Ρεπορτάζ

Στ. Κουσουρνάς: «Το ΤΑΙΠΕΔ κινείται ερήμην των τοπικών κοινωνιών»

“Επιδιώκουμε να ενημερωθούμε για την παραχώρηση του αεροδρομίου. Έτσι θα κρίνουμε αν η ιδιωτικοποίηση μιας τόσο σημαντικής υποδομής συμφέρει την τοπική κοινωνία. Δεν θα δεχθούμε κάτι που θα είναι σε βάρος των πολιτών”.

Αυτό δήλωσε χθες ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς με αφορμή και την συζήτηση του θέματος στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΔ.

“Διαμαρτυρόμαστε γιατί το ΤΑΙΠΕΔ δεν μας ενημερώνει και κινείται ερήμην των τοπικών κοινωνιών. Να έρθει στη Ρόδο στέλεχος του ταμείου για να ρίξει φως στην υπόθεση και να κρίνουμε αν η παραχώρηση του αεροδρομίου θα είναι ωφέλιμη. Θέλουμε να το κρίνουμε εμείς με ψυχραιμία και σύμφωνα με τα πραγματικά δεδομένα. Θα αρνηθούμε οτιδήποτε λειτουργήσει σε βάρος της τοπικής κοινωνίας”, δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς.

Σε ερώτηση σχετικά με για την παραχώρηση στο Δήμο του ακινήτου της Ροδιακής Έπαυλης. ο κ. Στάθης Κουσουρνάς δήλωσε, πως είναι θέμα χρόνου να προγραμματιστεί συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα.
“Περιμένουμε ενημέρωση από τους βουλευτές του νομού. Στόχος μας είναι να συναντηθούμε με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα μέσα στην επόμενη εβδομάδα”, δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς.

O δήμαρχος αναφέρθηκε και στις εργασίες εκβάθυνσης του αλιευτικού καταφυγίου των Φανών.
«Eπισκέφθηκα με τους συνεργάτες μου το πολύπαθο λιμανάκι για να δούμε την κατάσταση που επικρατεί εκεί. Θυμίζω πως είχαμε πάρει απόφαση να προχωρήσουμε στη δημοπράτηση ενός μεγάλου έργου για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και να μην κλείνει ο λιμένας. Το υπουργείο Ναυτιλίας όμως μας απάντησε πως το αλιευτικό καταφύγιο είναι παράνομο και δεν μπορεί σε αυτό να γίνουν μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις. Μπορεί να γίνει μόνο εκβάθυνση”, εξήγησε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως έχει στείλει στο αρμόδιο υπουργείο τα σχετικά στοιχεία προκειμένου το μικρό λιμανάκι να νομιμοποιηθεί.

«Ειδοποιήσαμε τους φορείς και τη διοίκηση παρακείμενης επιχείρησης για το τι ακριβώς θα κάνουμε. To έργο της εκβάθυνσης θα κοστίσει περισσότερο από 100.000 ευρώ. Θα γίνουν βελτιωτικές παρεμβάσεις και στο δρόμο που περιβάλλει το λιμανάκι», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως η νομιμοποίηση του μικρού λιμένα θα ανοίξει το δρόμο για την υλοποίηση έργων μεγαλύτερης κλίμακας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

«Λιμενικά έργα χωροθετήθηκαν χωρίς να ληφθούν υπόψη οι συνθήκες που επικρατούν και τώρα είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώσουμε πολλά χρήματα. Με το σχεδιασμό που κάναμε θα λυθούν τα προβλήματα. Σημασία έχει να προχωρήσουν οι διαδικασίες γιατί πολλές φορές λαμβάνουμε αποφάσεις οι οποίες δυστυχώς δεν υλοποιούνται για διάφορους λόγους.
Κάνω αυτοκριτική και δηλώνω πως θα πρέπει να είμαστε και πιο αποτελεσματικοί», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς και υπογράμμισε πως τις πρώτες ημέρες του Απριλίου θα γίνει η δημοπράτηση του έργου κατασκευής του κτηρίου αναμονής επιβατών στην χερσαία ζώνη της Ακαντιάς.

Λεπτομέρειες για τα έργα που έχουν προγραμματιστεί έδωσε στη δημοσιότητα ο αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου κ. Τσαμπίκος Τσακίρης.

«Υπεγράφη η σύμβαση για την ανέλκυση του πλοίου «Nour – M» από το λιμάνι της Ακαντιάς. Αφού θα έρθει και πλωτός γερανός θα απομακρύνουμε και το πλωτό πολυιατρείο σε συνεννόηση με τον περιφερειάρχη κ. Γιάννη Μαχαιρίδη και τον αντιπεριφερειάρχη κ. Φώτη Χατζηδιάκο από το λιμάνι του Μανδρακίου», δήλωσε ο κ. Τσακίρης.

«Θα προχωρήσουμε στον καθαρισμό και άλλων λιμένων καθώς και του νέου Καρνάγιου. Το ξύλινο πεζοδρόμιο θα παραδοθεί στις αρχές Απριλίου», δήλωσε ο κ. Τσαμπίκος Τσακίρης και πρόσθεσε πως δημοσιοποιήθηκε η διακήρυξη για τη δημοπράτηση του έργου κατασκευής του κτηρίου αναμονής επιβατών στην Ακαντιά.

«Θα αναβαθμιστεί το λιμάνι της Ακαντιάς και δεν θα περιμένουν οι επιβάτες στο κρύο και στη βροχή το πλοίο της γραμμής. Είναι η αρχή καθώς θα γίνουν και άλλες παρεμβάσεις», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου.

Σε ερώτηση αν έχουν γίνει οι απαραίτητες ετοιμασίες στο τουριστικό λιμάνι, ο κ. Τσακίρης δήλωσε:
«Είχαμε ένα πρόβλημα με την φύλαξη του λιμένα καθώς ο διαγωνισμός ακυρώθηκε. Θα προχωρήσουμε σε απευθείας ανάθεση μέχρι να διεξαχθεί ο διαγωνισμός. Δεν θέλουμε το τουριστικό λιμάνι να μείνει χωρίς φύλαξη».
Ο κ. Τσακίρης δήλωσε πως το λιμάνι του νησιού μας θα συνεχίσει να λειτουργεί ως πύλη εισόδου εξόδου για τους επιβάτες της εταιρείας Costa.

«Έχουν προγραμματιστεί έντεκα κατάπλοι του πλοίου της Costa. Δεν θα σταματήσει να λειτουργεί ως πύλη εισόδου – εξόδου το λιμάνι, όπως ανέφεραν κάποιοι. Πρέπει να κάνουμε σχεδιασμό για την κρουαζιέρα. Η κίνηση τον Απρίλιο θα είναι αυξημένη και θα τονωθεί και η αγορά», δήλωσε ο κ. Τσακίρης και πρόσθεσε πως ζήτησε από τον δήμαρχο κ. Στάθη Κουσουρνά, που είναι και πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, τη διαχείριση του νερού το οποίο προορίζεται για τα κρουαζιερόπλοια.

«Είναι παράλογο να πουλάει η ΔΕΥΑΡ το νερό στις εταιρείες κρουαζιέρας και όχι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου. Εκτιμώ πως το ΔΛΤΝΔ πρέπει να χαράζει την τιμολογιακή πολιτική για τα κρουαζιερόπλοια», δήλωσε ο κ. Τσαμπίκος Τσακίρης και πρόσθεσε πως ο στόχος της παραχώρησης της συγκεκριμένης αρμοδιότητας στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου δεν είναι ανέφικτος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου