Ρεπορτάζ

Tablets & laptops μοιράζει ο Δήμος Ρόδου στα σχολεία Α’βάθμιας Εκπαίδευσης

Πάνω από 80 Tablets και Laptops μοιράζει ο Δήμος Ρόδου με την Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή σε όλα τα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία του νησιού.
Για το θέμα δόθηκε χτες κοινή συνέντευξη τύπου από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Στράτο Καρίκη και τον πρόεδρο της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Ρόδου κ. Θανάση Βυρίνη, παρουσία του προέδρου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου κ. Γιώργου Τέντα και διευθυντών σχολείων.


Στην τοποθέτησή του ο κ. Καρίκης, υπογράμμισε τα εξής:
«Έχουμε την χαρά να καλωσορίζουμε στον Δήμο Ρόδου, εκπαιδευτικούς με τους οποίους συνεργαζόμαστε ως δημοτική αρχή για τα προβλήματα των σχολείων στο νησί μας. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης έχει καταστήσει σαφές ότι η αναβάθμιση των σχολείων του νησιού είναι στο επίκεντρο της πολιτικής του Δήμου. Σε αυτό το πλαίσιο και εν μέσω αυτής της δύσκολης συγκυρίας που προέκυψε με την κρίση του κορωνοϊού, όπου οι εκπαιδευτικοί αναγκάστηκαν να λειτουργήσουν μέσα από ένα σύστημα διαδικτυακό, προσπαθήσαμε να καταγράψουμε τις ελλείψεις που σημειώθηκαν. Για πολλούς λόγους, πολλά από τα παιδιά δεν μπορούσαν να προμηθευτούν τον απαραίτητο εξοπλισμό είτε δεν είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο με συνέπεια να μην μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους. Με τα νέα αυτά δεδομένα, έπρεπε να βρούμε λύση. Σε συνεργασία με τον κ. Θ. Βυρίνη προχωρήσαμε σε αυτές τις αγορές ενώ ο ίδιος ο δήμαρχος, έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει η διαδικασία για όσα παιδιά και σχολεία χρειάζονται αυτό τον εξοπλισμό. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι η υφυπουργός Παιδείας κα Μ. Ζαχαράκη εξέφρασε την ικανοποίησή της καθώς ο Δήμος Ρόδου είναι πρωτοπόρος σε τέτοιες πρωτοβουλίες –αφού το υπουργείο δεν κατάφερε να προχωρήσει σε ανάλογες διαδικασίες. Εμείς, ξεκινήσαμε με την Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή και θα συνεχίσουμε με την Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή, με σκοπό να καλύψουμε τις ανάγκες των σχολείων μας. Επιπλέον, σε περίπτωση που μετά τον προσεχή Σεπτέμβριο, παρουσιαστούν πάλι ανάγκες στην τηλεκπαίδευση, να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε και να βοηθήσουμε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς στο έργο τους. Πιστεύω πως όλα λύνονται εάν υπάρχει καλή διάθεση, επικοινωνία και συνεργασία» -μεταφέροντας το μήνυμα του κ. Καμπουράκη ότι ‘η Παιδεία είναι σε προτεραιότητα’.
Να σημειωθεί ακόμη ότι στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα έρθει προς έγκριση μία πρόσθετη επιχορήγηση ύψους 120.000 ευρώ για τις δύο σχολικές επιτροπές ενώ κατατέθηκε και αναμένεται εντός των ημερών η εκταμίευσή του, ένα κονδύλι ύψους 116.000 ευρώ για να διανεμηθεί στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για αγορά αναλωσίμων, κάλυψη λειτουργικών εξόδων, απολυμαντικά κ.λπ.

Ο Θ. ΒΥΡΙΝΗΣ
Ο κ. Βυρίνης στην τοποθέτησή του υπογράμμισε την αγαστή συνεργασία που υπάρχει με τους διευθυντές και εκπαιδευτικούς για την καταγραφή των προβλημάτων στα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: «Κάνουμε ήδη μικροεπεμβάσεις στα σχολεία αφού υπάρχουν χρόνια προβλήματα. Κατά την διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού το υπουργείο Παιδείας θέλησε να μπει στην διαδικασία εκπαίδευσης εξ αποστάσεως ενώ δόθηκε η δυνατότητα (εκ του νόμου) στους δήμους, να προβούν στην αγορά εξοπλισμού για να βοηθήσουν τους μαθητές. Γι αυτό και αξιοποιήσαμε την ευκαιρία αυτή για να εξοπλίσουμε τα σχολεία. Διαθέσαμε ήδη 80 Tablets και προχωράμε στην διάθεση Laptops. Τα μηχανήματα είναι επώνυμα και θα μείνουν στα σχολεία –θα δοθούν δανεικά στις οικογένειες που έχουν ανάγκη αλλά θα επιστραφούν. Θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε όσο το δυνατό το μεγαλύτερο κομμάτι των αναγκών που υπάρχουν. Δεν σταματάμε εδώ, θα συνεχίσουμε…»
Είπε ακόμη ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες απολυμάνσεις και καθαρισμοί στα σχολεία πριν μπουν οι μαθητές στην τάξη.

ΑΝΑΓΚΗ
ΓΙΑ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΗΡΙΑ
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Καρίκης ανέφερε πως «είναι αναγκαίο να κατασκευαστούν νέα σχολικά κτήρια. Στην Ρόδο υπάρχουν πάρα πολλά παλαιά κτήρια (από 50 έως και… 80 ετών) που είναι ακατάλληλα. Το ανέφερα και στην υφυπουργό Παιδείας ενώ η δημοτική αρχή Ρόδου, έχει στο πρόγραμμά της να προχωρήσει στην κατασκευή νέων κτηρίων.
Για το καλοκαίρι υπάρχει μία μεγάλη εργολαβία της τάξης του 1,5εκ. ευρώ για μεγάλες και εκτεταμένες παρεμβάσεις –τώρα που τα παιδιά δεν είναι μέσα στα σχολεία».
Να σημειωθεί πως τα Tablets και τα Laptops δίδονται με κριτήρια τα οποία έχουν καταγραφεί στα σχολεία από τους διευθυντές.
Τέλος, κ. Γιώργος Τέντας επιβεβαίωσε την καλή συνεργασία των διευθυντών σχολείων και εκπαιδευτικών με την δημοτική αρχή Ρόδου ενώ ο κ. Γιώργος Γκοτζιαμάνης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη λέγοντας πως η συνεργασία είναι αναγκαία τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου