Ρεπορτάζ

Γ. Πάππου: «Βιώνουμε όλοι μια πρωτόγνωρη και πολύ δύσκολη κατάσταση»

Επάρκεια αγαθών, καλές τιμές και κίνηση στα είδη πρώτης ανάγκης διαπιστώνεται αυτή την περίοδο στην Ρόδο, κατά την οποία η χώρα διανύει το δεύτερο lockdown ενώ οδεύει προς τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων με δηλώσεις του στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου, περιγράφοντας την εικόνα της αγοράς σε τοπικό επίπεδο καθώς και στη διαφορετική κατάσταση που επικρατεί στην λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων.
«Οπωσδήποτε, βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, και δύσκολη –όχι μόνον για τους κατοίκους της Ρόδου και της Δωδεκανήσου, αλλά και της χώρας και ολόκληρου του πλανήτη. Βλέπουμε ότι οι αγορές ακόμη και σε προηγμένες χώρες, οι οποίες έχουν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και υγειονομικές εγκαταστάσεις, που είναι πιο σύγχρονες κι εξελιγμένες, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία την πανδημία του κορωνοϊού. Αυτό, βεβαίως, δημιουργεί πρόβλημα τόσο στον κοινωνικό ιστό όσο και στον οικονομικό τομέα. Σαφώς υπάρχουν δυσκολίες στην λειτουργία της αγοράς, ακόμη και με τα νέα πρωτόκολλα με την εξ αποστάσεως παραγγελία και παραλαβή από το κατάστημα των εμπορευμάτων που θέλουν να προμηθευτούν οι οικογένειες, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις που έχει το κάθε νοικοκυριό», ανέφερε.
Υπάρχει επάρκεια
στην αγορά
«Από την πλευρά, βεβαίως, των εμπορευμάτων βλέπουμε ότι υπάρχει πλήρης επάρκεια σε καταναλωτικά αγαθά –είτε αυτά είναι πρώτης ανάγκης (π.χ. τρόφιμα), είτε είναι προϊόντα που αφορούν στην υπόδηση και την ένδυση. Όσον αφορά στα καταστήματα τροφίμων, οι τιμές, θα έλεγα ότι είναι πολύ καλύτερες από πέρσι διότι η βιομηχανία έχει αντιληφθεί την δυσκολία που υπάρχει στα νοικοκυριά. Υπάρχει μεγάλη πληθώρα προϊόντων, μεγάλη ποικιλία και σε μεγάλο εύρος τιμών που μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες για το εορταστικό τραπέζι. Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι στα προϊόντα που δεν ανήκουν στην κατηγορία των τροφίμων. Υπάρχει μια διαδικασία η οποία είναι περισσότερο χρονοβόρα (πρέπει ο καταναλωτής να επικοινωνήσει με το κατάστημα, να δώσει την παραγγελία και σε δεύτερο χρόνο να επισκεφτεί το κατάστημα προκειμένου να παραλάβει τα προϊόντα). Βεβαίως, αν ακολουθήσουμε με προσοχή την διαδικασία την οποία μας έχουν υποδείξει οι ειδικοί, θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τόσο την προσωπική μας υγεία, των μελών της οικογένειάς μας και των άλλων και σαφώς, στο μέτρο του δυνατού, την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς –η οποία σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει την προηγούμενες χρονιές. Εντούτοις, οφείλουμε όλοι μας, να σεβαστούμε τις υποδείξεις των υγειονομικών, ούτως ώστε την ‘επόμενη μέρα’ να είμαστε όλοι… εδώ να μετρηθούμε γιατί είναι γνωστό σε όλους ότι η οικονομική ζημιά, μπορεί να καλυφθεί με κάποιους τρόπους. Η απώλεια όμως ανθρώπινων ζωών, δημιουργεί δυσαναπλήρωτο κενό», όπως τόνισε.

Ικανοποίηση για την τήρηση των μέτρων προστασίας
Την ίδια ώρα, ο κ. Πάππου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την τήρηση των μέτρων προστασίας που εφαρμόζονται μέσα στα σούπερ μάρκετ (με αποστάσεις, αντισηπτικά, υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας κ.λπ.) λέγοντας τα εξής: «Είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι, γιατί βλέπουμε ότι οι καταναλωτές έχουν απόλυτα κατανοήσει την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας. Κι ενώ στην αρχή υπήρχαν κάποιες περιπτώσεις αντίδρασης, τώρα βλέπουμε ότι στο 100% έχουν αντιληφθεί την σημασία τους και τα τηρούν όλα με προσοχή. Με αυτό τον τρόπο όλοι μας, θα μπορέσουμε να διαφυλάξουμε όχι μόνον την υγεία των πελατών μας, αλλά και των οικείων μας. Ο κάθε πελάτης, με το να τηρεί τα μέτρα προστασίας, διασφαλίζει όχι μόνον την δική του υγεία αλλά και όλων των άλλων γύρω του».
Κληθείς να σχολιάσει, τέλος τις τιμές στην αγορά ειδικά για τα είδη πρώτης ανάγκης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, ήταν κατηγορηματικός:
«Θα τολμήσω να σας πω ότι οι τιμές είναι ακόμη χαμηλότερες σε σχέση με πέρσι. Κι αυτό, οφείλεται στην τιμολόγηση της βιομηχανίας, τους εισαγωγείς και τους παραγωγούς.
Γίνεται μια προσπάθεια, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τόσο ποιοτικά όσο και σε επίπεδο τιμών –καθώς είναι κατανοητό πλέον από όλη την αλυσίδα της τροφοδοσίας, ότι είναι μια πολύ προβληματική κατάσταση και πρέπει όλοι να ‘βάλουμε πλάτη’ προκειμένου να μπορέσουμε να δώσουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου