Ειδήσεις

ΕΣΗΕΑ: Απειλή κατάργησης της αυτοτέλειας του δημοσιογραφικού λειτουργήματος

Κριτική ασκεί η ΕΣΗΕΑ στο προς ψήφιση σχέδιο νόμου του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, σχετικά με τα ΜΜΕ.

Σύμφωνα με την Ένωση Συντακτών το νομοσχέδιο δεν υπηρετεί την «υπεύθυνη ενημέρωση με κανόνες διαφάνειας» ενώ επισείεται η«απειλή κατάργησης της αυτοτέλειας του δημοσιογραφικού λειτουργήματος».

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΣΗΕΑ επισημαίνει ότι ναι μεν το νομοσχέδιο αποτελεί αφετηρία συζήτησης για την αντιμετώπιση της 25ετους πραγματικότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπηρετεί το πάγιο αίτημα της κοινωνίας και του δημοσιογραφικού κλάδου για υπεύθυνη ενημέρωση με κανόνες διαφάνειας.

Γίνεται αναφορά στην τοποθέτηση εκπροσώπου της ΕΣΗΕΑ κατά τη χθεσινή ακρόαση φορέων στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου στις Επιτροπές, σημειώνοντας ότι η Ένωση επανέλαβε την πάγια θέση της κατά της συγκέντρωσης των μέσων ενημέρωσης, ειδικά αυτή την ώρα που ιδιοκτήτες ΜΜΕ συνεχίζουν με απολύσεις, «μαύρη» εργασία και συνεχείς μειώσεις μισθών να «ξεφορτώνουν» εργαζόμενους.

Επίσης, η ΕΣΗΕΑ επισημαίνει ότι στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμία πρόνοια για τη διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα για τους εργαζόμενους, ενώ γίνεται λόγος για την απειλή κατάργησης της αυτοτέλειας του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι στο νομοσχέδιο οι δημοσιογράφοι στα δημόσια μέσα (ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΓΕΕ, Δημοτικοί Σταθμοί κ.λπ.) αντιμετωπίζονται ως δημόσιοι υπάλληλοι, γεγονός που δεν εξυπηρετεί την ενημέρωση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ επισημαίνει ότι σε συνεννόηση με τις άλλες δημοσιογραφικές Ενώσεις θα προασπίσει τα δικαιώματα των δημοσιογράφων και καλεί την κυβέρνηση να «ανταποκριθεί στην υποχρέωσή της να απομακρύνει ακόμα και κάθε σκιά διαπλοκής που βαραίνει πρόσωπα και καταστάσεις στο μιντιακό τοπίο». «Μόνο σε μια τέτοια προσπάθεια η ΕΣΗΕΑ θα είναι σύμμαχος και αρωγός» καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου