Τοπικές Ειδήσεις

Γιάννης Παπαβασιλείου: «Με θετικό πρόσημο εξελίσσεται η τουριστική σεζόν»

• Υπάρχει εργασιακή ειρήνη, μετά την υπογραφή της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας • Μέχρι σήμερα 2.500 θέσεις λείπουν από την τοπική αγορά εργασίας • Οι κλίνες των ξενοδοχείων στη Ρόδο αυξήθηκαν κατά 3% την περασμένη δεκαετία ενώ η βραχυχρόνια μίσθωση αναπτύσσεται περισσότερο • Όταν έρχονται επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στο νησί, δεν μπορεί να σταματήσει η ανάπτυξη λόγω της έλλειψης βασικών υπηρεσιών

Σε ικανοποιητικά επίπεδα και με θετικό πρόσημο, κινείται η φετινή τουριστική σεζόν. Αυτό δήλωσε χτες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, κ. Γιάννης Παπαβασιλείου, αναφερόμενος στην εξέλιξη της σεζόν στο νησί.
«Η σεζόν ξεκίνησε πολύ θετικά με τις κρατήσεις που είχαμε μέχρι τον Απρίλιο (με τις εκπτώσεις που δίνουμε κάθε χρόνο) και έδειξαν μια ανοδική πορεία σε σχέση με το 2024. Από τον Μάιο κι έπειτα, η διαδικασία ομαλοποιήθηκε τόσο σε κρατήσεις, όσο και σε αφίξεις, οπότε το εξάμηνο έκλεισε με αύξηση της τάξης του 1% σε σχέση με το 2024. Ωστόσο, λόγω των πολεμικών συρράξεων στο Ισραήλ, σημειώθηκε μια σημαντική μείωση από αυτή την αγορά, η οποία όμως εξομαλύνθηκε με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ζήτηση μαζί με τις αφίξεις στο νησί» -όπως δήλωσε ο κ. Παπαβασιλείου.
Αναφερόμενος στην απευθείας αεροπορική διασύνδεση της Ρόδου με την Κωνσταντινούπολη, δύο φορές την εβδομάδα που εγκαινιάστηκε στις 3 Ιουνίου 2025 με την έλευση της αεροπορικής εταιρείας Aegean Airlines, ο κ. Παπαβασιλείου υπογράμμισε την θετική εξέλιξη σε ό,τι αφορά στην ζήτηση:
«Για τον πρώτο μήνα, οι αριθμοί κινούνται με θετικό πρόσημο και οι εκτιμήσεις μιλάνε για αύξηση του ενδιαφέροντος σε αυτή την γραμμή».
Σχετικά με την υπογραφή της νέας Τοπικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, ο πρόεδρος της ΕΞΡ επισήμανε τα εξής:
«Βρήκαμε την χρυσή τομή σε ό,τι αφορά στις αυξήσεις των μισθών (με 11% στην τριετία) ικανοποιώντας και τις δύο πλευρές, των εργοδοτών αλλά και των εργαζομένων. Οι όροι της σύμβασης είναι περίπου οι ίδιοι με τις προηγούμενες που είχαν υπογραφεί, συν τρία σημαντικά στοιχεία που αφορούν στον ξενοδοχειακό κλάδο. Διευκρινίσαμε τι σημαίνει 7ήμερη εργασία, τι σημαίνει 11ωρη ανάπαυση και εφαρμόζουμε για πρώτη φορά, την μελέτη εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου –την οποία υποχρεούται κάθε ξενοδοχείο να εφαρμόζει. Επιπλέον, δώσαμε αύξηση της τάξης του 4% σε οικογένειες ξενοδοχοϋπαλλήλων που έχουν μέλη ΑμεΑ. Αυτό είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται τόσο τοπικά όσο και πανελλαδικά. Έτσι, έχουμε εργασιακή ειρήνη ενώ, και οι δύο πλευρές (εργοδοσία και εργαζόμενοι) μπορούν να προγραμματίσουν τα επόμενα βήματά τους σε βάθος τριετίας».


Ερωτηθείς σχετικά με την χρήση των παραλιών από τα ξενοδοχεία και την εμπλοκή της αρχαιολογικής υπηρεσίας, ο κ. Παπαβασιλείου δήλωσε: «Υπήρξαν περιπτώσεις όπου η αρχαιολογία έβαζε περιορισμούς, καθώς ήθελε να ελέγχει όλο το οικοδόμημα και το ξενοδοχείο –ενώ η αρμοδιότητά της είναι να ελέγχει την παραλία για τυχόν αρχαιολογικά ευρήματα. Προς το παρόν, το Υπουργείο Πολιτισμού έστειλε σχετική εγκύκλιο για να περιοριστεί ο έλεγχος στον αιγιαλό. Αυτό που μας προβληματίζει για τις παραλίες, είναι η χρέωση που έχει επιβληθεί σε ξενοδοχεία, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το μέγεθος του χώρου που χρησιμοποιεί κάθε ξενοδοχείο καθώς και το γεγονός πως οι ομπρέλες και τα καθίσματα, διατίθενται δωρεάν στους πελάτες της κάθε επιχείρησης. Το κόστος για κάθε ξενοδοχείο έχει πολλαπλασιαστεί τέσσερις και πέντε φορές διότι το σύστημα χρήσης της παραλίας, έχει εξισωθεί με αυτά που πληρώνει ένα μπαρ ή μια μικρή επιχείρηση για έναν μικρό χώρο. Είναι άλλο να μισθώνεις 50 μέτρα παραλίας και άλλο να μισθώνεις 5 στρέμματα παραλίας… Αφενός, η παραλία είναι απαραίτητη για τους τουρίστες, αφετέρου δεν μπορεί μια επιχείρηση να πληρώνει πενταπλάσιο κόστος σε σχέση με πέρσι».
Σχετικά με την μελέτη εκτίμησης του επαγγελματικού κινδύνου, ο πρόεδρος της ΕΞΡ διευκρίνισε ότι αυτό προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για κάθε επιχείρηση που έχει εργαζόμενους και οφείλει να τους προστατεύει από τυχόν προβλήματα, ψυχικής ηρεμίας. Επιπλέον, στο πλαίσιο της Τοπικής Σύμβασης Εργασίας θα λειτουργήσει και γραμμή υποστήριξης για τους εργαζόμενους.
Σε ερώτηση σχετικά με την έλλειψη σε εργατικά χέρια, ο κ. Παπαβασιλείου δήλωσε ότι ακόμη και σήμερα, 2500 θέσεις παραμένουν κενές ενώ, οι μετακλητοί που έρχονται έχουν πολύ χαμηλή επαγγελματική κατάρτιση για να μπορέσουν να ανταποκριθούν. Στόχος των εργοδοτών παραμένει η προσέλκυση Ελλήνων εργαζομένων. Γι αυτό και μελετάται η παροχή κινήτρων στέγασης αλλά και διαμονής, πέραν του εξαμήνου.
«Σχεδιάζουμε την αστικοποίηση του Γενναδίου με στόχο να προσελκύσουμε εργαζόμενους που θα μένουν στο νησί και μετά την τουριστική σεζόν. Να μπορέσουν να έχουν κίνητρα σε στέγαση ώστε να μην αναγκάζονται να φεύγουν ή να μην ξανάρχονται. Οι Έλληνες της Αττικής και της Πελοποννήσου επιλέγουν τις Κυκλάδες. Στα Δωδεκάνησα, έρχονται εργαζόμενοι από την βόρεια Ελλάδα, την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη» -ανέφερε ο κ. Παπαβασιλείου.
Σχετικά με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας, είπε ότι δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση στην πράξη –αν και δόθηκε μια περίοδος χάριτος, η οποία όμως δεν ήταν αρκετή για να προσαρμοστούν οι επιχειρήσεις. Τα προβλήματα εντοπίζονται στην πορεία καθώς οι υπηρεσίες είναι διαφορετικές σε σχέση με άλλες επιχειρήσεις.
Σχολιάζοντας τις κατασκευές νέων ξενοδοχειακών μονάδων στο νησί της Ρόδου που προκαλούν αντιδράσεις σχετικά με την φέρουσα ικανότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, ο πρόεδρος της ΕΞΡ ήταν κατηγορηματικός:
«Η ανάπτυξη του νησιού σε ξενοδοχειακές μονάδες –και μάλιστα υψηλού επιπέδου- δεν μπορεί να σταματήσει. Καθεμιά μονάδα που πρόκειται να δημιουργηθεί αφορά σε επενδύσεις άνω των 200εκ. ευρώ η καθεμία. Σε ποιο μέρος του κόσμου θα πάει κάποιος να επενδύσει τέτοια ποσά και θα του πουν ότι απαγορεύεται επειδή δεν έχουμε νερό ή δρόμους; Τα ξενοδοχεία την τελευταία δεκαετία έχουν αυξήσει τις κλίνες τους, κατά 3%. Επομένως δεν είναι τα ξενοδοχεία τα οποία δημιουργούν το πρόβλημα. Μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζει η βραχυχρόνια μίσθωση (που έχει δεκαπλασιαστεί στο νησί) σε σχέση με τα ξενοδοχεία. Νομίζω πως το μέτρο θα πρέπει να κινείται παράλληλα».
Όπως σημείωσε, οι νέες ξενοδοχειακές μονάδες θέλουν 3-5 χρόνια για να κατασκευαστούν. Επομένως, η επίδραση θα εμφανιστεί αργότερα και όχι άμεσα.
Επιπλέον, πριν από εφτά χρόνια, οι αφίξεις στο νησί έφταναν το 1,5 εκατομμύριο τουρίστες ενώ σήμερα ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια. Συνεπώς, στα επόμενα χρόνια αναμένεται αύξηση –με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το νησί.
Καταλήγοντας, ο κ. Παπαβασιλείου είπε ότι η φετινή σεζόν θα κρατήσει μέχρι τις 15 Νοεμβρίου (με τις πτήσεις τσάρτερ από Αγγλία κ.λπ.) ενώ γίνονται προσπάθειες επιμήκυνσης έως το τέλος του ιδίου μηνός.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου