Αλλαγές στην επιδοματική πολιτική σηματοδοτεί η πιλοτική λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Παροχών και Ενισχύσεων στο οποίο αρχικά θα ενταχθούν – απογραφούν με τα πλήρη στοιχεία τους όλοι οι δικαιούχοι είσπραξης των επιδομάτων, και στη συνέχεια θα επανεξεταστούν τόσο οι παροχές όσο και τα κριτήρια χορήγησής τους.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της διαΝΕΟσις το κόστος των επιδομάτων ανέρχεται σε περίπου 5,5 με 6 δις. ευρώ ετησίως αλλά η συμβολή τους στη βελτίωση του επιπέδου ζωής των πολιτών που τα λαμβάνουν είναι μικρή και υπολογίζεται στο 3,8%, όταν οι συντάξεις συμβάλουν στην αύξηση του εισοδήματος κατά 25%.
Το Εθνικό Μητρώο Παροχών και Ενισχύσεων έρχεται να βάλει τέλος στην αποσπασματική επιδοματική πολιτική και θα επανεξεταστούν όλες οι παροχές από μηδενικής βάσης.
Το Μητρώο θα ξεκινήσει να λειτουργεί πιλοτικά εντός του 2025 μέσω της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Στο επίκεντρο των κυβερνητικών σχεδιασμών βρίσκεται ο επανασχεδιασμός των παροχών, τόσο ως προς το ύψος τους όσο και τα κριτήρια χορήγησης. Ήδη εξετάζεται η καθιέρωση ενιαίων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, με στόχο την ισότιμη μεταχείριση όλων των δικαιούχων. Παράλληλα, στο τραπέζι βρίσκεται η πιθανή συγχώνευση επιδομάτων που σήμερα δίνονται για την ίδια αιτία — για παράδειγμα, η ενοποίηση του επιδόματος στέγασης (έως 210 ευρώ) με τη στεγαστική συνδρομή (360 ευρώ) που λαμβάνουν ανασφάλιστοι υπερήλικες.
Πρόβλεψη υπάρχει και για την κατάργηση ή αντικατάσταση επιδομάτων, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο για την ενίσχυση στοχευμένων κοινωνικών ομάδων. Ένα από τα μέτρα που συζητείται είναι η χορήγηση ενισχυμένου επιδόματος ενοικίου — της τάξης των 300-400 ευρώ — σε νέα ζευγάρια με χαμηλό εισόδημα.
Κατά την πιλοτική φάση του Μητρώου, θα απογραφούν όλοι οι δικαιούχοι επιδομάτων και θα ελεγχθεί η πολλαπλή λήψη ενισχύσεων από το ίδιο άτομο. Η λίστα περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα παροχών, μεταξύ των οποίων:
*Επιδοτήσεις ανεργίας
*Επίδομα θέρμανσης
*Επιδόματα παιδιών και γέννησης
*Ενισχύσεις για ορεινές και μειονεκτικές περιοχές
*Επίδομα για ανασφάλιστους υπερήλικες
*Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
*Επιδόματα στέγασης
*Αναπηρικά επιδόματα και ενισχύσεις για χρόνιες παθήσεις
Τα στοιχεία που θα τηρούνται στο Μητρώο διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες:
*Στοιχεία δικαιούχου, όπως ΑΦΜ, προσωπικά στοιχεία, οικογενειακή κατάσταση και τόπος διαμονής
*Στοιχεία παροχών και ενισχύσεων
*Οικονομικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων εισοδημάτων και ακίνητης περιουσίας όπως δηλώνονται στην ΑΑΔΕ και λαμβάνονται υπόψη για τον ΕΝΦΙΑ
Βασικός στόχος του Μητρώου είναι η συγκέντρωση όλων των παροχών σε μια κεντρική βάση, η οποία θα επιτρέπει τη διενέργεια ελέγχων για την αποφυγή φαινομένων σωρεύσεων επιδομάτων χωρίς επαρκή δικαιολογητική βάση. Ταυτόχρονα όμως θα καταστεί εφικτός ο επανασχεδιασμός της επιδοματικής πολιτικής που θα συνδεθεί όχι μόνον με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια αλλά και με την προϋπόθεση εισόδου των δικαιούχων στην αγορά εργασίας.
Πηγή: capital.gr