Ειδήσεις

Το Όσλο γίνεται η πρώτη πρωτεύουσα στο κόσμο που καταργεί τα αυτοκίνητα

Το Όσλο θα γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που στο κέντρο της πόλης δεν θα κυκλοφορούν αυτοκίνητα.
Οι δημοτικές αρχές της πρωτεύουσας της Νορβηγίας, αποφάσισαν την απαγόρευση των αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης έως το 2019.

Το Όσλο έχει περίπου 600.000 κατοίκους, ενώ σχεδόν 350.000 αυτοκίνητα κυκλοφορούν σε ολόκληρη την πόλη.

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων ζουν έξω από το κέντρο της πόλης, αλλά εντός των ορίων της αστικής περιοχής.

«Θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο για τους πεζούς, τους ποδηλάτες αλλά και για τα καταστήματα», δήλωσε η Λαν Μαρί Νγκουγιέν Μπεργκ, εκπρόσωπος του Κόμματος των Πρασίνων στο Όσλο.

Ο δήμος θα κατασκευάσει τουλάχιστον 60 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων πριν από το 2019 και τις επόμενες δημοτικές εκλογές, και θα προωθήσει παράλληλα μαζικές επενδύσεις στις δημόσιες μεταφορές.

Ανησυχίες από τα εμπορικά κέντρα

Ωστόσο, η πρόταση έχει προκαλέσει ανησυχίες στους επιχειρηματίες της πόλης, εφόσον 11 από τα 57 εμπορικά κέντρα της πόλης βρίσκονται στην (προγραμματισμένη), χωρίς αυτοκίνητα ζώνη.

Ποιοι θα εξαιρεθούν

Εξαιρέσεις προβλέπονται για αυτοκίνητα που μεταφέρουν άτομα με ειδικές ανάγκες και οχήματα που μεταφέρουν εμπορεύματα στα καταστήματα, αναφέρει η ανακοίνωση του δημοτικού συμβουλίου, ενώ θα υπάρξουν διάφορες δοκιμαστικές περίοδοι πριν την εφαρμογή του μέτρου.

Τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη

Το Παρίσι είχε εφαρμόσει άρση της κυκλοφορίας τον περασμένο μήνα.

Άλλες πόλεις, όπως το Λονδίνο και η Μαδρίτη έχουν εισάγει οικονομικές επιβαρύνσεις στους οδηγούς για τον περιορισμό της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στο κέντρο.

tvxs.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου