Ειδήσεις

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Στόχος οι μηδενικοί θάνατοι στην άσφαλτο μέχρι το 2050

Ψηφίστηκε στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση για το νέο πλαίσιο πολιτικής της ΕΕ σχετικά με την οδική ασφάλεια, στην οποία εισηγήτρια εκ μέρους της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είναι η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη. Η έκθεση που αναλύει τις πτυχές της νέας πολιτικής της Ε.Ε. για την οδική ασφάλεια καθορίζει στόχους τόσο σε ενωσιακόόσο και σε εθνικό επίπεδο, προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση στο 50% των τροχαίων ατυχημάτων έως το 2030 και το «Vision Zero» για μηδενικούς θανάτους στην άσφαλτο μέχρι το 2050.

Η κυρία Βόζεμπεργκ με σειρά από τροπολογίες και θέσεις που εντάχθηκαν στο τελικό κείμενο υποστηρίζει τη μείωση του ορίου ταχύτητας στον αστικό ιστό, τη μηδενική ανοχή στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ -καθώς η κατανάλωση αλκοόλ ευθύνεται για το 25% των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων- και περισσότερα μέτρα ασφαλείας σε υποδομές και οχήματα.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής δίνει ιδιαίτερη προσοχή στους ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου, όπως πεζούς, ποδηλάτες και ηλικιωμένους και ζητά τη δημιουργία εθνικών παρατηρητήριων για την οδική ασφάλεια με στόχο τη συλλογή, την επεξεργασία και τη διατήρηση εθνικής βάσης δεδομένων. Επίσης, τονίζει την ανάγκη για την παροχή σταθερών και συνεκτικών λύσεων χρηματοδότησης και επενδύσεων σε θέματα οδικής ασφάλειας.
Τέλος, η κυρία Βόζεμπεργκ μέσα από τροπολογίες επισημαίνει ότι όλα τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίσουν παροχή υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης στον τομέα της οδικής ασφάλειας, η οποία θα ξεκινά από το σχολείο και θα αποτελεί μέρος μιας συνεχούς δια βίου μάθησης, καθώς η διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς των οδηγών αποτελεί προτεραιότητα για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και συμπεριφοράς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου