Ειδήσεις

Περαιώθηκε η κυρία ανάκριση για την φονική πλημμύρα του 2013

Περαιώθηκε χθες, χωρίς να επεκταθούν οι διώξεις και σε άλλα πρόσωπα, πλην του πρώην περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, του πρώην δημάρχου Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά και του πρώην αντιπεριφερειάρχη και νυν δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, η κυρία Ανάκριση για την φονική πλημμύρα του Νοεμβρίου 2013.
Συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων, κλήθηκαν συγκεκριμένα ενώπιον της κ. Ανακρίτριας για να υπογράψουν το πέρας της κυρίας Ανακρίσεως και η δικογραφία θα διαβιβαστεί άμεσα στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου για επεξεργασία.
Θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα υποβληθεί σύντομα, ενόψει και του κινδύνου παραγραφής πλημμελημάτων, πρόταση στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου, που θα αποφανθεί εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις και υφίστανται στοιχεία για την εισαγωγή της υπόθεσης σε δίκη.
Οι κ.κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, Στάθης Κουσουρνάς και Φώτης Χατζηδιάκος, είναι κατηγορούμενοι για πλημμύρα από την οποίαν μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, κίνδυνος σε άνθρωπο, με επέλευση θανάτου κατά συρροή και έκθεση η οποία προκάλεσε τον θάνατο κατά συρροή.
Και οι τρεις κατηγορούμενοι ανέπτυξαν με πολυσέλιδα απολογητικά υπομνήματα αλλά και με προφορικές τους καταθέσεις σοβαρό αντίλογο για τα αδικήματα, που τους απαγγέλθηκαν και συγκεκριμένα για την υπαιτιότητα, που τους αποδίδεται.
Μετά την απολογία τους κλήθηκαν και κατέθεσαν 4 μάρτυρες προτεινόμενοι από τον κ. Χατζηδιάκο και συγκεκριμένα ο τότε οδηγός του, ένας εθελοντής, ο προϊστάμενος του γραφείου πολιτικής προστασίας του Δήμου Ρόδου και ο διοικητής του ΑΤ Ιαλυσού.
Ο τελευταίος κατέστησε σαφές ότι ούτε είχε αρμοδιότητα και ούτε κλήθηκε από τον κ. Χατζηδιάκο για να κλείσει τον Κρεμαστενό ποταμό κι ότι ο ίδιος τον είχε καλέσει προκειμένου να στείλει μέσα για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων στην Ιαλυσό.
Οι κατηγορούμενοι αιρετοί ανέπτυξαν, μεταξύ άλλων τον ισχυρισμό στις απολογίες τους, ότι σε περιπτώσεις που τμήμα του οδοστρώματος του οδικού δικτύου της χώρας έχει κατακλυστεί από πλημμυρικά ύδατα ή έχουν σημειωθεί φθορές ή ζημιές λόγω έντονων βροχοπτώσεων, οι κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες τροχαίας της ΕΛΑΣ υποχρεούνται να λάβουν άμεσα μέτρα τροχαίας κίνησης ή και διακοπής της κυκλοφορίας προς αποφυγή ατυχημάτων.
Επεσήμαναν συγκεκριμένα ότι οι διώξεις για τους θανάτους στον Κρεμαστενό ποταμό περιορίστηκαν στους ίδιους όταν την αρμοδιότητα για την διακοπή της κυκλοφορίας είχε η ΕΛΑΣ.
Ανάλογες παραλείψεις, όπως επεσήμαναν, υπήρξαν και από την Πυροσβεστική Υπηρεσία αφού η δεύτερη δεν είχε συνδράμει στην κατάσταση ανάγκης που βρέθηκαν οι απωλεσθέντες παρότι εκλήθησαν προς τούτο.
Θυμίζουμε ότι οι τρεις πραγματογνωμοσύνες, που διενεργήθηκαν, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπήρχε έλλειψη μελέτης, σχεδιασμού και κατόπιν κατασκευής ικανών έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, υλοποίηση λανθασμένων επιλογών, όπως π.χ. κατασκευή δρόμου στο πρωτεύον ή δευτερεύον οδικό δίκτυο, εγκαρσίως μέσα σε ρέματα, παντελής έλλειψη αστυνόμευσης για τις παρεμβάσεις τρίτων στα υδατορέματα και τέλος απομείωση του πλάτους των υδατορεμάτων.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, από την πλημμύρα πνίγηκαν οι Κων/νος Αργυρόπουλος του Γεωργίου, ηλικίας τότε 50 ετών, η Αναστασία Κατσαρού του Ιωάννη, 36 ετών, η Καλλιόπη Παναγιώτου του Φειδία, 54 ετών και ο Ιωάννης Μπαϊράμης του Μικέ, 63 ετών, που παρασύρθηκαν από την ορμή των νερών του ποταμού, στις γέφυρες Παστίδας και Κρεμαστής, ενώ έχει προκληθεί ζημία ύψους τουλάχιστον 577.533 ευρώ σε οικοσυσκευές ιδιωτών στην Ιαλυσό, στις Πεταλούδες, στην Παστίδα, στην Καλλιθέα και στην Λίνδο, ύψους τουλάχιστον 699,330 ευρώ σε εμπορικές, βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις στην Κρεμαστή και στην Ιαλυσό και ύψους 3.750.000 ευρώ σε υποδομές και στο οδικό δίκτυο.
Ως συνήγοροι υπεράσπισής τους παρέστησαν οι δικηγόροι κ.κ. Κ. Σαρής, Γρ. Μοράρης, Δ. Σαλαμαστράκης, Γ. Φιλιππάκος και Μ. Κουτσούκος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου