Ρεπορτάζ

Επανέρχεται το θέμα της μετεγκατάστασης των τσιγγάνων

Στη Βουλή θα έρθει προς συζήτηση στο προσεχές χρονικό διάστημα το στεγαστικό πρόβλημα των τσιγγάνων με αφορμή την ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πέτρος Τατσόπουλος.

Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης αυτής το υπουργείο Εσωτερικών μέσω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου ζητά συγκεκριμένες απαντήσεις από το Δήμο Ρόδου προκειμένου να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα στοιχεία.

Με αφορμή την επιστολή που εστάλη από το υπουργείο Εσωτερικών η Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Χριστιάνα Καλογήρου ζήτησε από το Δήμο Ρόδου απαντήσεις για την μετεγκατάσταση των τσιγγάνων από την περιοχή Κορακόνερο.

Η δημοτική αρχή υποστηρίζει πως επιχείρησε να προβεί στη μεταφορά των τσιγγάνων από τον καταυλισμό του Κορακόνερου σε άλλες περιοχές του νησιού, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα προσπάθειες πάγωσαν εξαιτίας των σφοδρών αντιδράσεων που προκλήθηκαν από τους κατοίκους των δημοτικών ενοτήτων που είχαν προταθεί για τη φιλοξενία των Ρομ, από την επιτροπή που είχε συσταθεί.

Η δημοτική αρχή ακόμη υποστηρίζει πως η όποια απόφασή της έχει γνωμοδοτικό και μόνο χαρακτήρα. Υποστηρίζεται δηλαδή πως τον πρώτο λόγο θα πρέπει να έχει στο θέμα αυτό η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.

Σε ερώτηση αν θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη μετεγκατάσταση των τσιγγάνων η Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ.Χριστιάνα Καλογήρου δήλωσε ότι τελεί σε αναμονή της εισήγησης του Δήμου Ρόδου.

“Αυτό είναι θέμα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Χωρίς την εισήγηση του Δήμου Ρόδου εμείς δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα για το θέμα αυτό. Δεν μπορεί να προχωρήσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου σε κάποια ενέργεια τη στιγμή που δεν έχει αρμοδιότητα. Xωρίς την άποψη του Δήμου Ρόδου δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε”, δήλωσε η κ. Χριστιάνα Καλογήρου.

Για τη μη αρμοδιότητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου στην εξεύρεση χώρων για την φιλοξενία των τσιγγάνων η κ. Χριστιάνα Καλογήρου επικαλέστηκε το άρθρο 2 της ΚΥΑ με αριθμό 23641/2003 που δημοσιεύθηκε στο ΦEK με αριθμό 243Β.

«Εκδόθηκε και διευκρινιστική εγκύκλιος με αριθμό 24365 /25-8-2011 για το θέμα αυτό. Η επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου δεν είναι αρμόδια για την εξεύρεση χώρου μετεγκατάστασης των ΡΟΜΑ. Για να αποφανθούμε επί του θέματος θα πρέπει να έχουμε στη διάθεσή μας πρόταση του Δήμου Ρόδου”, δήλωσε η κ. Χριστιάνα Καλογήρου.

«H επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου συνεδρίασε και αποφάνθηκε ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία θα πρέπει ο αρμόδιος φορέας δηλαδή ο Δήμος Ρόδου να προσδιορίσει τον κατάλληλο χώρο για την εγκατάσταση των τσιγγάνων”, τόνισε η κ. Καλογήρου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου