Με μία θερμή και συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ και Α’ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, Γιώργος Νικητιάδης, απηύθυνε χαιρετισμό στην έναρξη των εργασιών της 15ης Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠΑ.Δ.Ε.Ε.), εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη. Η έναρξη των εργασιών της 15ης Γ.Σ. της ΠΑ.Δ.Ε.Ε. πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 21 Ιουλίου, στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής παρόντων του Προέδρου της Βουλής κ. Νικήτα Κακλαμάνη, του Υφυπ. Εξωτερικών κ. Γιάννη Λοβέρδου, του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Σταύρου Αυγουστίδη και του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης κ. Λεωνίδα Ραπτάκη.
Απευθυνόμενος στους εκλεγμένους ομογενείς από κάθε γωνιά του πλανήτη, ο κ. Νικητιάδης τόνισε: «Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση. Ως άνθρωπος γεννημένος στις Ηνωμένες Πολιτείες από Έλληνες γονείς, αναρωτήθηκα εάν η ζωή τα είχε φέρει αλλιώς, αν θα βρισκόμουν στη θέση ενός από εσάς – εκλεγμένος σε πολιτειακά και ομοσπονδιακά σώματα του εξωτερικού. Το μόνο σίγουρο όμως είναι πως, είτε εδώ ή εκεί, θα διατηρούσα την ίδια πίστη, την ίδια αγάπη και το ίδιο πάθος για την Ελλάδα, την ιστορία και τον πολιτισμό μας, όπως ακριβώς και εσείς.»
Ο Γιώργος Νικητιάδης υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ιστορική σύνδεση με τον Ελληνισμό της διασποράς, αφού ιδρύθηκε στο εξωτερικό για να υπηρετήσει την πατρίδα, σημειώνοντας με έμφαση:
· Το 1995, το ΠΑΣΟΚ ίδρυσε το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) με Πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου.
· Το 1996, συνέβαλε στην ίδρυση της ΠΑΔΕΕ, υπό την κυβέρνηση Κώστα Σημίτη.
«Πιστέψαμε – και συνεχίζουμε να πιστεύουμε – στη δύναμη της διασποράς. Όχι επικοινωνιακώς, αλλά ουσιαστικώς. Με θεσμούς, με στήριξη, με συνέχεια και βάθος», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Νικητιάδης τόνισε τις συγκεκριμένες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τη θεσμική ενίσχυση και αναδιοργάνωση των δύο βασικών οργάνων που εκπροσωπούν την Ομογένεια:
· Εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου λειτουργίας τόσο του ΣΑΕ όσο και της ΠΑΔΕΕ.
· Στενότερη συνεργασία των δύο οργάνων, με ενιαίο στρατηγικό σχεδιασμό.
· Ίδρυση μόνιμου μηχανισμού στήριξης, με ανθρώπινο δυναμικό, δομές και οικονομικούς πόρους.
· Ανάπτυξη στρατηγικού σχεδίου δράσης για lobbying, επενδύσεις, εκπαίδευση και πολιτιστική διπλωματία με επίκεντρο τη διασπορά – πάντα σε συνάρτηση με τον εθνικό σχεδιασμό.
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην αξιοποιούμε κάθε δύναμη του απανταχού Ελληνισμού, ειδικά σε περιόδους γεωπολιτικής αστάθειας και εθνικών προκλήσεων», υπογράμμισε.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ επέμεινε σε δύο κρίσιμους άξονες:
· Διαφύλαξη της ελληνικής γλώσσας: «Δεν πρέπει να υπάρχει παιδί, εγγόνι ή δισέγγονο Έλληνα που να μην έχει τη δυνατότητα να μάθει ελληνικά, όπου κι αν ζει», τόνισε, παραπέμποντας και σε σχετική δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη στην Αστόρια.
· Ενιαία εθνική γραμμή στα εθνικά ζητήματα: «Αντιμετωπίζουμε πολλαπλά μέτωπα – από την αποθράσυνση της Τουρκίας και τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, μέχρι τις προκλήσεις σε Λιβύη και Κάσο. Ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο κρίσιμη η συμβολή της διασποράς μας στην εθνική ενότητα και την εξωτερική στρατηγική».
Ολοκληρώνοντας το χαιρετισμό του, ο κ. Νικητιάδης κάλεσε την πολιτεία να δει την ΠΑΔΕΕ και το ΣΑΕ όχι απλώς ως θεσμούς εκπροσώπησης, αλλά ως στρατηγικούς εταίρους της Ελλάδας στην παγκόσμια σκακιέρα : «Η παρουσία σας στη Βουλή δεν είναι μια τυπική συνεδρίαση. Είναι μια αφορμή για να μιλήσουμε επί της ουσίας, να χαράξουμε πορεία και να θεμελιώσουμε δεσμούς που θα κρατήσουν τον Ελληνισμό ενωμένο, ισχυρό και παρόν σε κάθε κρίσιμη στιγμή Σε αυτήν την κατεύθυνση η συμβολή σας δεν είναι απλώς πολύτιμη, αλλά εκτιμούμε καθοριστική. Το μεγάλο βάρος ωστόσο για όλα τα παραπάνω φέρουμε εμείς, ο Εθνικός κορμός», τόνισε κλείνοντας το χαιρετισμό του ο κ. Νικητιάδης καταχειροκροτούμενος από τα μέλη της 15ης Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού.