Ρεπορτάζ

Τελέστηκε χθες επιμνημόσυνη δέηση υπέρ του μακαριστού μητροπολίτη Γενναδίου

Τελέστηκε χτες Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, στις 11.00 π.μ. (την ώρα κατά την οποία ετελείτο στη Βενετία η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Ιταλίας και Μελίτης κυρού Γενναδίου) -ο οποίος μετέστη προς Κύριον τα ξημερώματα της Παρασκευής 16 Οκτωβρίου, στην γενέτειρά του Κρεμαστή και στον Ενοριακό Ιερό Ναό Παναγίας Καθολικής – επιμνημόσυνος δέησις υπέρ μακαρίας μνήμης και αναπαύσεώς του από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο.
Ο μακαριστός Μητροπολίτης Γεννάδιος για εξήντα χρόνια διακόνησε με πιστότητα και αφοσίωση την Εκκλησία στην Ιταλία, ως Ιερεύς και Βοηθός Επίσκοπος στη Νάπολη και στη συνέχεια ως Μητροπολίτης Ιταλίας (1996-2020) και ετίμησε με την καρποφόρο διακονία και το εκκλησιαστικό ήθος του την πατρίδα του και την Μητέρα Εκκλησία, ως Ρόδιος Ιεράρχης, φορέας και εκφραστής της Εκκλησιαστικής παραδόσεως του τόπου καταγωγής του και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Παρόντες ήταν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου κ. Μιχάλης Σοκορέλλος, ο χωρικός αντιδήμαρχος κ. Τάσος Σπανός, ο αντιδήμαρχος κ. Αθανάσιος Στάμος, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Μιχάλης Δράκος, ο τέως δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας κ. Μιχάλης Χριστοδούλου, πολύς κόσμος αλλά και νεολαία, μαθητές, φίλοι και οικείοι του (αφού η οικογένειά του, διαμένει στην Κρεμαστή).
Στον λόγο που εκφώνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, αναχώρησε εις Κύριον ο προσφιλέστατος, πρεσβύτερος εν Χριστώ αδελφός μας, Μητροπολίτης Ιταλίας και Μελίτης, κυρός Γεννάδιος. Την ώρα κατά την οποία στην έδρα του στην Βενετία στον ιστορικό Ιερό Ναό τελείται η εξόδιος ακολουθία του, με βαθιά συγκίνηση συγκεντρωθήκαμε εδώ, στον ιερό χώρο, στον πρώτο εκκλησιαστικό βηματισμό του εκείνον της παιδικής και νεανικής πνευματικής γαλουχίας του, τον περιώνυμο ναό της Παναγίας της Καθολικής για να απευθύνουμε τον τελευταίο χαιρετισμό στον συμπατριώτη μας και επίσκοπο από την γενέτειρά του και να συμπροσευχηθούμε για την ανάπαυση της ψυχής του».
Ο Μητροπολίτης Ρόδου ανέγνωσε το βιογραφικό του μεταστάντος αναλυτικά:
«Ο Μητροπολίτης Γεννάδιος, κατά κόσμον Τσαμπίκος Ζερβός, γεννήθηκε στην Κρεμαστή Ρόδου το 1937.
Εκπλήρωσε την υποχρεωτική εκπαίδευση στο Δημοτικό Σχολείο της κωμόπολης της Κρεμαστής και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του στην Πατμιάδα Εκκλησιαστική Σχολή, όπου παρακολούθησε την Ιερή Επιστήμη και ακολούθως φοίτησε στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1960 από τον Μητροπολίτη Ρόδου κυρό Σπυρίδωνα. Στη συνέχεια από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα, απεστάλη στην Νάπολη. Υπηρέτησε την ιστορική Εκκλησία των Αγίων Πέτρου και Παύλου, της Ελληνικής Αδελφότητας Νάπολης, ως Διάκονος ακολούθως ως Πρεσβύτερος και τέλος ως Επίσκοπος ως το 1996. Για περίπου 10 χρόνια δίδασκε Πατερική Θεολογία στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο του Αγίου Νικολάου Μπάρι. Παράλληλα με την υπηρεσία του στην Ελληνική Αδελφότητα Νάπολης, συνέχισε τις σπουδές του στα γνωστικά αντικείμενα της Κοινωνιολογίας και της Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Νάπολης. Το 1970 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ Θεολογίας της Ποντιφικής Θεολογικής Σχολής Νότιας Ιταλίας, με θέμα της Διδακτορικής Διατριβής του: «Ἡ προσφορά τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου διά τήν ἑνότητα τῶν χριστιανῶν».
Το 1970 εξελέγη παμψηφεί Επίσκοπος της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Κρατείας, ως Βοηθός Επίσκοπος του Μητροπολίτη Αυστρίας και Εξάρχου Ιταλίας κυρού Χρυσόστομου. Με την εκλογή του, μετά από 275 χρόνια είναι ο πρώτος Ορθόδοξος Επίσκοπος στην Ιταλία, όπου και χειροτονήθηκε.
Στις 26 Αυγούστου 1996 εξελέγη παμψηφεί από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, Μητροπολίτης Ιταλίας και Μελίτης. Ενθρονίστηκε στον ιστορικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων Βενετίας στις 27 Οκτωβρίου του ίδιου έτους.
Κατά τη μακρά ποιμαντορία του, έχει ιδρύσει 50 και πλέον Ενορίες, 5 νέες Ιερές Μονές, προέβη στην επανίδρυση της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου των εν Βενετία Ελληνίδων Ευγενών Μοναχών.
Κατόρθωσε να πραγματοποιήσει την Συμφωνία μεταξύ του Ιταλικού Κράτους και της Ορθοδόξου Ιεράς Μητροπόλεως Ιταλίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.
Ακόμα, το 1999 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ και της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα της Διδακτορικής Διατριβής του: ‘Οἱ Ἕλληνες Ὀρθόδοξοι τῆς Καμπανίας ἀπό τῆς Ἁλώσεως μέχρι τῆς ἑνώσεως τῆς Ἰταλίας καί τοῦ Γκαριμπάλδη’.
Τον Μάιο του 2004, το κράτος της Ιταλίας παρέδωσε στην Ορθόδοξο Εκκλησία της Ιταλίας τον ιστορικό Ιερό Ναό Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος, στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης.
Με τη συμπλήρωση 50 ετών διακονίας στην Ιταλία, τιμήθηκε από την Δημοκρατία της Ιταλίας με το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχου και από τον Δήμο της Ρόδου με το Χρυσό Μετάλλιο της πόλεως της Ρόδου. Επιπλέον είχε τιμηθεί με τον Χρυσό Σταυρό του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου της Θεσσαλονίκης».
• Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρόδου, εξήρε τον χαρακτήρα, τον βίο και την διακονία του κυρού Γενναδίου υπογραμμίζοντας «την καλή μαρτυρία την οποία έδωσε, μέσα στον χώρο του Ρωμαιοκαθολικισμού. Εργάστηκε για την προσέγγιση των χριστιανών, συνέβαλε στον διάλογο μεταξύ Ορθοδοξίας και Ρωμαιοκαθολικισμού. Επίσης, πρόσφερε στον λαό, στο ποίμνιο αλλά και πολλούς Ροδίους φοιτητές αφού η αγάπη του για την γενέτειρά του ήταν μεγάλη. Είχαμε την χαρά να τον έχουμε κοντά μας κάθε χρόνο να παρίσταται, να χοροστατεί και να ιερουργεί κατά την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου. Τον ευχαριστούμε για τις χαρές που μας έδωσε, την αγάπη του και το ενδιαφέρον του για τον τόπο του. Θα τον θυμόμαστε και θα τον μνημονεύουμε πάντα ως έναν Ρόδιο ιεράρχη, υπόδειγμα πνευματικού ανθρώπου ο οποίος τίμησε τον τόπο καταγωγής του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα της γης της Βενετίας που σκεπάζει το τίμιο σκήνωμά του. Θα αναπαύεται στην ξένη για εμάς γη, στην γη όμως που με την χάρη του Θεού που πότισε με τον ιδρώτα του, τον κόπο της θεάρεστης διακονίας του. Ας είναι αιωνία η μνήμη του» είπε, μετέφερε τα συλλυπητήρια του Παναγιοτάτου Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και συλλυπήθηκε τους οικείους του, την οικογένειά του και τους συγγενείς του.

Επικήδειο εκφώνησαν ο π. Μιχαήλ Σγουρός, ο αρχιμανδρίτης Μελίτωνας καθώς και οι κ.κ. Σοκορέλλος και Δράκος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου