει διαψεύσει γραπτώς.
Οικονομική ασυνέπεια 
Η ΔΕΥΑΡ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οφείλει 6.537.312 ευρώ. Έλαβε προσωρινή αναστολή εκτέλεσης, αλλά η υποχρέωση παραμένει. Ο Δήμος, βάσει της υπογεγραμμένης σύμβασης, έχει την υποχρέωση κάλυψης.
Από την πολιτική πρόθεση στην πολιτική ευθύνη
Η υπόθεση του φράγματος αποκτά πλέον συμβολική διάσταση για το νησί:
-Η Περιφέρεια σταθερά χρηματοδοτεί και καλεί σε θεσμικές διαδικασίες.
-Ο Δήμος μετατοπίζει τη συζήτηση στα δικαστήρια και στα δημόσια βήματα, αποφεύγοντας την ουσία.
-Η ΔΕΥΑΡ λειτουργεί με την κάλυψη του Δήμου.
Ο πολίτης της Ρόδου, που πληρώνει τα τιμολόγια, παρακολουθεί ένα θεσμικό θέατρο στο οποίο οι ρόλοι αλλάζουν από αίθουσα σε αίθουσα.
Αν δεν υπάρξει λύση, θα υπάρξει κατάρρευση
Η επόμενη συνάντηση της Επιτροπής Παρακολούθησης την Παρασκευή μπορεί να είναι καταλύτης ή το τελευταίο επεισόδιο μιας αποτυχημένης προσπάθειας.
Η Περιφέρεια δείχνει τον δρόμο: πληρώνει, εξηγεί, επιμένει στη συνεννόηση. Ο Δήμος καλείται να κάνει το ίδιο. Αλλιώς, το νερό θα είναι το μικρότερο πρόβλημα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου