Την ανάγκη να τηρηθεί η κυριακάτικη αργία στα σούπερ μάρκετ επισημαίνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Γιάννης Πάππου. Το σχετικό αίτημα κατατέθηκε ήδη στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας (Κ.Ε.Ε.Ε.) ώστε στη συνέχεια να γίνει παρέμβαση στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ).
Ως γνωστό, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προσανατολίζεται στην λειτουργία των σούπερ μάρκετ τις επόμενες πέντε Κυριακές, συνδυαστικά με την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας κατά δύο ώρες ημερησίως (7 το πρωί με 10 το βράδυ) προκειμένου να καλύπτονται επαρκώς οι ανάγκες των καταναλωτών αλλά και να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα καταστήματα. Σημειώνεται ότι το διευρυμένο ωράριο των σούπερ μάρκετ (από τις λίγες επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές) και της κυριακάτικης λειτουργίας συγκαταλέγονται στη δέσμη των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Η πρόθεση αυτή του Υπουργείου που έχει ως στόχο τη μέγιστη δυνατή εξυπηρέτηση του καταναλωτικού κοινού, προκάλεσε τις αντιδράσεις του κλάδου πανελληνίως. Όπως αναφέρει ο κ. Πάππου, οι εργαζόμενοι δουλεύουν με εξαντλητικούς ρυθμούς, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του καταναλωτικού κοινού και έχουν απόλυτη ανάγκη από την κυριακάτικη ανάπαυλα, ώστε να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
«Οι εργαζόμενοι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να εξυπηρετήσουν απρόσκοπτα τις ανάγκες των καταναλωτών. Θα πρέπει όλοι να δείξουμε κατανόηση και να αντιληφθούμε ότι χρειάζεται να μένουν μία μέρα την εβδομάδα με τις οικογένειές τους για να ξεκουράζονται, ώστε να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
Οι εξαντλητικοί ρυθμοί μπορεί να οδηγήσουν σε υπερκόπωση, πράγμα το οποίο θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο. Με το υπάρχον προσωπικό, προσπαθούμε να αντεπεξέλθουμε στις αυξημένες ανάγκες και να ανταποκριθούμε στο διευρυμένο ωράριο εργασίας. Υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι δύσκολο να προστεθεί νέο προσωπικό στο δυναμικό της επιχείρησης, οπότε κάθε εργαζόμενος είναι πολύτιμος.
Γι’ αυτό και πρέπει να επανεξεταστεί το ζήτημα της κυριακάτικης λειτουργίας των σούπερ μάρκετ με τη δέουσα σοβαρότητα», είπε ο κ Πάππου και συμπλήρωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τους εργαζόμενους που υπερβάλλουν εαυτόν, ακολουθώντας εξαντλητικά ωράρια στις επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές για να εξυπηρετήσουν το καταναλωτικό κοινό σε αυτή την δύσκολη για όλους μας συγκυρία. Είναι απολύτως αναγκαίο οι εργαζόμενοι αυτοί να έχουν την ευκαιρία να παραμένουν τις Κυριακές στο σπίτι τους με τους δικούς τους ανθρώπους».
Ο κ. Γ. Πάππου τονίζει ότι δεν πρέπει να ανησυχεί ο κόσμος για τις ελλείψεις προϊόντων και την ομαλή λειτουργία της αγοράς και καλεί τους καταναλωτές να συμπεριφέρονται υπεύθυνα λαμβάνοντας πάντα υπόψη και τις ανάγκες των συνανθρώπων τους, αποφεύγοντας τον υπερκαταναλωτισμό που μπορεί να οδηγήσει και πάλι σε τεχνητές ελλείψεις. Συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής:
«Συνιστώ απόλυτη υπακοή στις υγειονομικές οδηγίες, προκειμένου να διασφαλίσουμε την προσωπική μας υγεία, αλλά και την υγεία του συνόλου της κοινωνίας. Υπάρχει επάρκεια όλων των προϊόντων, οπότε δεν συντρέχει κανένας λόγος να μας πιάνει πανικός.
Πέρα από τις τεχνητές ελλείψεις που παρουσιάστηκαν τις πρώτες ημέρες κυρίως σε αντισηπτικά προϊόντα, πλέον δεν βρίσκεται κανένα προϊόν σε έλλειψη.
Είναι ανάγκη να αντιληφθούμε ότι θα πρέπει να ψωνίζουμε μόνο τις ποσότητες που χρειαζόμαστε, σεβόμενοι το συνάνθρωπό μας. Όλοι θα πρέπει να εξυπηρετηθούν. Να σκεφτόμαστε πάντα, ότι μπορεί να υπάρχουν άτομα που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από εμάς».

Σημειώνεται ότι εκκρεμεί η έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την κυριακάτικη λειτουργία των σούπερ μάρκετ. Ο εμπορικός κόσμος καλεί την ηγεσία του Υπουργείου να επανεξετάσει το σχετικό μέτρο!

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ