ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νεκρός σε τροχαίο ο διάσημος μαθηματικός Τζον Νας-Εμπνευσμένο από την τραγική του ιστορία το «A Beautiful Mind»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Νας

Τραγικό θάνατο σε τροχαίο δυστύ­χημα βρήκε ο διά­ση­μος αμε­ρι­κα­νός μαθη­μα­τι­κός Τζον Νας, η ζωή του οποίου είχε γίνει βιβλίο με τον τίτλο «A Beautiful Mind» (Ενας υπέ­ρο­χος άνθρω­πος) και στη συνέ­χεια ταινία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πλη­ρο­φο­ρίες ο μαθη­μα­τι­κός του πανε­πι­στη­μίου του Πρίν­στον και βρα­βευ­μέ­νος με το Νομπελ Οικο­νο­μίας το 1994 σκο­τώ­θηκε μαζί με την σύζυγό του, όταν ο οδηγός ταξί στο οποίο επέ­βαι­ναν στο Νιου Τζέρσει έχασε τον έλεγχο του οχή­μα­τος και προ­σέ­κρουσε σε προ­στα­τευ­τικό κιγκλί­δωμα.

Ο Τζον Νας ήταν 86 και η σύζυγός του 82 ετών. Σύμφωνα με τις αρχές κανένας από τους δύο δεν φορούσε ζώνη, καθώς εκτι­νά­χθη­καν στη διάρ­κεια της πρό­σκρου­σης από το ταξί.

Γεν­νη­μέ­νος το 1928, ο Τζον Νας ήταν ένας από τους σημα­ντι­κό­τε­ρους ανθρώ­πους των επι­στη­μών. Ηταν μαθη­μα­τι­κός και οικο­νο­μο­λό­γος ο οποίος το 1994 τιμή­θηκε με το Νόμπελ Οικο­νο­μι­κών, μαζί με τους Ρ. Ζέλτεν και Τζ. Χαρ­σά­νυι για τη συμβολή του στη θεωρία παι­γνίων.

Συγκε­κρι­μένα, δημιούρ­γησε την έννοια της ισορ­ρο­πίας για παι­χνί­δια μη-μηδενικού αθροί­σμα­τος, ισορ­ρο­πία που πήρε το όνομά του ως ισορ­ρο­πία Νας. Η έννοια της ισορ­ρο­πίας κατά Νας είναι πολύ σπου­δαία, ιδιαί­τερα στις μέρες μας, και έχει ευρύ­τα­τες εφαρ­μο­γές σε πολλούς τομείς της ανθρώ­πι­νης δρα­στη­ριό­τη­τας, όπως στις οικο­νο­μι­κές επι­στή­μες, στην Πλη­ρο­φο­ρική, την Τεχνητή Νοη­μο­σύνη, την πολι­τική αλλά και σε φυσικά συστή­ματα, όπως η Βιο­λο­γία.

Πριν από λίγες μέρες, ο Τζον Φορμπς Νας τιμή­θηκε με το Βραβείο Άμπελ μαζί με τον Λούις Νίρεν­μπεργκ «για τις εντυ­πω­σια­κές και σημαί­νου­σες συνει­σφο­ρές στη θεωρία των μη-γραμμικών μερικών δια­φο­ρι­κών εξι­σώ­σεων και στις εφαρ­μο­γές τους στη γεω­με­τρική ανάλυση».

Αυτή έμελλε να είναι η τελευ­ταία του βρά­βευση.

Η μόρφωση

Ο Νας ήταν διάνοια στα μαθη­μα­τικά και ενώ ήταν μαθητής στο σχολείο, παρα­κο­λου­θούσε μαθή­ματα προ­χω­ρη­μέ­νων μαθη­μα­τι­κών σε κολέγιο.

Σπού­δασε στο Ινστι­τούτο Τεχνο­λο­γίας του Κάρ­νε­γκι (σημε­ρινό Πανε­πι­στή­μιο Κάρ­νε­γκι Μέλον), όπου ολο­κλή­ρωσε τις σπουδές του, το 1948 με πτυχίο και μετα­πτυ­χιακό μαθη­μα­τι­κών, ενώ έλαβε υπο­τρο­φία στο πανε­πι­στή­μιο του Πρίν­στον, όπου ξεκί­νησε την ακα­δη­μαϊκή του καριέρα στα Μαθη­μα­τικά.

Η ακα­δη­μαϊκή καριέρα

Οταν ζητή­θηκε από τον καθη­γητή του Πολυ­τε­χνείου του Κάρ­νε­γκι και επόπτη του Νας, Ρ.Τζ. Ντάφφιν, να γράψει μια συστα­τική επι­στολή για τον Νας αυτός έγραψε μόνο μία πρόταση: Αυτός ο άνθρω­πος είναι ιδιο­φυία.

Ο Νας έγινε δεκτός και στο Χάρ­βαρντ, αλλά αρνή­θηκε την υπο­τρο­φία Τζων. Σ. Κένεντι που του έδωσαν γιατί θεώρησε ότι δεν εκτι­μού­σαν την αξία του.

Ακο­λού­θως, πήγε στο Πρίν­στον, όπου εργά­στηκε πάνω στη Θεωρία της Εξι­σορ­ρό­πη­σης. Το 1950 ολο­κλή­ρωσε το διδα­κτο­ρικό του με μία δια­τριβή 28 σελίδων σχετικά με τα μη συνερ­γα­τικά παίγνια. Η θέση του, που γρά­φτηκε υπό την επί­βλεψη του Άλμπερτ Γ. Τάκερ, περιείχε τον ορισμό και τις ιδιό­τη­τες, αυτού που αργό­τερα θα ονο­μα­ζό­ταν «Ισορ­ρο­πία Νας».

Παντρεύ­τηκε δύο φορές την ίδια γυναίκα

Ο Νας γνώρισε τη μία και μονα­δική γυναίκα, την οποία παντρεύ­τηκε δύο φορές στη ζωή του, όταν πήγε στο Τεχνο­λο­γικό Ινστι­τούτο Μασα­χου­σέ­της (MIT), ως καθη­γη­τής του τμή­μα­τος μαθη­μα­τι­κών.

Η Αλίσια Λόπες – Χάρ­ρι­σον ντε Λαρδέ ήταν φοι­τή­τρια φυσικής από το Ελ Σαλ­βα­δόρ. Παντρεύ­τη­καν τον Φεβρουά­ριο του 1957 σε καθο­λική τελετή αν και ο ίδιος ήταν άθεος. Χώρισαν το 1963 και ξανα­πα­ντρεύ­τη­καν το 2001.

Η μάχη με τη σχι­ζο­φρέ­νεια

Ο Νας υπέφερε από σχι­ζο­φρέ­νεια από τα 29 του, την οποία ξεπέ­ρασε μετά από τριάντα χρόνια.

Η Αλίσια Νας στήριξε τον σύζυγό της στη σκληρή μάχη που έδωσε με τη σχι­ζο­φρέ­νεια. Το 1959, ανα­γκά­στηκε να τον εισάγει σε ψυχια­τρική κλινίκη, αλλά στάθηκε δίπλα του. Λίγο καιρό αργό­τερα γεν­νή­θηκε ο γιος τους Τζων Τσαρλς Μάρτιν Νας. Μάλιστα, το μωρό έμεινε αβά­πτι­στο για ένα χρόνο μέχρι να συνέλ­θει ο πατέρας του και να δώσει τη γνώμη του για το όνομα.

Ο Νας και η σύζυγός του πήραν δια­ζύ­γιο το 1963, ενώ ο Νας συνέ­χιζε να ταλαι­πω­ρεί­ται από τη σχι­ζο­φρέ­νεια.

Το 1970, όταν ο Νας πήρε για τελευ­ταία και ορι­στική φορά εξι­τή­ριο, οι δυο τους συνέ­χι­σαν να συζούν. Παντρεύ­τη­καν και πάλι το 2001.

Η ζωή του έγινε ταινία και ντο­κι­μα­ντέρ

Αν και ήταν ένας από τους πιο σημα­ντι­κούς μαθη­μα­τι­κούς και οικο­νο­μο­λό­γους που έχουν περάσει ποτέ από τη γη, η συγκι­νη­τική ιστορία της ζωής του Τζον Νας έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό μέσα από την επι­τυ­χη­μένη ταινία «Ενας υπέ­ρο­χος άνθρω­πος» με πρω­τα­γω­νι­στή τον Ράσελ Κρόου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/thetoc.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.