Σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό LYRA FM και τη δημοσιογράφο Ματούλα Παντελάκη, ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης δήλωσε:

Για τη Συμφωνία με τη πΓΔΜ:

Η συμφωνία είναι πολύ σημαντική γιατί λύνει ένα πρόβλημα μιας τεσσαρακονταετίας και πλέον. Η λογική, η υπεύθυνη και νηφάλια στόχευση πρυτάνευσαν και αυτό αποτελεί κέρδος για όλους. Μια Συμφωνία που υπογράφεται σε καιρό ειρήνης οφείλει να είναι αμοιβαία επωφελής και για τα δύο μέρη. Δεν είναι πόλεμος, όπου ή κερδίζεις ή χάνεις τα πάντα. Κατοχυρώνουμε το όνομα, τη γλώσσα, την Ιστορία μας. (Μην ξεχνάμε ότι το όνομα «Μακεδονία» χρησιμοποιούνταν εδώ και χρόνια χωρίς κανέναν προσδιορισμό, σε όλον τον κόσμο). Σε αυτό το καθεστώς έρχεται να θέσει ένα τέλος η συμφωνία αυτή. Το πιο σημαντικό: βάζει τα θεμέλια για μια καλή γειτονία, μια νέα ισχυρή θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια. Μια πολιτική με όραμα πρέπει να σχεδιάζει το μέλλον και να προβεί σε δράσεις, που θα ωφελήσουν τη Χώρα σε βάθος χρόνου.

Για τη «Διάσκεψη της Ρόδου για τη Σταθερότητα και την Ασφάλεια»:

Είναι μια σημαντική προσπάθεια της εξωτερικής πολιτικής της Χώρας, που έχει χαράξει το ΥΠΕΞ, γίνεται για τρίτη συνεχή χρονιά και πάει να πάρει τα χαρακτηριστικά ενός μόνιμου φόρουμ των χωρών της περιοχής μας, που φιλοδοξεί να γίνει μια γέφυρα προσέγγισης και διαλόγου για κοινά θέματα που αντιμετωπίζουμε. Προσδοκούμε να πάρει το χαρακτήρα ενός μόνιμου θεσμού, που θα ασχολείται και θα επιχειρεί να δώσει απαντήσεις και να διατυπώσει προτάσεις συνολικά για τα προβλήματα της περιοχής μας.

Με συγκεκριμένες προτεραιότητες κυρίως: Την εξασφάλιση της ειρηνικής συνύπαρξης και ενός ελπιδοφόρου μέλλοντος για τους κατοίκους των Χωρών μας. Την αποφυγή των συγκρούσεων και την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που έχουν σωρευτεί από αυτές, κυρίως το θέμα των προσφύγων. Τρίτο και εξίσου σημαντικό, είναι η προώθηση και η ανάπτυξη ευρύτερων στόχων συνεργασίας και ανάπτυξης στη γειτονιά μας, όπως η ανάπτυξη πολιτιστικών δικτύων και η ψηφιακή συνεργασία μεταξύ των χωρών μας, με τη δημιουργία υποδομών, που θα έχουν στόχο την αυτονομία των χωρών στα ζητήματα αυτά. Το «Πνεύμα της Ρόδου», αυτή η κουλτούρα μιας πολυδιάστατης και πολύμορφης ανταλλαγής και συνεργασίας, επιθυμούμε να καταστεί σημαντικός παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ