Ρεπορτάζ

Προσδιορίστηκε η δίκη για την απάτη με δάνεια στην ATE Καρπάθου

Για την 5η Οκτωβρίου 2020 προσδιορίστηκε μετά από δύο αναβολές η εκδίκαση ενώπιον του Α’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών υπόθεσης με κατηγορούμενο για δύο κακουργήματα τον κρατούμενο πρώην διευθυντή της Αγροτικής Τράπεζας Καρπάθου.
Πιο συγκεκριμένα κατηγορείται για πλαστογραφία με χρήση από υπαίτιο που διαπράττει πλαστογραφίες κατ’ επάγγελμα και το συνολικό όφελος και η συνολική ζημία υπερβαίνουν τα 30.000 ευρώ κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση και για απάτη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση από υπαίτιο που διαπράττει απάτες κατ’ επάγγελμα και το συνολικό όφελος και η συνολική ζημία υπερβαίνουν το ποσό των 30.000 ευρώ.
Η παραπομπή του κατηγορούμενου γίνεται δυνάμει του υπ’ αρίθμ. 804/2019 βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, που απήλλαξε ακόμη 23 άτομα για τα αδικήματα της κακουργηματικής ψευδούς βεβαίωσης, της πλαστογραφίας μετά χρήσεως, της απάτης και της απιστίας.
Η υπόθεση κινήθηκε μετά από αναφορές που υπέβαλε ο αδελφός εκλιπόντος παραπληγικού που διέμενε και δραστηριοποιείτο στην Κάρπαθο.
Ο αδελφός του εγκαλούντος γεννήθηκε το έτος 1964 και από την παιδική του ηλικία προσεβλήθη από βαριάς μορφής πολυομυελίτιδα και μυϊκή ατροφία, η δε μετακίνηση του γινόταν με αναπηρικό αμαξίδιο.
Σχεδόν πάντα συνοδευόταν και υποβοηθούνταν από δύο άνδρες ή έναν άνδρα και μία γυναίκα, και οι οποίοι είτε έκαναν χρέη νοσοκόμου, είτε κινούσαν το αμαξίδιο είτε τον βοηθούσαν να μιλήσει στο τηλέφωνο είτε να διαβάσει κάποιο έγγραφο είτε να πάρει το μολύβι ή το στυλό για να υπογράψει.
Αναφορικά με την διανοητική του κατάσταση φαινόταν διαυγής και οξεία.
Στην Κάρπαθο, είχε εμφανιστεί ως νομικός σύμβουλος και σύμβουλος επιχειρήσεων και είχε αποκτήσει διάφορους πελάτες, οι οποίοι είχαν επιχειρήσεις στο νησί.
Στην ΑΤΕ υποκατάστημα Καρπάθου αρχικά εμφανίσθηκε ως σύμβουλος επιχειρηματιών και με σκοπό να διαπραγματευθεί το διακανονισμό των χρεών τους. Φαινόταν δε να γνωρίζει τα τραπεζικά πράγματα. Στη βεβαίωση σπουδών από οικονομικό κολλέγιο «BCA», την οποία προσκόμισε ο μηνυτής, τη μεγαλύτερη βαθμολογία την είχε στο μάθημα «τεχνική συναλλαγών”.
Επισκεπτόταν την Κάρπαθο χειμώνα και καλοκαίρι για να «βλέπει», όπως έλεγε, τους επιχειρηματίες πελάτες του και μιλούσε ο ίδιος για τις επαγγελματικές επιτυχίες του και την επαγγελματική δεινότητά του στο να διαχειρίζεται θέματα «real estate», όπως ο ίδιος τα αποκαλούσε, θέματα χρηματιστηρίου και γενικά οικονομικά θέματα.
Μάλιστα από την εποχή του χρηματιστηρίου και για μεγάλο διάστημα, είχε γίνει γνωστό ότι είχε τηλεοπτική εκπομπή στο κανάλι EXTRA, η οποία αφορούσε θέματα του χρηματιστηρίου.
Επίσης πέραν των άλλων δραστηριοτήτων του, ο ίδιος έλεγε, υπερηφανευόμενος, ότι διαπραγματεύεται την αγορά ποδοσφαιρικών ομάδων, όπως π.χ. των ομάδων «ΙΑΛΥΣΟΣ ΡΟΔΟΥ», «ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ» «ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΜΛΙΑΔΑΣ, ΙΩΝΙΚΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ» Κ.Λ.Π.
Περαιτέρω το έτος 1996 άνοιξε στην ΑΤΕ προσωπικό λογαριασμό (τρεχούμενο και ταμιευτηρίου) και βεβαίως υπέγραψε αυτοπροσώπως και ιδιοχείρως και ενώπιον του κατηγορουμένου και Διευθυντή της ΑΤΕ αλλά και ενώπιον του προσωπικού της Τράπεζας όλα τα αναγκαία έγγραφα.
Ταυτόχρονα πήρε και προσωπικό μπλοκ επιταγών.
Έτσι λόγω των συχνών οικονομικών συναλλαγών που είχε με το υποκατάστημα της ΑΤΕ στην Κάρπαθο γνωρίστηκε με τον Διευθυντή της Τράπεζας.
Ο τελευταίος, όπως διαλαμβάνεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, εκμεταλλευόμενος τη θέση του ως διευθυντού της ΑΤΕ, υποκατάστημα Καρπάθου, την γνωριμία του μαζί του και το ευάλωτο της θέσης του λόγω, της σωματικής του αναπηρίας κατά το χρονικό διάστημα από τον Μάρτιο του έτους 2004 έως τον Δεκέμβριο του 2007, ενεργώντας από κοινού και κατόπιν συναπόφασης με άγνωστους στην ανάκριση συνεργούς, κατάρτισε δανειακές συμβάσεις.
Οι συμβάσεις όμως φέρονται ειδικότερα να ήσαν πλαστές αφού ουδέποτε υπεγράφησαν από τους φερόμενους ως δανειολήπτες και οι υπογραφές τους τέθηκαν κατά απομίμηση της γνήσιας. Η δε ζημία που προκλήθηκε ανέρχεται στο ποσό των 289.000 ευρώ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου