• Δύο υποθέσεις καταγγέλθηκαν στις Αρχές, ενώ στην τρίτη περίπτωση δράστης καταδικάστηκε μετά από ποινική διαπραγμάτευση σε ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή
Τρεις διαφορετικές υποθέσεις απάτης καταγράφηκαν στη Ρόδο μέσα στον Ιούλιο, με κοινό παρονομαστή την εκμετάλλευση της εμπιστοσύνης και την αφαίρεση χρημάτων και τιμαλφών από ανυποψίαστους πολίτες. Δύο εξ αυτών βρίσκονται ήδη σε στάδιο προανάκρισης, ενώ στην τρίτη επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης σε έναν εκ των δραστών.
Υπόθεση 1: «Ασφαλιστής» στο τηλέφωνο και ανήλικη θύμα απάτης
Στις 21 Ιουλίου 2025, μια γυναίκα κατήγγειλε στην Αστυνομία της Ρόδου ότι άγνωστος άνδρας τηλεφώνησε στην κατοικία της, προσποιούμενος τον ασφαλιστή, και κατάφερε να αποσπάσει από την ανήλικη κόρη της κοσμήματα αξίας περίπου 7.000 ευρώ.
Ο δράστης, ισχυριζόμενος ότι πρέπει να ασφαλίσει τα κοσμήματα και να τα φωτογραφήσει, έπεισε τη 15χρονη να του τα παραδώσει μέσω “βοηθού” που εμφανίστηκε λίγα λεπτά αργότερα έξω από το σπίτι με μοτοσυκλέτα. Η παράδοση έγινε σε χώρο στάθμευσης πλησίον της οικίας, ενώ η ανήλικη δεν συγκράτησε ούτε αριθμό κυκλοφορίας ούτε άλλα στοιχεία ταυτοποίησης.
Η περιγραφή του δράστη περιορίζεται σε ρουχισμό και εξοπλισμό (μαύρο κράνος με κόκκινη λωρίδα, άσπρο μπλουζάκι, μαύρη ζακέτα, υφασμάτινο μαύρο παντελόνι). Ενεργείται προανάκριση για την ταυτοποίηση και σύλληψη των εμπλεκομένων, με το αυτόφωρο να λήγει στις 22 Ιουλίου 2025, ώρα 23:59.
Υπόθεση 2: Επένδυση στην… απάτη – Ζημία 6.000 ευρώ μέσω Telegram
Στις 9 Ιουλίου 2025, πολίτης της Λάρδου προσήλθε στο Αστυνομικό Τμήμα και υπέβαλε μήνυση για εξαπάτησή του μέσω διαδικτύου. Σύμφωνα με τη δήλωσή του, μετέφερε χρήματα σε δύο φάσεις (305,68 ευρώ τον Ιανουάριο και 1.000 ευρώ τον Μάιο) προς την πλατφόρμα LWEX, μέσω λογαριασμών TRON και KuCoin, προκειμένου να επενδύσει ψηφιακά.
Η επικοινωνία του με τον φερόμενο εκπρόσωπο της εταιρείας γινόταν αποκλειστικά μέσω Telegram, όπου και ερχόταν σε επαφή με πρόσωπο που αυτοσυστηνόταν ως SHMITH Antony — επικεφαλής της ομάδας GS TEAM. Η πλατφόρμα φαινομενικά απέδωσε αρχικά ένα μικρό κέρδος (200 ευρώ), αλλά στη συνέχεια “μπλόκαρε” την απόσυρση χρημάτων, επικαλούμενη παραβίαση όρων από την GS TEAM και διατήρησε τα χρήματα δεσμευμένα.
Όταν ο παθών άρχισε να ερευνά την εγκυρότητα της LWEX, διαπίστωσε ότι ενδεχομένως πρόκειται για σχήμα απάτης τύπου “πυραμίδας”, σύμφωνα και με πληροφορίες από την πλατφόρμα ChatGPT. Η ζημία του συνολικά ανήλθε σε 6.000 ευρώ. Η υπόθεση διαβιβάστηκε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Ρόδου και διενεργείται προανάκριση.
Υπόθεση 3: «Η κόρη σας χτυπήθηκε – δώστε χρήματα»
Το πιο οργανωμένο περιστατικό καταγράφηκε στις 17 Ιουλίου 2025, όταν 80χρονη γυναίκα στη Ρόδο έπεσε θύμα της γνωστής απάτης «του τραυματισμένου συγγενή». Άγνωστος τηλεφώνησε προσποιούμενος τον γιατρό και της ανέφερε ότι η κόρη της είχε εμπλακεί σε τροχαίο και απαιτούνταν επείγουσα χειρουργική επέμβαση.
Της ζήτησε αρχικά 50.000 ευρώ. Εκείνη δήλωσε ότι διαθέτει μόνο 6.000 ευρώ και ο «γιατρός» την καθησύχασε ότι κάποιος θα περάσει να τα παραλάβει. Πράγματι, λίγο αργότερα εμφανίστηκε άνδρας 52 ετών, ελληνικής υπηκοότητας, ο οποίος έλαβε το ποσό και αποχώρησε. Στη συνέχεια, επανήλθε στην οικία της, ζητώντας και τα κοσμήματα με το πρόσχημα της εξασφάλισης «εγγυήσεων». Η ηλικιωμένη του παρέδωσε τιμαλφή άνω των 100.000 ευρώ.
Μετά από εντατική έρευνα, ο άνδρας εντοπίστηκε σε σπίτι στο Παραδείσι Ρόδου, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• 4.910 ευρώ σε μετρητά
• 39 χρυσά κοσμήματα, ανάμεσά τους αλυσίδες, βραχιόλια, μενταγιόν και δαχτυλίδια
Τα αντικείμενα αποδόθηκαν στην παθούσα. Ο 52χρονος συνελήφθη και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου. Σε ποινική διαπραγμάτευση με συνήγορο τον κ. Αλ. Πέππα, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης ενός έτους, με αναστολή τριών ετών.
Οι έρευνες για τον εντοπισμό των συνεργών του, περιλαμβανομένου και του τηλεφωνικού απατεώνα, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Τα τρία περιστατικά επιβεβαιώνουν την αυξημένη δραστηριότητα επιτήδειων που χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους – από διαδικτυακές απάτες μέχρι τηλεφωνική χειραγώγηση και σενάρια πανικού – για να αποσπάσουν σημαντικά ποσά από πολίτες κάθε ηλικίας. Η ΕΛ.ΑΣ. υπενθυμίζει την ανάγκη αυξημένης επαγρύπνησης και προειδοποιεί ότι οι απατεώνες επενδύουν σε ψυχολογική πίεση, τεχνικές πειθούς και τεχνολογικά μέσα.
Η άμεση ενημέρωση των Αρχών σε κάθε ύποπτη επικοινωνία είναι το πρώτο βήμα για την πρόληψη τέτοιων φαινομένων.
Σύλληψη διωκόμενης ημεδαπής στη Ρόδο
Την 21η Ιουλίου 2025 το πρωί συνελήφθη στην Αστυπάλαια, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Σταθμού Αστυπάλαιας, 22χρονη ημεδαπή σε βάρος της οποίας εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και απάτη με ηλεκτρονικό υπολογιστή.