Τοπικές Ειδήσεις

Γ. Xατζημάρκος στον ΣKAΪ: «Η Περιφέρειά μας αλλάζει κατηγορία και πάει σε εκτόξευση των εσόδων»

Στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι» και στην εκπομπή «Αταίριαστοι» εμφανίσθηκε χτες ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, μαζί με υποψήφιους περιφερειάρχες από άλλες περιφέρειες, όπως η Κρήτη.
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Χατζημάρκος, εξέφρασε μεταξύ άλλων την ικανοποίησή του για το έργο που παρήχθη κατά την θητεία του –η οποία ολοκληρώνεται, κανονικά στο τέλος Αυγούστου 2019- ενώ υπογράμμισε χαρακτηριστικά την οικονομική κατάσταση στην οποία βρισκόταν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όταν την παρέλαβε και σε ποια θέση βρίσκεται τώρα:
«Στο αντίστοιχο ερώτημα ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του Νοτίου Αιγαίου, θα σας απαντήσω ότι το λύσαμε. Η αγωνία έλλειψης χρηματοδότησης. Και τολμώ να το πω αυτό, γιατί επί δεκαετίες, το μεγάλο ζήτημα στο Νότιο Αιγαίο που είναι η μεγαλύτερη νησιωτική περιφέρεια της Ευρώπης, ήταν η έλλειψη χρηματοδότησης για τα μεγάλα έργα υποδομής. Η Περιφέρεια αυτή, είχε την μικρότερη χρηματοδότηση στην Ελλάδα. Βρισκόταν στην 13η θέση σταθερά από τις 13 περιφέρειες, σε χρηματοδοτήσεις. Τόσο στο Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όσο και στις εθνικές χρηματοδοτήσεις. Αυτό, οφειλόταν στο γεγονός πως η Περιφέρεια αυτή, ήταν καταταγμένη στην κατηγορία όπου θεωρούνταν από τις “πλούσιες” περιφέρειες της Ευρώπης –και συνεπώς, η πολιτική συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την απέκλειε από μια μεγάλη οικογένεια προγραμμάτων και της έδινε πάρα πολύ λίγους πόρους. Αυτή ήταν μια τεράστια μάχη που δώσαμε εδώ και τρία χρόνια στις Βρυξέλλες, την κερδίσαμε και στην επόμενη προγραμματική περίοδο, η Περιφέρειά μας αλλάζει κατηγορία και πάει σε εκτόξευση των εσόδων. Θα εισρεύσουν πολύ περισσότερα κονδύλια. Και όσον αφορά μια δεύτερη εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης, υπογράψαμε χτες Συμβόλαιο Συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Άλλη μία μεγάλη μάχη, περίπου 2,5 ετών την οποία κερδίσαμε. Συνεπώς, μπαίνουμε στην επόμενη περίοδο, στην δεύτερη δική μας θητεία έχοντας πλέον επάρκεια πόρων».

Μιλώντας ειδικά για την δική μας περιοχή, με βάση τα δεδομένα και το ΑΕΠ, ο κ. Χατζημάρκος είπε τα εξής:
«Σε κάθε περιοχή υπάρχουν διαφορετικά δεδομένα. Στο Νότιο Αιγαίο, αυτό που θα μας δώσει τη νίκη είναι η ίδια η θητεία μας. Είναι όλο αυτό το οποίο έχουμε αφήσει ως αποτύπωμα σε όλα τα νησιά και στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα. Είναι γεγονός πως παραλάβαμε μια Περιφέρεια η οποία ήταν σε μια κατάσταση –θα έλεγα- εγκαταλελειμμένη και αυτή τη στιγμή, η Περιφέρειά μας είναι σε όλους τους δείκτες, από τις πρώτες σε όλη την Ελλάδα. Τουριστικά, έχει κάνει την μεγάλη έκπληξη, έχει γίνει μια κατηγορία μόνη της. Μπορεί να έχουμε δικό μας ΑΕΠ αλλά να “ζυγιζόμαστε” με το ΑΕΠ που έχουμε. Γιατί εμείς, στο Νότιο Αιγαίο, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα “ζυγιζόμαστε” με το ΑΕΠ μόνο όταν είναι να δώσουμε. Όταν είναι η ώρα να εισπράξουμε, μας λένε ότι έχουμε το 30% του πληθυσμού της Ελλάδας. Είναι μια μεγάλη συζήτηση και κάποτε πρέπει να ανατραπεί. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται πλήρως το έργο που έχει παραχθεί στα τελευταία χρόνια και το πώς αυτή η Περιφέρεια έδωσε πολύ σημαντικές νίκες σε όλους τους τομείς που τους είχε ανάγκη η Ελλάδα.
Στα success stories που είχε παρουσιάσει η Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, θα έλεγα ότι τα μισά τουλάχιστον είναι στο Νότιο Αιγαίο. Κι αυτό είναι αποτέλεσμα της δικής μας δουλειάς και η κοινωνία το αναγνωρίζει. Και η απόφαση νομίζω ότι θα είναι καθαρή στις 26 Μαΐου», κατέληξε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου