Συνεντεύξεις

Γιώργος Μπαρμπούτης: «Ο Κολοσσός είναι ο αιώνιος μύθος που φέρει η Ρόδος!»

Ο Γιώργος Μπαρμπούτης (ΜSc, MBA, CAGSB, DESS) είναι στρατηγικός εμπειρογνώμων σε θέματα Marketing & Management με 30ετή προϋπηρεσία στον τουριστικό, ξενοδοχειακό και πολιτιστικό τομέα. Υπήρξε εκ των πρωτεργατών και κύριος εισηγητής του εγχειρήματος της Αναβίωσης του Κολοσσού ως έργου χιλιετίας και είναι ιδρυτής & Project Leader της οραματικής πολιτιστικής πρωτοβουλίας www.colossusproject.org
Στην συνέντευξη που ακολουθεί, μιλάει για το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα
• Κύριε Μπαρμπούτη, σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα η πρωτοβουλία της οποίας υπήρξατε πρωτεργάτης, για την αναβίωση του αρχαίου θαύματος του Κολοσσού, προσαρμοσμένου στις ανάγκες και τα νέα δεδομένα; Από πού ξεκίνησαν όλα;
Ευχαριστώ πολύ κυρία Ντόκου τόσο εσάς όσο και την εφημερίδα «Δημοκρατική», για την ευκαιρία που μου δίνετε να εκφράσω τις απόψεις μου για το ευγενέστερο, κατά την ταπεινή μου άποψη εγχείρημα, που επιχειρείται να υλοποιηθεί στον 21ο αιώνα και που εάν πραγματοποιηθεί με τον ορθό τρόπο αναμένεται να αφήσει το διαχρονικό του αποτύπωμα του σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η εμπλοκή και η ενεργός συμμετοχή μου σε αυτήν την πρωτοβουλία ξεκίνησε το 1999, με την κατάθεση μίας καινοτόμου για εκείνη την εποχή πολιτιστικής πρότασης, της οποίας είχα την τιμή να είμαι ο κύριος εισηγητής, για την δημιουργία ενός έργου χιλιετίας (Millennium project) εμπνευσμένου από τα ιδεολογικά στοιχεία του αρχαίου θαύματος και αφιερωμένου στα διαχρονικά ιδεώδη και στις αξίες της εποχής μας της οικουμενικής ειρήνης, της φιλίας και της συναδέλφωσης των λαών. (Αριθμός Πρακτικού Δημοτικού Συμβουλίου 11/28-07-1999, Αριθμός Απόφασης 470/1999).
Στόχος του έργου τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, που σηματοδοτούσε η έλευση της νέας χιλιετίας, ήταν και παραμένει η δημιουργία ενός έργου αξιομνημόνευτης προσφοράς της Ρόδου και ενός κέντρου διάδοσης των διαχρονικών ιδεωδών του Ελληνικού πολιτισμού στην ανθρωπότητα. https://colossusproject.org/eisigitiki-protasi-peri-tis-dimioyrg/
Δυστυχώς, όμως, μετά την παρέλευση τόσων ετών και παρά το γεγονός ότι ελήφθησαν, ομοφώνως, δύο ψηφίσματα του Δήμου Ροδίων περί υλοποίησής του αλλά και επιπρόσθετα του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου μετά από εισηγητική πρόταση της ΕΠΟΤ (Επιστημονικής Ομάδας Τουρισμού) κάποια χρόνια αργότερα, για λόγους που δεν δύναμαι τεχνοκρατικά να εξηγήσω, δεν υπήρχε μετέπειτα ουσιώδης εξέλιξη.
Αντιλαμβάνομαι όμως ότι ο βαθμός δυσκολίας είναι πολύ μεγάλος, καθώς εξ αρχής είχαν τεθεί ως θεμελιώδεις προϋποθέσεις επιτυχίας η αντιμετώπιση του έργου ως εθνικής υπόθεσης, η εξασφάλιση ομοφωνίας, η από κοινού υιοθέτηση της ιδέας από όλα τα κόμματα, καθώς και η συμμετοχή όλων των φορέων του τόπου και των αρχών δημοτικών, περιφερειακών και άλλων. Η υλοποίηση του μεγάλου αυτού οράματος τίθεται υπεράνω πολιτικών, ταυτοτήτων και αντιπαραθέσεων. Πρόκειται για ένα έργο συνταύτισης και συσπείρωσης όλων μας.
Η προσπάθεια η οποία καταβάλλεται σήμερα είναι να παραμένει επίκαιρη η πρόταση, να εμπλουτίζεται συνεχώς και να εκσυγχρονίζεται σύμφωνα με τις παγκόσμιες επικρατούσες συνθήκες. Το έργο το οποίο προτείνεται, σήμερα, είναι ένα έργο αειφορικό, με προοπτική την ανάδειξη του πολιτισμού μας, την ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού και την αξιοποίηση της πολιτιστικής μας διπλωματίας, έχοντας ως μακροπρόθεσμο όραμά του την εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή της Μεσογείου.


• Πώς θα μπορούσε να γίνει η σύνδεση του μύθου με το σήμερα και το μέλλον της Ρόδου; Περιγράψτε μας πώς το σκέφτεστε;
Ο Κολοσσός είναι ο αιώνιος μύθος που φέρει η Ρόδος, στον οποίο επιχειρούμε να επαναπροσδώσουμε υπόσταση, όχι όμως με τη δημιουργία ενός στείρου και αναχρονιστικού αντιγράφου του αρχαίου αγάλματος (Replica).
Ο όλος σχεδιασμός οφείλει να δανειστεί σε έκταση αποκλειστικά και μόνο τη συμβολική κληρονομιά του παρελθόντος, προβαίνοντας στην αναβίωση ενός νέου έργου παγκόσμιας πολιτισμικής ακτινοβολίας το οποίο θα αγγίζει ιδεολογικά όλες τις χώρες του κόσμου, θα ενώνει το παρελθόν με το παρόν και θα το συνδέει εξελικτικά με το μέλλον, αποσκοπώντας να καταστεί επίτευγμα και ορόσημο της εποχής μας και με μακρόχρονη προοπτική να εξελιχθεί σε ένα ελληνικό επισφράγισμα των πανανθρώπινων και διαχρονικών ιδεών της οικουμενικής ειρήνης, της ενότητας και της συναδέλφωσης των λαών.
Η σύλληψη του εγχειρήματος ενδείκνυται να στηριχθεί στην κατασκευή ενός σύγχρονου αρχιτεκτονικού δημιουργήματος με καλλιτεχνική έκφραση και διαστάσεις καινοτόμου τεχνολογικού επιτεύγματος, οπτικής και εκδοχής του 21ου αιώνα, το οποίο θα σέβεται το ιστορικό και πλούσιο πολιτιστικά αρχιτεκτονικό περιβάλλον της Ρόδου.
Για να εξασφαλίσει το έργο την εικαστική και αισθητική αρτιότητα, που του αρμόζει, ενδείκνυται να προκύψει από το αποτέλεσμα ενός ανοιχτού παγκόσμιου διαγωνισμού, το οποίο θα προκριθεί από μία τοπική και διεθνή Επιτροπή επιλογής, που θα συγκροτηθεί από εξέχουσες προσωπικότητες, προερχόμενες από τους χώρους της πολιτικής, του πολιτισμού, των γραμμάτων, των τεχνών, των επιστημών και της τεχνολογίας και προτείνεται να τεθεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας για την εξασφάλιση της αναγνωρισιμότητας, του διεθνούς κύρους και της απολύτου διαφάνειας των διαδικασιών.
Όσον αφορά στο κομμάτι της εξασφάλισης των απαιτούμενων πόρων, το έργο προτείνεται να αυτοχρηματοδοτηθεί, μέσω της κινητοποιήσεως προσωπικοτήτων πρεσβευτών της ιδέας και της διενέργειας μιας Διεθνούς Εκστρατείας Εξεύρεσης Πόρων από χορηγίες, επιδοτήσεις, προσφορές, υποστηρίξεις και δωρεές. Σύμφωνα με το συναφές παράδειγμα της αναβίωσης της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.
Προς αποφυγή της πάσης φύσεως εμπορευματοποίησης του έργου, προτείνεται τα χρήματα από τα μελλοντικά έσοδα να επανεπενδύονται προς την κατεύθυνση της διάδοσης της ειρήνης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με τη δημιουργία:
Α) ενός διαδραστικού Θεματικού Μουσείου για τον αρχαίο Κολοσσό και την ιστορία του
Β) ενός Αρχαιολογικού Ερευνητικού Κέντρου, αλλά και μίας Ακαδημαϊκής Έδρας Κολοσσού, που θα υποβοηθά την έρευνα και τη μελέτη των μελλοντικών γενεών των αρχαιολόγων – ερευνητών σε θέματα, που αφορούν στην τοποθεσία ή στα πιθανά μελλοντικά ευρήματα του αρχαίου θαύματος, σύμφωνα με τα εκάστοτε νέα επιστημονικά δεδομένα και
Γ) την ίδρυση ενός Διεθνούς Κέντρου Έδρας Μεσογειακής ειρήνης, που θα στεγάζει έναν εξαιρετικό πολιτιστικό πολυχώρο, τεχνολογικά προηγμένο, ο οποίος θα περιέχει συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο, αμφιθέατρο, αίθουσα συναυλιών και θα φιλοξενεί διεθνούς εμβέλειας διοργανώσεις και συναφείς εκδηλώσεις.

Υπέρτατη πρόκληση όμως, αποτελεί η εδραίωση της πεποίθησης ότι μπορεί μακροπρόθεσμα η Ρόδος να διεκδικήσει διεθνώς τη φήμη ενός «Ουδέτερου Νησιού της Ειρήνης» στη Μεσόγειο, ενός “Νταβός” επίλυσης διαφορών και μέσω της σημειολογικής δημιουργίας του εγχειρήματος της αναβίωσης του Κολοσσού να μεγιστοποιήσει όλα τα παρεπόμενα αλλά εξόχως σημαντικά οφέλη.
Η Ρόδος με την πολυπολιτισμική της ταυτότητα και την εξέχουσα στρατηγική της θέση, ευρισκόμενη στη γεωγραφική καρδιά τριών ηπείρων, καθίσταται ιδανική έδρα γεφύρωσης ιδεών και πολιτισμών, εδραίωσης ελεύθερου διαλόγου καθώς και προώθησης του οικουμενικού και διαχρονικού ιδανικού της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών.

• Οι Ροδίτες και η τοπική κοινωνία, πώς έχουν ανταποκριθεί μέχρι τώρα, απέναντι στο εγχείρημα;
Η Ρόδος και η Ροδιακή κοινωνία είναι έτοιμη να δεχθεί κάτι πολύ μεγάλο και φιλόδοξο συνάμα, το οποίο θα την εκτοξεύσει τουριστικά, πολιτιστικά και διπλωματικά.
Όπως ανέφερα και παραπάνω, το έχει αγκαλιάσει με δύο ομόφωνα ψηφίσματα του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου αλλά και με ομόφωνη απόφαση του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου μετά από εισηγητική πρόταση της Επιστημονικής Ομάδας Τουρισμού.
Κατά την διάρκεια του χρόνου, δημιουργήθηκε σύγχυση και αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης σχετικά με την υλοποίηση του έργου, όταν εκφράστηκαν πολλές φωνές με μυωπικές αντιλήψεις οι οποίες τίθενται υπέρ της άποψης ανακατασκευής του αγάλματος ή αντιγράφων αυτού, προβάλλοντας ένα άγονο όραμα για τον τόπο.
Είναι απαραίτητη προϋπόθεση να αποφευχθεί η πάσης φύσεως εμπορευματοποίηση της ιδέας που παραπέμπει σε ξενόφερτες κουλτούρες. Δεν είμαστε LAS VEGAS, ούτε DUBAI.
Υπάρχουν, ωστόσο, λαμπρά παραδείγματα, όπως της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων και της αναβίωσης της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, μεταξύ των άλλων βέλτιστων πρακτικών, τα οποία αποτελούν για εμένα, φωτεινούς φάρους, για το πώς πρέπει να πορευθούμε και να ενεργήσουμε. (https://colossusproject.org/category/best-practices/)


• Ποια οφέλη θα μπορούσε να αποκομίσει η Ρόδος τώρα και στο μέλλον, από την αναβίωση του Κολοσσού;
Το συγκεκριμένο εγχείρημα ευελπιστεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη σε επίπεδο τουριστικό, πολιτιστικό, οικονομικό, κοινωνικό και διπλωματικό και να αποστείλει, προς την παγκόσμια κοινότητα, ένα μήνυμα δυναμικής παρουσίας της χώρας μας στις διεθνείς εξελίξεις, απαντώντας παράλληλα στις παγκόσμιες προκλήσεις.
Και πιο συγκεκριμένα:
1. Σε επίπεδο επικοινωνίας, θα προκαλέσει ευρεία δημοσιότητα και θα δώσει ισχυρή ώθηση στην αναβάθμιση της εικόνας της χώρας.
2. Σε επίπεδο τουριστικό, θα επανατοπoθετήσει (Repositioning) και θα επαναπροσδιορίσει (Rebranding) την επιθυμητή εικόνα του νησιού στη διεθνή σκηνή, μετατρέποντας τη Ρόδο σε ένα νέο και διαφοροποιημένο ανταγωνιστικό πόλο έλξης των επισκεπτών.
3. Σε επίπεδο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, θα προσελκύσει επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, που θα αναδιαμορφώσουν με ποιοτικό τρόπο το τουριστικό ρεύμα, θα μειώσουν την ανεργία και θα επιμηκύνουν την τουριστική περίοδο, συμβάλλοντας καταλυτικά στην επιζητούμενη τουριστική εξυγίανση και την κοινωνικοικονομική ευημερία του προορισμού.
4. Σε επίπεδο τεχνολογικής πρόκλησης, η δυνατότητα του έργου να διαθέτει τα πλεονεκτήματα ενός σύγχρονου τεχνικού επιτεύγματος θα προωθήσει την καινοτομία, καθώς θα πρέπει να υπερβαίνει τα συμβατικά κατασκευαστικά δεδομένα, είτε με τη χρησιμοποίηση νέων υλικών, είτε με την εφαρμογή νέων στατικών μεθόδων, είτε με τη χρήση νέων τεχνολογιών.
5. Σε επίπεδο καλλιτεχνικής δημιουργίας, θα αποτελέσει μοναδική πρόκληση για εμπνευσμένους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, η συμμετοχή των οποίων θα αποτελέσει εγγύηση για την αισθητική και εικαστική αρτιότητα του έργου.
6. Σε επίπεδο πολιτιστικό, ένα οροσηματικό επίτευγμα αυτής της εμβέλειας θα κεντρίσει την προσοχή της παγκόσμιας καλλιτεχνικής κοινότητας, θα συμβάλλει στην αξιοποίηση των εθνικών μας θησαυρών και θα συνεισφέρει με τον καλύτερο τρόπο στην ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.
7. Σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων, η δημιουργία ενός Μεσογειακού Κέντρου Ειρήνης στη γεωγραφική καρδιά τριών ηπείρων θα θωρακίσει τη χώρα και θα δημιουργήσει μεγάλες, στρατηγικής σημασίας, προεκτάσεις και ευκαιρίες άσκησης ήπιας και αποτελεσματικής πολιτιστικής διπλωματίας.
• Ποια θα πρέπει να είναι η σύγχρονη προσέγγιση του έργου στη νέα μετά COVID-19 εποχή;
Η πανδημία του COVID – 19, η μακρόχρονη οικονομική κρίση και οι εξελίξεις στην Ουκρανία, που έχουν επιφέρουν καταστροφικές συνέπειες σε ολόκληρο τον πλανήτη, επιτάσσουν να αδράξουμε την ευκαιρία, ως χώρα, για την ταχεία ανάκαμψη και μετάβασή της στη νέα εποχή, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία της Βιώσιμης Ανάπτυξης (Οικονομικής, Κοινωνικής και Περιβαλλοντικής), για τη διαμόρφωση ενός καλύτερου και αειφόρου μέλλοντος των επόμενων γενεών του τόπου μας.
Η επιδιωκόμενη ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος μας θα πρέπει να προκύψει μέσα από τη δημιουργία μεγάλων «βιώσιμων» επενδυτικών έργων, τα οποία θα λειτουργήσουν παράλληλα με τις τρέχουσες παγκόσμιες τάσεις.
H στρατηγική τοποθέτηση του εγχειρήματος της Αναβίωσης του Κολοσσού στον πυρήνα της αειφορικής προσέγγισης δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε η χώρα μας να εναρμονιστεί και να συμβάλει καθοριστικά στους αναπτυξιακούς στόχους βιωσιμότητας και αειφορίας της Ατζέντας 2030, που θεσπίσθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη και υιοθετήθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, την UNESCO και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με αυτόν τον τρόπο, συγκλίνουμε στην οικουμενικότητα της συνολικής επίλυσης των παγκόσμιων προκλήσεων (5Ps) του 21ου Αιώνα, όπως ορίστηκαν στην Ατζέντα 2030: της Ειρήνης (Peace), των Ανθρώπων (People), της Ευημερίας (Prosperity), της Συνεργασίας (Partnership) και του Πλανήτη (Planet) για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για ολόκληρη την Ανθρωπότητα. (https://money-tourism.gr/anaviosi-kolossoy-aeiforiki-proseggisi-stin-covid-19-epochi-video-kolossoy/) Διαδικτυακή παρουσίαση στο EESD FORUM.

Ο κ. Zurab Pololikashvili Γ.Γ. του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού στο εφετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Forum του Davoς δήλωσε: «Η επιστροφή του τουρισμού προσφέρει την ευκαιρία να επανεπιβεβαιωθούν οι αξίες που αντιπροσωπεύουν τον τομέα, δηλαδή η ειρήνη, η αλληλεγγύη και η διεθνής συνεργασία». https://www.weforum.org/agenda/2022/05/tourism-not-just-about-travel-also-peace/
Το 2022 ορίσθηκε παγκοσμίως ως έτος καθολικής Επανεξέτασης και Μετασχηματισμού του Τουρισμού (REthink Tourism). Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Ας επανεξετάσουμε το τουριστικό μας προϊόν και να γίνουμε τόπος-καταλύτης αλλαγής, ώστε να μεταβούμε σε μια νέα εποχή για το νησί μας. Το συγκεκριμένο εγχείρημα με όραμα την ειρήνη στη Μεσόγειο μπορεί να καταστήσει τη Ρόδο παγκόσμιο πρότυπο για την εδραίωση μίας κουλτούρας πολιτισμού της ειρήνης, μέσω διεθνούς συνεργασίας. Μία Ρόδο «πόλη-φάρο» που θα εκπέμπει στο διηνεκές μηνύματα ελπίδας και αισιοδοξίας για την δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου στις επερχόμενες γενιές.

Για περισσότερες πληροφορίες επί του εγχειρήματος μπορείτε να ακολουθήσετε:
Website: https://colossusproject.org
Facebook Page: https://m.facebook.com/Colossusproject.org
Instagram: https://www.instagram.com/revival_of_colossus/
YouTube: The Revival of Colossus
https://bit.ly/36S4PV1

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου