Ειδήσεις

Εξετάζουν μέρισμα τον Δεκέμβριο για υγειονομικούς και χαμηλοσυνταξιούχους

Χαμηλούς τόνους για το επόμενο πακέτο θετικών παρεμβάσεων που θα προσθέσουν στις ελαφρύνσεις της διετίας 2021- 2022, διατηρεί το οικονομικό επιτελείο, καθώς είναι μεν βέβαιο για την νέα αναθεώρηση της ανάπτυξης για φέτος αλλά ακόμη δεν γνωρίζουν ποια από τα στοιχεία που παράγουν έως τώρα ΑΕΠ, θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα.

Ωστόσο, ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας δηλώνει με κάθε ευκαιρία, ότι αν προκύψει νέος δημοσιονομικός χώρος, αυτός θα μεταφερθεί με την μορφή θετικών παρεμβάσεων στην κοινωνία.

Στην κατεύθυνση αυτή, εξετάζονται πολλά εναλλακτικά μέτρα με γνώμονα την ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων αλλά και των ομάδων εργαζομένων, οι οποίοι συνεχίζουν να βάζουν τέλος στην πανδημία του κορονοϊού.

Μέχρι στιγμής για τους οικονομικά ευάλωτους ο Πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει από την Θεσσαλονίκη, την καταβολή διπλάσιας δόσης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τον Δεκέμβριο.

Σε μια προσπάθεια κάλυψης περισσότερων οι οποίοι είτε πρόσφεραν περισσότερο είτε πιέστηκαν από την κρίση, ένα από τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι η καταβολή ενός “δώρου”, για τους υγειονομικούς μέσα στον Δεκέμβριο. Αντίστοιχο δώρο πήρε το υγειονομικό προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων το περασμένο Πάσχα, όταν βρισκόμασταν από στην αρχή της πανδημίας. Το φετινό Πάσχα λόγω της υποχώρησης των κρουσμάτων και του ανοίγματος της αγοράς δεν δόθηκε τέτοιο επίδομα. Σε μια προσπάθεια να διορθώσει την κατάσταση, το υπουργείο οικονομικών σχεδιάζει να δώσει αυτήν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση στο τέλος του χρόνου, ως ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς των ανθρώπων της υγείας, που πέρασαν πολλές μέρες και νύχτες στις εντατικές, σώζοντας ζωές.

Μια δεύτερη κατηγορία που δεν έχει ενισχυθεί από τα μέτρα στήριξης της πανδημίας, αλλά και δεν είχε μερίδιο στα αναδρομικά ύψους 1, 4 δισ. ευρώ που δόθηκαν στην αρχή του χρόνου, είναι οι πολλές χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι. Όλοι αυτοί, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τους επόμενους μήνες το κύμα ακρίβειας στα ράφια του σούπερ μάρκετ αλλά και στους πάγκους των λαϊκών αγορών, χωρίς να περιμένουν κάποια πρόβλεψη για αναπλήρωση της απώλειας του εισοδήματος τους. Σε αυτούς, σχεδιάζεται να δοθεί ένα οικονομικό βοήθημα μέσα σ τον Δεκέμβριο ώστε να μπορέσουν να ισοσκελίσουν τουλάχιστον ως ένα βαθμό τις απώλειες από τις συνεχείς ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών.

Οδηγός η ανάπτυξη
Ωστόσο κανείς δεν διακινδυνεύει έστω και να υποθέσει το ύψος της έκτακτης αυτής οικονομικής ενίσχυσης ή τον αριθμό των δικαιούχων καθώς όπως τονίζεται όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο παραπάνω από το 5,9% θα φτάσει η ανάπτυξη της οικονομίας το 2021. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε όταν κάθε 1% του ΑΕΠ παράγει 300 εκ ευρώ περισσότερα έσοδα. Για να έχει νόημα μια τέτοια έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε υγειονομικούς και χαμηλοσυνταξιούχος θα χρειαστεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος 400- 500 εκατ. ευρώ ανάλογα με τα όρια που θα τεθούν για τους δικαιούχους της κάθε μιας κατηγορίας. Αυτό σημαίνει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα πρέπει να ξεπεράσει το 7% για να μπορέσει να υλοποιηθεί.

Σαφές είναι ότι όλοι θα περιμένουν τα νεότερα στοιχεία για το κλείσιμο του τρίτου τριμήνου και τις πρώτες ενδείξεις για το τέταρτο τρίμηνο του χρόνου πριν οριστικοποιήσουν τις αποφάσεις τους. Μες το τελικό σχέδιο το προϋπολογισμού του 2022 θα δημοσιοποιηθεί και η νέα πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης του 2021. Μαζί θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις για το πρόσθετο πακέτο μέτρων που θα υλοποιηθεί.

Πηγή capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου