Τοπικές Ειδήσεις

Παραγωγική η διήμερη επίσκεψη του κ. Χρήστου Στυλιανίδη στη Ρόδο- Επικαιροποιήθηκε το θέμα της ΕΤΑΙ.ΠΡΟ.ΦΥ.ΚΑ.

Τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη ο οποίος συνοδευόταν από τον Γενικός Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Παπαγεωργίου και τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγο Αλέξιο Ράπανο, υποδέχθηκε το περασμένο Σάββατο στη Ρόδο, ο Δήμαρχος Αντώνης Καμπουράκης.

Σκοπός της επίσκεψης του Υπουργού ήταν ο καλύτερος συντονισμός των συναρμόδιων φορέων κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου προορισμούς υψηλής επισκεψιμότητας και ευαλωτότητας-όπως η Ρόδος-κατά τους θερινούς μήνες, στο πλαίσιο των δράσεων συνεργασίας και ενίσχυσης της πρόληψης και της ετοιμότητας που προωθεί το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ . Καμπουράκης και ο κ. Στυλιανίδης, μαζί με τον κ. Παπαγεωργίου και τον κ. Ράπανο, επισκέφθηκαν το Σάββατο το στρατιωτικό αεροδρόμιο των Μαριτσών, όπου εδρεύουν κατά την αντιπυρική περίοδο τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα, πυροσβεστικά κλιμάκια στα Λάερμα και στα Απόλλωνα, και συνομίλησαν με στελέχη του πυροσβεστικού σώματος και μέλη των εθελοντικών ομάδων.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην αίθουσα εθιμοτυπίας του Δημαρχείου Ρόδου με τη συμμετοχή του Βουλευτή Δωδεκανήσου, Μάνου Κόνσολα, του Αντιπεριφερειάρχη, Χρήστου Ευστρατίου, του Αναπληρωτή Δημάρχου & Αντιδημάρχου Παιδείας, Στράτου Καρίκη, του αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας, Επιχειρησιακής Ετοιμότητας & Δημοτικής Ενότητας Ατταβύρου, του Προέδρου της ΔΕΥΑΡ και αντιδημάρχου Διοικητικών Υπηρεσιών και υπηρεσιακών στελεχών του δήμου.

Συζητήθηκε διεξοδικά το θέμα της επαναλειτουργίας της ΕΤΑΙ.ΠΡΟ.ΦΥ.ΚΑ., παρουσία του προέδρου των εργαζομένων, κ. Σάββα Πιλατέρη με τον δήμαρχο να τονίζει ότι πρόκειται για μία δομή που συνέβαλε αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των (δασικών) πυρκαγιών που εκδηλώνονταν κατά καιρούς στο νησί. Ο κ. Καμπουράκης τόνισε πώς πρόκειται για ένα χρήσιμο «εργαλείο» που θα πρέπει πάσει θυσία να διατηρηθεί, καθώς έχει να προσφέρει σημαντικό έργο, έστω σε επίπεδο πρόληψης. Θα πρέπει όμως να ξεπεραστεί η γραφειοκρατία και να βρεθεί λύση για την απρόσκοπτη λειτουργία της.

Δήμαρχος και Υπουργός, κατέληξαν στην πρόταση της Υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας (μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού) και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενώ αποφασίσθηκε να ασκηθεί πίεση προς το Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να «περάσει» τροπολογία που θα διασφαλίσει το μέλλον της πρότυπης αυτής δομής προστασίας του περιβάλλοντος από φυσικές καταστροφές.

Συζητήθηκε επίσης η μόνιμη παρουσία πυροσβεστικών εναέριων μέσων στη Ρόδο κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, η ενίσχυση της ΠΥΡ σε στελεχειακό δυναμικό και μέσα, αλλά και η μεταφορά των εγκαταστάσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εκτός πόλης. Ειδικότερα, σχετικά με τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα, ο

υπουργός δήλωσε ότι πρόκειται να σταθμεύουν μόνιμα στη Ρόδο ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο, δύο air tracktor και ένα σινούκ του στρατού.

Επιπλέον, ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στο νέο στρατηγικό σχεδιασμό και την αντίληψη σχετικά με την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ο οποίος βασίζεται σε τρεις άξονες και συγκεκριμένα στην πρόληψη, την προετοιμασία/ετοιμότητα και την αντιμετώπιση. «Πρόκειται για μία μεγάλη εθνική προσπάθεια που στοχεύει στην ολιστική αναδιάρθρωση του μηχανισμού διαχείρισης κινδύνων της χώρας μας» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Υπουργός.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Κυριακή, πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπουργού, κ. Στυλιανίδη ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο, τον Δήμαρχο Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη, αντιδημάρχους, εκπροσώπους από όλους τους φορείς του νησιού, εθελοντικές οργανώσεις και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, παρουσία των Βουλευτών Δωδεκανήσου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου