Η ελληνική πρωτοβουλία για τη δημιουργία δύο μεγάλων «Θαλάσσιων Πάρκων» στο Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος συνεχίζει να προκαλεί έντονες αντιδράσεις στην Άγκυρα. Ο τουρκικός Τύπος, τόσο φιλοκυβερνητικός όσο και αντιπολιτευόμενος, ερμηνεύει την ελληνική κίνηση ως στρατηγικό τέχνασμα για την επέκταση κυριαρχικών δικαιωμάτων, ακόμη και ως… αιτία πολέμου. Σχόλια περί «κατοχής» στο Αιγαίο, συγκρίσεις με παλιούς χάρτες και αναφορές σε τεχνητή νοημοσύνη, διαμορφώνουν μια εικόνα αυξημένης καχυποψίας και εθνικιστικής έντασης.
Σοζτζού: «Το Αιγαίο καταλαμβάνεται κομμάτι κομμάτι»
Η εθνικιστική αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Σοζτζού, με πρωτοσέλιδη κάλυψη, βλέπει πίσω από τα θαλάσσια πάρκα ένα ελληνικό σχέδιο σταδιακής κυριαρχίας στο Αιγαίο. Η εφημερίδα κάνει λόγο για έναν «καμουφλαρισμένο επεκτατισμό» υπό περιβαλλοντικό μανδύα.
«Η Αθήνα, που έχει καταλάβει τα νησιά μας, ξεκίνησε ένα νέο σχέδιο με την ονομασία “Θαλάσσιο Πάρκο” για να πραγματοποιήσει το όνειρό της για τα 12 μίλια… Το σχέδιο που ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός καλύπτει το Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος… Πρέπει να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες… Εάν η Τουρκία δεν παρέμβει, η κατοχή θα μπορούσε να εξαπλωθεί».
Η εφημερίδα επικαλείται την ύπαρξη «τουρκικών χωρικών υδάτων» που απειλούνται, ενώ τονίζει την αποχώρηση των τουρκικών γεωτρυπάνων από την Ανατολική Μεσόγειο ως «παράθυρο ευκαιρίας» για τους Ελληνοκυπρίους. «Η Ελλάδα αποφάσισε να δαπανήσει 780 εκατομμύρια ευρώ… με το πρόσχημα της ‘προστασίας του οικοσυστήματος’. Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει ανησυχία. Η περιοχή θα φτάσει μέχρι τη χερσόνησο της Ντάτσα, απειλώντας τα χωρικά μας ύδατα… Το πραγματικό σχέδιο είναι η προετοιμασία για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια».
Η αναφορά κλείνει με προειδοποίηση:
«Το 1995, η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο κήρυττε τα 12 μίλια “αιτία πολέμου”».
Ο απόστρατος υποναύαρχος και θεωρητικός της «Γαλάζιας Πατρίδας», Τζεμ Γκιουρντενίζ, δηλώνει χαρακτηριστικά:
«Η Ελλάδα επιδιώκει να εκμεταλλευτεί το καθεστώς 153 νησιών, νησίδων και βράχων των οποίων η κυριαρχία δεν της έχει παραχωρηθεί, μέσω νέων κινήσεων και συμφωνιών στο Αιγαίο. Επίσης, καταφεύγει σε ένα νέο παιχνίδι με τα θαλάσσια πάρκα, με στόχο την επέκταση της υφαλοκρηπίδας της στο Αιγαίο, το 49% του οποίου είναι ανοιχτή θάλασσα. Με την υποστήριξη του στρατοπέδου εκβιασμού που αποτελείται από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ, δεχόμαστε πιέσεις από την Ελλάδα. Δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτή την κατάσταση».
Χουριέτ: «Ανησυχίες για το τουρκικό ‘θαλάσσιο πάρκο’ στην Ελλάδα»
Η φιλοκυβερνητική Χουριέτ, μέσα από ανταπόκριση του Γιώργου Κιρμπάκη από την Αθήνα, καταγράφει το ελληνικό άγχος για μια ενδεχόμενη τουρκική απάντηση μέσω δικών της «θαλάσσιων πάρκων» στο Αιγαίο, ως αντίβαρο στο ελληνικό σχέδιο.
«Έχει προκαλέσει ενδιαφέρον και ανησυχία στην Αθήνα η αντίδραση της Τουρκίας… Το τουρκικό ΥΠΕΞ δήλωσε ότι “θα ανακοινώσει επίσης τα δικά της σχέδια σε θαλάσσιες περιοχές τις επόμενες ημέρες”».
Μιλιέτ: «Ανοησία που υποστηρίζεται από τεχνητή νοημοσύνη»
Ο αρθρογράφος και διευθυντής της επίσης φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Μιλιέτ, Οζάι Σεντίρ, προσεγγίζει με σαφώς πιο κριτική και αναστοχαστική διάθεση το ζήτημα και δίνει την δική του άποψη στο γιατί η Ελλάδα ανακοίνωσε τώρα τα θαλάσσια πάρκα.
«Η Ελλάδα ανακοίνωσε τη δημιουργία δύο θαλάσσιων πάρκων στο Ιόνιο και στο Αιγαίο Πέλαγος και δημοσίευσε χάρτες… Η ανακοίνωση των χαρτών αυτών αναμενόταν νωρίτερα, αλλά η Αθήνα περίμενε, πιθανώς, την ολοκλήρωση των συνομιλιών για την Κύπρο στη Νέα Υόρκη».
Ο Σεντίρ επισημαίνει τη διαφορά ανάμεσα στον φετινό και τον περσινό χάρτη που είχε δημοσιεύσει η Ελλάδα. «Στο σχέδιο που δημοσιεύθηκε πέρυσι… η Ελλάδα είχε συμπεριλάβει περιοχές πιο κοντά στην Τουρκία… τώρα αυτές έχουν μετακινηθεί πιο μακριά… Αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πουλήσει το Αιγαίο, αλλά φοβάμαι να το γράψω». Ο αρθρογράφος εκφράζει απογοήτευση για την εθνικιστική εκμετάλλευση της τεχνολογίας, αναφερόμενος σε τεχνητά παραγόμενη φωτογραφία στα ελληνικά Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
«Αυτή η ηλίθια φωτογραφία που δείχνει Έλληνες στρατιώτες να καταλαμβάνουν την Κωνσταντινούπολη… δεν θα με ένοιαζε αν την μοιράζονταν τρεις ή πέντε φασίστες… αλλά αυτός ο λογαριασμός έχει περίπου 180.000 ακόλουθους».
Μαρία Ζαχαράκη
Πηγή: ethnos.gr