Ειδήσεις

Η στρατηγική για το…χρώμα του χάρτη

Την πολιτική της στρατηγική για την αναμέτρηση στην αυτοδιοίκηση επιχειρεί να καθορίσει -εν μέσω πολλών προβλημάτων κυρίως σε ό,τι αφορά τις υποψηφιότητες (βλ. Αθήνα, Πειραιά, Κ. Μακεδονία)- η ΝΔ, καθώς τόσο στο επιτελείο στη Λ. Συγγρού όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου, αντιλαμβάνονται τη σημασία που θα έχει όχι μόνο σε επίπεδο εντυπώσεων αλλά και ουσίας το χρώμα του «χάρτη» το βράδυ της 25ης Μαΐου.

Για τον πρωθυπουργό είναι απολύτως «καθαρό» ότι τα αποτελέσματα και στις δύο αναμετρήσεις του Μαΐου έχουν απόλυτη σχέση με τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα και για τον λόγο αυτόν δεν είναι λίγοι εκείνοι που εισηγούνται τη διαμόρφωση -από τώρα- των κατάλληλων συμμαχιών έτσι ώστε στον δεύτερο γύρο να υπάρξει μια άτυπη συνεργασία μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ικανή να επικρατήσει των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύσκεψη
Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα συζητήθηκε πρόσφατα σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ, όπου ελέχθη ότι σε πολλές περιφέρειες που η ΝΔ δεν έχει σημαντική εκλογική δύναμη θα μπορούσε στον δεύτερο γύρο να υποστηριχθεί πρόσωπο που προέρχεται μεν από το ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν έχει έντονο κομματικό χαρατήρα. Το ίδιο, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση, θα μπορούσε να γίνει και αντίστροφα και το ΠΑΣΟΚ να στηρίξει υποψηφίους που προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία.

Είναι βέβαιο ότι μια τέτοια στρατηγική δεν θα ανακοινωθεί επίσημα, καθώς καμιά από τις κυβερνητικές δυνάμεις δεν θα ήθελε να δώσει την εικόνα της ταύτισης, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλειες, της ΝΔ προς τα… δεξιά και του ΠΑΣΟΚ προς τα… αριστερά.

Η λύση που ενδεχομένως προκριθεί είναι η ΝΔ στις περιφέρειες όπου δεν υπάρχει σημαντική πιθανότητα νίκης να προτείνει πολιτικά πρόσωπα σχετικά χαμηλής εμβέλειας και στον δεύτερο γύρο οι «γαλάζιοι» ψηφοφόροι να κατευθυνθούν προς τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ που θα συγκρουστεί με το πρόσωπο που έχει υποδειχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Αττική το «όχι» που φέρεται να είπε (τελεσίδικα αυτή τη φορά) ο κ. Ανδρ. Παχατουρίδης στη Νέα Δημοκρατία, καθιστά μονόδρομο για τη Νέα Δημοκρατία την υποστήριξη της υποψηφιότητας Σγουρού στον δεύτερο γύρο. Αλλωστε και ο χρόνος για αναζήτηση άλλης λύσης δεν επαρκεί πλέον (μετά το… σίριαλ Παχατουρίδη) και ο νυν περιφερειάρχης δεν έχει ταυτιστεί με το ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον πρωθυπουργό, με πολλούς «γαλάζιους» δημάρχους της Αττικής αλλά και με τους περισσότερους υπουργούς. Κατά συνέπεια, η ΝΔ θα προτείνει ένα πρόσωπο που δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες επιτυχίας και στον δεύτερο γύρο να υποστηριχθεί ο κ. Σγουρός.

Ηδη συζητήσεις γίνονται για τον υφυπουργό Ανάπτυξης Θ. Σκόρδα, ενώ ακούστηκαν τις τελευταίες ώρες και ονόματα νέων βουλευτών της ΝΔ που εκλέγονται στη Β’ Περιφέρεια της Αθήνας. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα υπήρξε δημοσκόπηση που εμφάνισε τον κ. Σγουρό να κερδίζει την κυρία Ρ. Δούρου με διαφορά μιας μονάδας (38,9 έναντι 37,9) , στην περίπτωση κατά την οποία αυτοί αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο.

Η ΝΔ εκτιμά ότι σε αυτές τις περιφέρειες μπορεί να καταγράφει μια κυβερνητική νίκη απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση. Παράλληλα στη Λ. Συγγρού θεωρούν ότι ο κ. Κ. Μπακογιάννης θα κερδίσει στη Στερεά Ελλάδα, ο κ. Γ. Δάκης στη Δυτ. Μακεδονία, ο κ. Ι. Ιωαννίδης -εύκολα ή δύσκολα, καθώς έχει να αντιμετωπίσει και την υποψηφιότητα του Απ. Τζιτζικώστα τον οποίο προσφάτως ανακοίνωσαν ότι στηρίξουν οι ΑΝ.ΕΛ.- θα επικρατήσει στην Κ. Μακεδονία, ο κ. Κ. Αγοραστός στη Θεσσαλία και ο κ. Αλ. Καχριμάνης στην Ηπειρο.

Το άθροισμα, όλων αυτών των περιφερειών (αυτές που η ΝΔ θεωρεί ότι θα κερδίσει και αυτές που θα έχουν τη «σφραγίδα» των κομμάτων της συγκυβέρνησης), εάν επιβεβαιωθούν στην πράξη τα όσα πιστεύουν τα κομματικά επιτελεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ- θα δώσει τη δυνατότητα τόσο στον κ. Αντ. Σαμαρά όσο και στον κ. Β. Βενιζέλο να μιλήσουν το βράδυ της 25ης Μαΐου για εκλογική νίκη του κυβερνητικού συνασπισμού.

Οπως λένε άλλωστε στη ΝΔ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει αυτή την ώρα μεγαλύτερη ανάγκη να εμφανιστεί ενισχυμένος ή ότι εν πάση περιπτώσει διατηρεί ένα μέρος των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τις εκλογές του ’10, την επόμενη της αναμέτρησης, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να τον απαλλάξει από πολλές πιέσεις που σήμερα του ασκούνται στο εσωκομματικό πεδίο, προκαλώντας καθυστερήσεις στην πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού έργου.

Οι φόβοι
Ωστόσο, αυτό που φοβούνται και στα δύο κόμματα είναι η εικόνα μιας ευρύτερης πολιτικής συμπόρευσης που μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις από τους πυρήνες της κομματικής τους βάσης. Για τον λόγο αυτόν θα προσπαθήσουν και τα δύο κόμματα να διατηρήσουν την πολιτική τους αυτονομία και να καταστήσουν σαφές από την πρώτη στιγμή ότι οι ιδεολογικές και πολιτικές τους διαφορές παραμένουν.

Αλλωστε, όπως επισημαίνουν οι εισηγητές αυτής της πρότασης περί συνεργασίας στον δεύτερο γύρο, τα δύο κυβερνητικά κόμματα θα έχουν την ευκαιρία να αντιπαρατεθούν και μάλιστα σκληρά στους δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Επίσης και οι ευρωεκλογές -μια αναμέτρηση με ακόμη πιο έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά- θα είναι ένα πεδίο αντιπαράθεσης των δύο κυβερνητικών κομμάτων, γεγονός που διευκολύνει εκείνους που επισημαίνουν την ανάγκη υλοποίησης της πρότασης γι’ αυτή την άτυπη συνεργασία στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Αυτό που εκκρεμεί είναι μια αναλυτική συζήτηση σε ανώτατο επίπεδο, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη από τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Η ρότα στα Δωδεκάνησα

Ο νυν περιφερειάρχης Γ. Μαχαιρίδης που θα στηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ έχει ουσιαστικές πιθανότητες επανεκλογής. Αντίθετα, η ΝΔ που δεν έχει μεγάλη εκλογική δύναμη, θα υποστηρίξει τον Γ. Χατζημάρκο. Στον δεύτερο γύρο ο κ. Μαχαιρίδης θα στηριχθεί -εκτός απροόπτου- και από ένα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων της ΝΔ.

Η επιλογή Τατούλη

Η υποψηφιότητα του κ. Π. Τατούλη, που φαίνεται τελικά να κερδίζει έδαφος στη ΝΔ, θα υποστηριχθεί κατά πάσα πιθανότητα και από τα δύο κυβερνητικά κόμματα, παρά τις ενστάσεις που εκφράζουν κομματικά στελέχη και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Μαραβέλιας, που προωθείται από ορισμένα μέλη του κομματικού επιτελείου της Λ. Συγγρού, είναι δύσκολο να «περάσει» στον δεύτερο γύρο και κατά συνέπεια η στήριξη Τατούλη θα αποτελέσει μονόδρομο για τους «γαλάζιους» ψηφοφόρους.

Η μάχη της Κρήτης

Ο υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ κ. Στ. Αρναουτάκης είναι το φαβορί στην αναμέτρηση. Η ΝΔ έχει ήδη προτείνει τον κ. Σερ. Τσόκα, αλλά παραδέχονται ότι δύσκολα θα μπει σφήνα σε ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και άρα στον δεύτερο γύρο η άτυπη υποστήριξη του υποψηφίου που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, θεωρείται δεδομένη.

Το «χαρτί» της Δυτ. Ελλάδας

Η ΝΔ στηρίζει τον νέο σε ηλικία γ.γ. Ενημέρωσης κ. Ανδρ. Κατσανιώτη. Οι πιθανότητες εκλογής του είναι ελάχιστες, ενώ λίγες είναι και οι πιθανότητες να «περάσει» στον δεύτερο γύρο. Μοιραία εκεί θα αναμετρηθεί ο νυν περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας και ο «εκλεκτός» του ΣΥΡΙΖΑ Β. Χατζηλάμπρου. Η «γαλάζια» κομματική βάση θα στηρίξει πιθανώς τον νυν περιφερειάρχη.

Ιδια συνταγή στο Ιόνιο

Ο νυν περιφερειάρχης Σπ. Σπύρου είναι πιθανόν να στηριχθεί και από ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, μετά και την πιθανολογούμενη άρνηση της κυρίας Αντζ. Γκερέκου να κατέβει.

Γιάννης Σαραντάκος
Εθνος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου