Τοπικές Ειδήσεις

Μια νέα συγκινητική πρωτοβουλία του παραολυμπιονίκη Χ. Ταϊγανίδη

Ο γνωστός παραολυμπιονίκης Χαράλαμπος Ταϊγανίδης, ο οποίος όπως ανακοίνωσε αρχικά με συνέντευξή του στη «δημοκρατική», θα κολυμπήσει από τη Ρόδο στον Πανορμίτη τον Νοέμβριο για να εκπληρώσει το τάμα του, θα υλοποιήσει ακόμα μια συγκινητική πρωτοβουλία.
Το Σάββατο 29 Οκτωβρίου θα ταξιδέψει από τη Ρόδο στους Λειψούς όπου θα μεταφέρει και τα ολυμπιακά του μετάλλια τα οποία θα δείξει στους μαθητές του νησιού στους οποίους θα μιλήσει για τις υπερπροσπάθειές του ως αθλητής αλλά και για τα ολυμπιακά ιδεώδη.
Όπως είπε ο παραολυμπιονίκης στη «δ», «τα μετάλλια τα κέρδισα με τη σημαία της Ελλάδας και ανήκουν σε όλους τους Ελληνες.
Με μεγάλη χαρά μεταβαίνω στους Λειψούς, σε συνεννόηση με τον αγαπητό δήμαρχο Φώτη Μάγγο προκειμένου να συναντήσω τους μικρούς μαθητές, να τους δείξω τα μετάλλια, να μιλήσω μαζί τους και να απαντήσω σε ερωτήματα και απορίες τους. Αμέσως μετά θα επιστρέψω στη Ρόδο και θα ξεκινήσω την προπόνησή μου για το εγχείρημα του Πανορμίτη τον Νοέμβριο, μεταξύ 6 με 8 Νοεμβρίου. Η ημερομηνία θα καθοριστεί λίγο πριν κολυμπήσω και θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες».
Μάλιστα, το εγχείρημα θα έχει και φιλανθρωπικό χαρακτήρα, καθώς θα συγκεντρωθούν χρήματα για να αγοραστούν σκύλοι-οδηγοί για ολικά τυφλούς, ενήλικες και παιδιά, προκειμένου να παρακινηθούν, να βγουν από το σπίτι τους, να κάνουν δραστηριότητες και να διεκδικήσουν την συμπερίληψή τους στην κοινωνία.
Ο προγραμματισμός είναι το εγχείρημα -για το οποίο θα έρθει στη Ρόδο ο χρυσός Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, ενώ σε τμήμα της διαδρομής μαζί με τον Χ. Ταϊγανίδη θα κολυμπήσει και ο δήμαρχος Λειψών – είναι να γίνει την ίδια μέρα με την εορτή του Πανορμίτη, ωστόσο οι καιρικές συνθήκες είναι εκείνες που θα εκτιμηθούν και θα μελετηθούν από ειδικούς, για να ορισθεί η τελική ημερομηνία.
Πάντως ο προπονητής του χρυσού παραολυμπιονίκη δήλωσε στη «δημοκρατική» πως κατά την προπόνηση όλα πήγαν καλά και παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες της ανοικτής θάλασσας και με καιρό όχι ιδιαίτερα ευνοϊκό, ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης έφτασε στον προορισμό του δικαιώνοντας τις προσπάθειες και τις προσδοκίες και των δύο.
«Ευχαριστώ όσους είναι δίπλα μου και με στηρίζουν. Ραντεβού στον Πανορμίτη, στην εορτή του ξανά, όλοι μαζί να τον τιμήσουμε, όπως του αξίζει. Η πίστη που έχουμε μπορεί να ξεπεράσει κάθε δυσκολία», δηλώνει ο χρυσός παραολυμπιονίκης.
Να σημειωθεί ότι η προσπάθεια του Χαράλαμπου Ταϊγανίδη θα μεταδίδεται λεπτό προς λεπτό στο διαδίκτυο και όπως ανέφερε ο προπονητής του Γιώργος Αδάμ, υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τον κόσμο, όχι μόνο για να παρακολουθήσει το εγχείρημα, αλλά ακόμα και για να κολυμπήσει μαζί του μέρος της διαδρομής για στήριξη και εμψύχωση!
Σε ερώτηση της «δημοκρατικής» αν αυτό είναι εφικτό, ο προπονητής του απάντησε πως ο ολυμπιονίκης θα πρέπει να κολυμπήσει απερίσπαστος και προσηλωμένος στον στόχο του καθώς θα πρέπει να τηρηθεί πέρα από το χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένος ρυθμός, όχι μόνο για να τερματίσει αλλά προς προστασία της υγείας του.
Ο κάτοχος των 10 παραολυμπιακών μεταλλίων, 14 παγκοσμίων τίτλων και 24 παγκοσμίων ρεκόρ βρέθηκε στη Ρόδο με τον προπονητή του Γιώργο Αδάμ και στο πλαίσιο των εντατικών του προπονήσεων κολύμπησε ήδη την διαδρομή και χρειάστηκε 5 ώρες και 30 λεπτά μέχρι να φτάσει στον προορισμό του, τον Πανορμίτη Σύμης.
Όπως δήλωσε ο ίδιος ο παραολυμπιονίκης στη «δημοκρατική», το σημείο εκκίνησης αποφασίστηκε να είναι η περιοχή Κάτω Πέτρες όπου βρίσκεται και το εκκλησάκι του Πανορμίτη. Όπως εξηγεί, πέρα από συμβολικό το σημείο εκκίνησης είναι και βαθιά ουσιαστικό, καθώς ο Πανορμίτης είναι εκείνος που θα του δώσει δύναμη για να ολοκληρώσει το εγχείρημά του.
Η ομάδα που θα τον συνοδεύει στο φουσκωτό σκάφος που θα τον ακολουθεί σε όλη τη διαδρομή, πέρα από τον προπονητή του, είναι ο Τ. Πολυζέλ τον οποίον ο ίδιος χαρακτηρίζει ως την καρδιά της ομάδας και ο Νότης Ροδίτης ο οποίος είναι ο οδηγός του σκάφους. «Μπορεί να είμαστε τέσσερα άτομα αλλά στην ουσία είμαστε ένα», λέει ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης
Ο Χ. Ταϊγανίδης, που ξεκίνησε την καριέρα του ως αρτιμελής αθλητής και έπειτα από τα προβλήματα όρασης που εμφανίστηκαν περιορίζοντας σταδιακά την όρασή του, αποφασίζει να κάνει την μετάβαση και να αρχίσει να αγωνίζεται ως αθλητής με αναπηρία, θα ξεκινήσει από τη Ρόδο και θα κολυμπήσει μέχρι τον Πανορμίτη προκειμένου να εκπληρώσει το τάμα του.
Τα προβλήματα όρασης που άρχισαν να εμφανίζονται, όχι μόνο δεν τον κάμπτουν αλλά τον πεισμώνουν κι έτσι, παρά τους αρχικούς προβληματισμούς του, αποφασίζει να κάνει την μετάβαση και να αρχίσει να αγωνίζεται ως αθλητής με αναπηρία.
Συμμετέχει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, που διεξάγονται στην Αθήνα και κατακτά την πρώτη θέση στα 100 μέτρα πεταλούδα, στα 100 μέτρα ύπτιο και τη δεύτερη στα 50 μέτρα ύπτιο.
Το 2006 συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης για αθλητές με αναπηρία στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής, όπου κατέκτησε έξι χρυσά μετάλλια!
Τα αθλήματα στα οποία κατέκτησε την πρώτη θέση ήταν τα 200 μέτρα μικτή ατομική, τα 200 μέτρα ύπτιο, τα 100 μέτρα πεταλούδα, τα 100 μέτρα ύπτιο, τα 400 μέτρα ελεύθερο και τα 50 μέτρα ελεύθερο. Στα 4 πρώτα μάλιστα κατέρριψε και τα μέχρι τότε παγκόσμια ρεκόρ. Την ίδια χρονιά βραβεύτηκε ως καλύτερος αθλητής με αναπηρία από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικών Συντακτών.
Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο ήταν σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής. Στους αγώνες αυτούς κατέκτησε έξι μετάλλια, χρυσό στην κατηγορία 100 μέτρων ελεύθερο, όπου κατέρριψε και το παγκόσμιο ρεκόρ, χρυσό στην κατηγορία 100 μέτρα ύπτιο, όπου και πάλι έκανε παγκόσμιο ρεκόρ, ασημένια στην κατηγορία 100 μέτρα πεταλούδα, στην κατηγορία 200 μέτρα μικτή και στην κατηγορία 50 μέτρα ελεύθερο καθώς και χάλκινο στα 400 μέτρα ελεύθερο.
Ο χρυσός παραολυμπιονίκης, που όταν ήταν μικρός δεν έμπαινε στη θάλασσα γιατί φοβόταν ότι θα τον φάνε οι καρχαρίες, έχει ήδη ξεκινήσει τις προπονήσεις για να πολεμήσει τον φόβο του και να αναμετρηθεί μαζί του στο ανοικτό πέλαγος, κολυμπώντας 50 χιλιόμετρα.
Ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης, πέρα από την εκπλήρωση του τάματός του στον Πανορμίτη, θέλει να δείξει ότι οι αθλητές με αναπηρία δεν διαπρέπουν μόνο σε πισίνες και στάδια, όπως λέει, αλλά μπορούν να τα καταφέρουν παντού αρκεί να έχουν τη δύναμη, το θάρρος και την αποφασιστικότητα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου