Ειδήσεις

Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.: Προμήθεια αερίου στα πρότυπα των εμβολίων κατά της COVID-19

Οι αυξήσεις στις τιμές και η επάρκεια σε φυσικό αέριο είναι τα αυτά θέματα, που θα μπουν στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής 24 και 25 Μαρτίου στις Βρυξέλλες – Στο τραπέζι των 27 και η πρόταση Μητσοτάκη για την επιβολή πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου TTF

Κοινό τρόπο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που έχει οξύνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα επιδιώξουν οι 27 ηγέτες των κρατών – μελών της Ε.Ε.

Οι αυξήσεις στις τιμές και η επάρκεια σε φυσικό αέριο στο πλαίσιο της απεξάρτησης από τη Gazprom είναι τα δύο, μεταξύ άλλων καυτά θέματα, που θα μπουν στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής αύριο 24 και μεθαύριο 25 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιεύσει ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία στο σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος των «27» φαίνεται να υπάρχει συμφωνία στην κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, LNG και υδρογόνου από την Ε.Ε. για λογαριασμό των κρατών μελών τους: «Εν όψει του επόμενου χειμώνα, τα κράτη μέλη και η Επιτροπή θα συνεργαστούν επειγόντως για την κοινή αγορά φυσικού αερίου, LNG και υδρογόνου», φέρεται να αναφέρει παράγραφος του κειμένου που θα οριστικοποιηθεί μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, το συγκεκριμένο εγχείρημα αν και δεν είναι εύκολο, αναμένεται να υλοποιηθεί από την Ευρ. Επιτροπή (σχετικά νομοθετικά κείμενα) ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός των κρατών – μελών για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών τον ερχόμενο χειμώνα. Στόχος είναι η τήρηση υψηλών αποθεμάτων ασφαλείας στους αποθηκευτικούς χώρους. Μάλιστα οι Βρυξέλλες αναμένεται να θεσπίσουν και κανόνες ώστε αυτοί να είναι πλήρεις σε ποσοστό 90%.

Επιπλέον με την ενιαία προμήθεια ποσοτήτων φυσικού αερίου επιδιώκεται και η επίτευξη καλύτερων τιμών από χώρες εισαγωγής όπως τις ΗΠΑ, το Κατάρ και την Αίγυπτο.

Πως θα γίνονται οι κοινές αγορές
Οι διαθέσιμες πληροφορίες του ΟΤ, θέλουν τα κράτη – μέλη να γνωστοποιούν σε μία κεντρική αρχή, πιθανότατα στον ENTSO – G (Ευρωπαίος Διαχειριστής Φυσικού Αερίου) τις ποσότητες αερίου που χρειάζονται. Επιπλέον θα γίνονται γνωστά και τα σημεία αλλά και οι χρόνοι παράδοσης των ποσοτήτων (π.χ. τερματικοί σταθμοί LNG). Έπειτα θα διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις ώστε να πραγματοποιηθούν οι αγορές.

Πηγή του ΟΤ, χαρακτήρισε τον τρόπο προμήθειας αερίου για όλα τα κράτη – μέλη με αυτόν των εμβολίων κατά της πανδημίας COVID -19.

Το πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου
Οι 27 ηγέτες της Ε.Ε. θα επιδιώξουν επίσης να συζητήσουν και να καταλήξουν και σε έναν ενιαίο τρόπο αντιμετώπισης των αυξήσεων στις χρηματιστηριακές αγορές φυσικού αερίου.

Ως γνωστόν η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και το Βέλγιο ζητούν παρέμβαση στην αγορά TTF. Τα κράτη συστοιχίζονται στην πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιβολή προσωρινού πλαφόν στην τιμή και τη διακύμανση της στη συγκεκριμένη πλατφόρμα των συναλλαγών προθεσμιακών συμβολαίων φυσικού αερίου. Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές του φυσικού αερίου επηρρεάζουν τις αντίστοιχες της ηλεκτρικής ενέργειας με αποτέλεσμα τις μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς καταναλωτών κι επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς το 70% της τιμής του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο διαμορφώνεται από κερδοσκοπικές πρακτικές traders και μόλις το 30% επηρρεάζεται από πραγματικά γεγονότα όπως για παράδειγμα η επάρκεια και η ροή φυσικού αερίου.

Ωστόσο, χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Δανία διαφωνούν με αυτήν την λύση υποστηρίζοντας πως ελλοχεύει ο κίνδυνος για μεγαλύτερες στρεβλώσεις στην αγορά.

Πηγές του ΟΤ, σημειώνουν πως είναι πολύ πιθανό στο τελικό κείμενο της Συνόδου Κορυφής να υπάρχει μία γενική αναφορά. Οι ίδιες πληροφορίες, τονίζουν δε, ότι στο παρασκήνιο η παρέμβαση στην αγορά φυσικού αερίου TTF ζυμώνεται με μεγάλες εταιρίες ενέργειας να ασκούν στις κυβερνήσεις τους πιέσεις για τη ρύθμιση των τιμών.

Πηγή ΟΤ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου