Ειδήσεις

«Ευρώπη είναι ο φούρναρης στην Κω που μοιράζει ψωμί στους πεινασμένους»

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ καταδικάζει την αντίδραση κρατών-μελών της ΕΕ στις προτάσεις της Κομισιόν για κοινή πολιτική ασύλου και προσφύγων, λέγοντας πως οι «εθνικές λύσεις δεν έχουν αποτέλεσμα» και τονίζοντας πως «δεν είναι αυτή η Ευρώπη στην οποία ήθελα να ζω».

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται την Κυριακή στη γερμανική Welt, ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρει πως «μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για τις αξίες μας στην Ευρώπη, αλλά πολύ σπάνια». «Έχουμε τα υψηλότερα στάνταρ για άσυλο στον κόσμο, δεν θα διώχναμε ποτέ κάποιον που χρειάζεται την προστασία μας» γράφει, τονίζοντας: «Αυτό είναι γραμμένο στους νόμους και τις συνθήκες μας, φοβάμαι όμως ότι είναι λιγότερο θεμελιωμένο στις καρδιές μας».

Όταν μιλά κανείς για πρόσφυγες, γράφει, «μιλάμε για ανθρώπους σαν εμένα και εσάς» που όμως «προσπαθούν να διαφύγουν από τον πόλεμο στη Συρία, την τρομοκρατία της ISIS στη Λιβύη ή τη δικτατορία στην Ερυθραία». «Ανησυχώ όταν βλέπω τμήμα του πληθυσμού να απορρίπτει αυτούς τους ανθρώπους -δεν είναι αυτή η Ευρώπη» τονίζει.

«Ευρώπη είναι οι συνταξιούχοι στο Καλαί που φέρνουν γεννήτριες για να μπορούν να φορτίσουν τα κινητά τους οι πρόσφυγες, οι φοιτητές στο Ζίγκεν που ανοίγουν την εστία τους σε αιτούντες άσυλο, ο φούρναρης στην Κω που μοιράζει ψωμί στους πεινασμένους» τονίζει.

«Δεν γίνεται τα σύνορα ούτε να είναι εντελώς ανοικτά αλλά ούτε και εντελώς κλειστά» τονίζει, και υπογραμμίζει το κεντρικό του σημείο: «Δεν υπάρχουν λειτουργικές εθνικές λύσεις, κανένα κράτος μέλος δεν μπορεί να ρυθμίσει μόνο του τη μετανάστευση. Χρειαζόμαστε ισχυρή ευρωπαϊκή λύση, και άμεσα».

Ο Γιούνκερ επανέρχεται στο σχέδιο που είχε προτείνει η Κομισιόν για σύστημα αναδιανομής προσφύγων σε όλα τα κράτη μέλη, για ενίσχυση των επιχειρήσεων διάσωσης στη Μεσόγειο, για ταχύτερη καταγραφή και εξέταση της υπόθεση του κάθε πρόσφυγα και μετανάστη. Υπογραμμίζει επίσης τη σημασία συνεργασίας με γειτονικές χώρες για την επιστροφή «εκείνων που δεν έχουν το δικαίωμα να μείνουν στην Ευρώπη».

«Τα δραματικά γεγονότα αυτού του καλοκαιριού φέρνουν μπροστά στα μάτια μας το γεγονός ότι πρέπει να εφαρμόσουμε χωρίς δισταγμό την κοινή προσφυγική πολιτική και την κοινή πολιτική ασύλου» τονίζει ο Γιούνκερ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου