Αθλητικά

Γ.Γ.Α.: Ενίσχυση 31 εκατ. ευρώ στον ερασιτεχνικό αθλητισμό από την φορολογία του στοιχήματος

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 6056, 21/12/2021) από το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Πολιτισμού, δίνονται προκαταβολικά 31 εκατ. ευρώ σε όλα τα αθλητικά ερασιτεχνικά σωματεία.
Το ποσό των 31 εκατ. θα δοθεί στα σωματεία αναλογικά, έναντι μελλοντικών διανεμόμενων καταβολών, από τον νέο τρόπο φορολόγησης των κερδών των παικτών του στοιχήματος.
Τα χρήματα θα πάνε σε:
-Περίπου 5.000 ερασιτεχνικά σωματεία όλων των αθλημάτων σε όλη τη χώρα, ενδυναμώνοντας περισσότερο τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και τις αναπτυξιακές κατηγορίες.
-Στα ερασιτεχνικά σωματεία που αγωνίζονται στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
-Στις Εθνικές μας Ομάδες όλων των ηλικιακών κατηγοριών, όλων των Ομοσπονδιών (Ολυμπιακών αθλημάτων και μη, αλλά και Παραολυμπιακών Αθλημάτων).
-Στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και στην Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, για τις προΟλυμπιακές και προΠαραολυμπιακές Ομάδες.
Πώς θα μοιραστούν τα χρήματα
Η χρηματοδότηση των 31 εκατ. ευρώ, που θα καταβληθεί τις προσεχείς εβδομάδες απευθείας σε όσα ερασιτεχνικά σωματεία που είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων του υφυπουργείου Αθλητισμού και είναι ισόποση με την αντίστοιχη προκαταβολή που είχε καταβληθεί προ μηνών στον επαγγελματικό αθλητισμό (Λίγκες ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ), κατανέμεται ως εξής:
Α. ΕΘΝΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ (26%)
* Α1 Ποδοσφαίρου Γυναικών 3%
* Α1 Γυναικών Μπάσκετ 3%
* Α1 Βόλεϊ Γυναικών 3%
* Α1 Πόλο Ανδρών 3,5%
* Α1 Πόλο Γυναικών 3%
* Α1 Χάντμπολ Ανδρών 3,5%
* Α1 Χάντμπολ Γυναικών 3%
* Α’ Εθνική Ανδρών Ποδοσφαίρου Σάλας 1,5%
* Γ΄ Εθνική Κατηγορία Ποδοσφαίρου Ανδρών 2,5%
Προκειμένου να λάβει κάθε ανωτέρω κατηγορία το πλήρες ποσό που της αναλογεί, προϋπόθεση είναι η συμμετοχή τουλάχιστον δώδεκα (12) ομάδων. Σε περίπτωση που συμμετέχουν λιγότερες των δώδεκα (12) ομάδων, τότε η κατηγορία θα λάβει αναλογικά μειωμένο ποσό, σύμφωνα με τον αριθμό των ομάδων που συμμετέχουν (π.χ. εάν συμμετέχουν εννέα (9) ομάδες, θα λάβει τα 9/12 του ποσού που της αναλογεί).
Το τελικό ποσό που αντιστοιχεί στην κατηγορία, κατανέμεται ισόποσα σε όλες τις συμμετέχουσες στην κατηγορία ομάδες.
Υποχρεωτικά το 7% του ποσού που θα λαμβάνει εκάστη αθλητική ομάδα θα καταβάλλεται στη διοργανώτρια αρχή, για τη διοργάνωση των πρωταθλημάτων. Για τον σκοπό αυτό, το αναλογούν ποσό θα παρακρατείται και θα αποδίδεται στη διοργανώτρια αρχή.
Β. ΛΟΙΠΑ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ (35%)
Για τον υπολογισμό του ποσού που θα λάβει έκαστο ερασιτεχνικό σωματείο που είναι δικαιούχος, λαμβάνονται υπόψιν τα εξής κριτήρια:
-Ο αριθμός των αθλημάτων που καλλιεργεί το αθλητικό σωματείο (και για τα οποία έχει λάβει ειδική αθλητική αναγνώριση από την ΓΓΑ). [50 μονάδες για κάθε άθλημα].
-Ο αριθμός των προπονητών που απασχολεί (όπως αυτός είναι δηλωμένος στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων που τηρείται στην ΓΓΑ) [25 μονάδες για κάθε προπονητή].
-Ο αριθμός των αθλητών που είναι εγγεγραμμένοι στο σωματείο (όπως αυτός είναι δηλωμένος στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων). Σε κάθε περίπτωση ο αριθμός των αθλητών δεν δύνανται να ξεπερνά τους πενήντα (50) ανά δηλωμένο προπονητή [1 μονάδα για κάθε αθλητή].
-Τα ετήσια έξοδα του σωματείου (όπως αυτά αποτυπώνονται στον απολογισμό του σωματείου, ο οποίος είναι δηλωμένος στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων) [0.001 μονάδα ανά ευρώ εξόδων].
Αφού αθροισθεί ο συνολικός αριθμός των μονάδων όλων των δικαιούχων σωματείων, το σύνολο που θα προκύψει θα διαιρεθεί με το συνολικό ποσό που αναλογεί στα ερασιτεχνικά σωματεία, ούτως ώστε να προκύψει η αξία της μίας μονάδας. Ακολούθως, το ποσό (η αξία) που θα προκύψει από τη διαίρεση, θα πολλαπλασιάζεται με τις μονάδες εκάστου σωματείου, ώστε να προκύψει το συνολικό ποσό που θα λάβει κάθε σωματείο.
Ειδικά ως προς την προκαταβολή που θα καταβληθεί στα ερασιτεχνικά σωματεία, ανεξάρτητα από τις μονάδες που συγκεντρώνει κάθε αθλητικό σωματείο, θα λαμβάνει ως ποσό βάσης το ποσό των χιλίων εξακοσίων ευρώ (1.600€).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου