Τοπικές Ειδήσεις

Αλέξανδρος Κολιάδης: «Αν δεν μπορεί η Περιφέρεια, θα πληρώσει η ΔΕΥΑΡ τον ανάδοχο»

• Πώς σχολίασε ο δήμαρχος Ρόδου, το θέμα που θα συζητηθεί στην ημερήσια διάταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, την προσεχή Δευτέρα • Απαράδεκτη η εικόνα με τους ΡΟΜΑ στην Ρόδο • Απαιτείται η ενίσχυση της αστυνόμευσης σε όλο το νησί • Το σχολείο της Ακαδημίας θα λειτουργήσει κανονικά, τον προσεχή Σεπτέμβριο αλλά αναμένεται να ξεκινήσουν εργασίες

«Θα αφήσω την Περιφέρεια να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει κι εμείς ως Δήμος θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε. Το Περιφερειακό Συμβούλιο φέρνει προτάσεις, οι οποίες θα συζητηθούν και θα ψηφιστούν. Από εκεί κι έπειτα, εμείς, θεωρούμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που πρέπει.
Αν υπάρχει ένα ζήτημα με την χρηματοδότηση, κανένα πρόβλημα. Μήπως πρέπει να χρηματοδοτήσουμε εμείς τον ανάδοχο (Άκτωρ); Να το κάνουμε κι αυτό, αν χρειαστεί. Γιατί όχι; Αν δεν μπορεί η Περιφέρεια να πληρώσει τον ανάδοχο, ίσως να μπορεί η ΔΕΥΑΡ. Ας το φροντίσει η ΔΕΥΑΡ ώστε να μην υπάρχει τέτοιο πρόβλημα και να μην έχει πρόβλημα η Περιφέρεια να πληρώσει τα υπόλοιπα έργα».
Αυτό δήλωσε χτες στους δημοσιογράφους, ο δήμαρχος Ρόδου, κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, κληθείς να σχολιάσει το θέμα που θα έρθει προς συζήτηση και ψήφιση στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, οποία θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα 28 Ιουλίου 2025 και ώρα 2 το μεσημέρι με τηλεδιάσκεψη.
Το θέμα που θα εισηγηθούν οι κ.κ. Γιώργος Χατζημάρκος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Αντώνης Παπούλης (Αναπληρωτής Προϊστάμενος Διεύθυνσης Προϋπολογισμού, Εσόδων & Συναλλαγών) και Νικόλαος Λυμπερόπουλος (Αναπληρωτής Προϊστάμενος Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου), είναι το εξής:
«Λήψη απόφασης για την αναστολή χρηματοδότησης έργων ή δράσεων της νήσου Ρόδου, που έχουν ως πηγή χρηματοδότησης το ΠΔΕ της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, λόγω της ανάγκης εξασφάλισης χρηματοροής στο έργο: Παροχή Υπηρεσιών Διαχείρισης, Λειτουργίας και Συντήρησης του έργου ‘Ύδρευση Ρόδου από το Φράγμα Γαδουρά’. Η ανωτέρω, επιτακτική, ανάγκη προκύπτει εκ της συστηματικής ασυνέπειας της ΔΕΥΑ Ρόδου στις οικονομικές υποχρεώσεις της, που απορρέουν από την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Δήμου Ρόδου, ΔΕΥΑ Ρόδου και Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, για την λειτουργία του Φράγματος Γαδουρά».
Σημειώνεται πως το θέμα της ΔΕΥΑΡ και οι σχέσεις ανάμεσα στον Δήμο Ρόδου και την ΠΝΑι, έχουν μονοπωλήσει την επικαιρότητα εδώ και καιρό ενώ έχει συζητηθεί τόσο σε δημοτικά συμβούλια όσο και στο περιφερειακό συμβούλιο. Μάλιστα, σε τοποθέτηση που είχε κάνει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Σωτήρης Βαγιανός, την περασμένη εβδομάδα κατά την συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής, απαντώντας στον κ. Νίκο Γερονικόλα, ο οποίος έθεσε το ερώτημα αν υπάρχει ενδεχόμενο αποχώρησης του αναδόχου από το έργο, είχε υπογραμμίσει ότι ‘δεν υφίσταται κανένα θέμα αποχώρησης του αναδόχου. Η ΔΕΥΑΡ πληρώνει κανονικά ό,τι της αναλογεί και η ΠΝΑι, μας έχει ενημερώσει ότι προτίθεται να μας βεβαιώσει τόκους υπερημερίας’.
Έχει ενδιαφέρον, ότι η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου, θα πραγματοποιηθεί μετά την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Περιφερειακού και αναμένονται εκ νέου τοποθετήσεις.

Το έργο επισκευής της Ακαδημίας – Θα λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο
Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα: «Αποδοχή της συμμετοχής και υποβολή πρότασης χρηματοδότησης με τίτλο ‘Επισκευή σχολικού συγκροτήματος Ακαδημίας του Δήμου Ρόδου στον άξονα προτεραιότητας ‘Κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες των δήμων, με τίτλο του προγράμματος ΦIΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο εγκρίθηκε χτες ομοφώνως από την Δημοτική Επιτροπή Ρόδου, ο δήμαρχος δηλωσε τα εξής:
«Είναι πολύ ευχάριστο, ότι η Δημοτική Επιτροπή ενέκρινε την διαδικασία που έχει να κάνει με την χρηματοδότηση του έργου για την επισκευή του σχολικού συγκροτήματος Ακαδημίας. Όπως όλοι γνωρίζουμε είναι ένα εμβληματικό κτήριο, το οποίο κλείνει 100 χρόνια λειτουργίας. Βεβαίως, η χρήση του αρχικά ήταν εντελώς διαφορετική ενώ σήμερα στεγάζονται εκεί τέσσερα σχολεία με 650 παιδιά. Ήταν προτεραιότητά μας να βρούμε χρηματοδότηση για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες. Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θοδωρής Λιβάνιος, στάθηκε στο πλευρό μας από την πρώτη στιγμή και καταφέραμε να βρούμε χρηματοδότηση από το ‘ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ’. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι και οι διαδικασίες θα είναι πολύ πιο γρήγορες. Ο προϋπολογισμός του έργου, (αρχικώς στα 3κ. ευρώ) ανέρχεται κοντά στα 5εκ. ευρώ –το οποίο σημαίνει ότι η όποια διαφορά θα καλυφθεί από ίδιους πόρους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Είναι ένα έργο το οποίο είχαμε θέσει σαν προτεραιότητα (όπως και άλλα σχολικά κτήρια και σχολικές αίθουσες στο νησί). Η παρέμβαση στην Ακαδημία είναι η αρχή. Σε κάθε περίπτωση, η Ακαδημία θα λειτουργήσει κανονικά, τον προσεχή Σεπτέμβριο. Από εκεί κι έπειτα, θα δούμε ποιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα κι εμείς από την πλευρά μας, θα πιέσουμε με κάθε τρόπο για να τρέξουν οι διαδικασίες και θα κοιτάξουμε πώς θα κατανεμηθούν τα παιδιά για να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι εργασίες. Θα προηγηθεί διάλογος με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, τους εκπαιδευτικούς, το υπουργείο κ.ο.κ. καθώς, επιθυμία μας, είναι να γίνει μια σοβαρή δουλειά».

Το κυκλοφοριακό, η έλλειψη αστυνόμευσης και η κατάσταση με τους ΡΟΜΑ
Σε ερώτηση σχετικά με την έλλειψη αστυνόμευσης στην Ρόδο (και σε διάφορα σημεία όπως η Μεσαιωνική Πόλη κ.λπ.) ο κ. Κολιάδης τόνισε:
«Κατανοώ τα παράπονα που έχουν συμπολίτες μας, σχετικά με το ‘χάος’ που επικρατεί –κυρίως στην πόλη της Ρόδου. Είναι μια πραγματικότητα καθώς το κυκλοφοριακό είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα. Θα θέλαμε περισσότερους αστυνομικούς όπως και τροχονόμους. Γνωρίζουμε τον κυκλοφοριακό φόρτο, την αναρχία που επικρατεί και διάφορα άλλα περιστατικά που αφορούν στην ανευθυνότητα κάποιων με συνέπεια να την πληρώνουν όλοι οι υπόλοιποι. Σε αυτό καλείται η Αστυνομία να επιβάλει την τάξη. Προσωπικά, έχω μιλήσει με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, του έχω θέσει τα προβλήματα και τα αιτήματά μας. Αναμένουμε την επίσκεψή του στην Ρόδο –ενδεχομένως να έρθει σύντομα. Εκ παραλλήλου, μιλάω και με τον Αστυνομικό Διευθυντή, τους διοικητές της ΕΛΑΣ κ.λπ. σε μια προσπάθεια να γίνει το καλύτερο δυνατό για την πόλη.
Βέβαια, πέρα από το κυκλοφοριακό το πρόβλημα εντοπίζεται και στην έλευση μεγάλου αριθμού ΡΟΜΑ στο νησί. Διαπιστώνουμε ότι έρχονται πάρα πολλά άτομα από άλλα μέρη της χώρας, οι οποίοι μένουν σε πρόχειρες δομές για διανυκτέρευση, τις οποίες δημιουργούν (τσαντίρια, αυτοκίνητα κ.λπ.) σε σημεία όπως το παλιό νοσοκομείο, το κοιμητήριο, η λαϊκή και το Καρακόνερο. Καλείται η Αστυνομία, κάνει τον έλεγχο και την επόμενη μέρα, επανέρχονται στο ίδιο μέρος. Εμείς ως δημοτική αρχή, όση προσπάθεια κι αν κάνουμε δεν είμαστε το αρμόδιο όργανο για να βάλουμε τάξη σε αυτό το σοβαρό πρόβλημα. Θα καλέσουμε τους βουλευτές, τους φορείς, τους αρμόδιους και όσους θέλουν να βοηθήσουν και να συνδράμουν, γιατί αυτή η εικόνα, πραγματικά είναι απαράδεκτη –όπως και η κατάσταση στην κάτω πλευρά του Ροδινιού ή στο Παραδείσι. Βλέπουμε ότι γίνεται κατάληψη κοινόχρηστων χώρων που δεν ξέρω αν εγκυμονεί κινδύνους…»
Ο ίδιος, επισήμανε ότι η Ρόδος έχει ήδη ξεπεράσει τα τρία (3) εκατομμύρια επισκέπτες με αποτέλεσμα η κατάσταση να τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη και σε περιοχές εκτός πόλεως Ρόδου.
Επιπρόσθετα, η έλλειψη Δημοτικής Αστυνομίας γίνεται ολοένα και πιο αισθητή αλλά για τον Δήμο Ρόδου, η λειτουργία και οι προσλήψεις έχουν αναβληθεί για μετά από ένα χρόνο.
Αναφορικά με τα υπόλοιπα θέματα που απασχόλησαν την Δημοτική Επιτροπή, εγκρίθηκαν στην συντριπτική πλειοψηφία τους, ομοφώνως.

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου